29.07.2023 | Milan Huppert | Zápas

Nováček Kroměříž slaví premiérovou výhru, doma porazil oslabený Prostějov

Foto: hanackaslavia.cz
Fotbalisté Kroměříže porazili v 2. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Prostějov 3:0 a poprvé v této sezoně zvítězili. Hosté hráli od konce prvního poločasu bez Jana Silného, který ve svém bývalém působišti viděl červenou kartu po dvou žlutých kartách. Po jeho vyloučení sice neproměnil penaltu Šimon Chwaszcz, zkraje druhého poločasu ale využil přesilovku kapitán Hanácké Slavie Michal Cupák. Vedení nováčka pak ještě navýšili Jakub Dočkal a David Stoklásek.
47' Cupák
75' Dočkal
85' Stoklásek
bez branek
36' Cupák
29' Silný
39' Silný
75' Bartolomeu
Sestavy
J. Dostál – Oulehla, Zavadil, Tiahlo, Fulnek (72. Stoklásek) – Cupák, Houser (62. Dočkal) – Jaroň (80. Chukwudi), Kudela (80. M. Machálek), Jeleček – Chwaszcz
Na lavičce: Gergela, Machálek, Votava
Trenér: Bronislav Červenka
Vejmola – Bolf (76. Bartoš), Schaffartzik, K. Spáčil, Elbel (76. Macháček) – Slaměna (56. Malec), Habusta – Bartolomeu (76. Moučka), Koudelka, Zapletal (56. Cienciala) – Silný
Na lavičce: Krynskyj
Trenér: Michal Šmarda
Rozhodčí: Kotala – Dresler, Bureš • Stadion: Stadion Jožky Silného • Diváci: 1052

Komentář

Kroměříž tak stylově oslavila domácí návrat do druhé nejvyšší soutěže po sedmnácti letech, Prostějov nenavázal na úspěch proti Žižkovu a poprvé v sezoně prohrál.

Aktivněji zahájilo střetnutí hostující mužstvo, které si také vytvořilo první velkou příležitost, s hlavičkou Bartolomea si však Dostál poradil. Nováček soutěže se postupem času oklepal a skórovat mohl ve 21. minutě po hrubce Bolfa, ale Jeleček v tutovce přestřelil. Neuběhla ani minuta hry a Hanácká Slavia byla znovu blízko vedoucí trefě, Jaroň však zakroutil střelu z volného přímého kopu pouze do levé tyče.

Prostějovu způsobil obrovské komplikace Jan Silný, jenž si za stažení soupeře z 39. minuty vykoledoval druhou žlutou kartu, a navíc zavinil penaltu v neprospěch svého týmu. Bezbrankové skóre nicméně přetrvalo. Chwaszcz kopl penaltu mizerně blízko středu brány v ideální výšce pro gólmana a Vejmola zakročil rukama.

Domácím fantasticky vyšel vstup do druhé půle. Odražený balon si ve 47. minutě našel na hranici velkého vápna kapitán Kroměříže Michal Cupák a tvrdou ránou nártem propálil vše, co mu stálo v cestě. Bylo jasné, že oslabený Prostějov bude hrozit hlavně ze standardek a jedna taková přišla v 63. minutě, kdy po rohu Koudelky minul osamocený Spáčil.

Nedáš – dostaneš. Prostějov svou šanci nevyužil a Hanácká Slavia trestala navýšením náskoku. V 75. minutě Chwaszcz zprava přihrál pod sebe Jakubu Dočkalovi a kroměřížský žolík přízemním pokusem k levé tyči proměnil Vejmolu v diváka.

Zlatý hřeb zápasu přišel v 85. minutě. Střídající David Stoklásek využil volného prostoru kolem sebe k ráně z pětadvaceti metrů a míč zaplul nechytatelným způsobem do levé šibenice, Vejmola letěl vzduchem zbytečně.