30.07.2023 | Daniel Fekets | Zápas

Zbrojovka má první výhru, obrat řídili Řezníček s Potočným

Foto: sigmafotbal.cz
Poslední utkání 2. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se hrálo na Andrově stadionu, kam za béčkem olomoucké Sigmy přijela brněnská Zbrojovka s cílem napravit úvodní remízu proti Vlašimi. Úvod se jí ale vůbec nepovedl, když už v 7. minutě poprvé skóroval domácí Muritala. Patnáct minut před pauzou však srovnal Řezníček a v 66. minutě rozhodl o třech bodech pro hosty Potočný.
7' Muritala
30' Řezníček
66' Potočný
bez karet
43' Potočný
78' Jambor
Sestavy
Digaňa – Cahel, Matys, Vepřek, Coufal – F. Uriča (71. A. Uriča), Langer, Israel (89. Jaja), J. Spáčil (71. Fabiánek) – Muritala (63. Mikulenka), Moses (71. Šíp)
Na lavičce: Koutný, Bednár
Trenér: Tomáš Janotka
Berkovec – Nový, Endl, Toml, Divíšek – Kronus (86. Granečný), Texl (86. Hamza), Dav. Jambor, Smejkal (63. Fousek, 71. Hladík), Potočný (86. Koželuh) – Jak. Řezníček
Na lavičce: Šiman, Gaszczyk
Trenér: Luděk Klusáček
Rozhodčí: Opočenský – Dobrovolný, Šafránková • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 735

Komentář

První minuty patřily svěřencům kouče Tomáše Janotky. Zkraje zápasu se do zajímavého náběhu dostal Filip Uriča, kterému ale skočil pod nohy pozorný Berkovec. Stejný hráč to posléze zkusil znovu, když se protáhl okolo dvou hráčů Zbrojovky a hledal místo u zadní tyče, avšak brněnský gólman se natáhl. 

Ani z následného rohu Olomouc neskórovala, mrzet ji to ovšem nemuselo. Hned vzápětí si totiž našel volný prostor  Yunusa Muritala, jenž svůj únik zakončil přesnou střelou k zadní tyči. 

Olomouc pokračovala v aktivní hře a především v kombinaci dělala hostům velké potíže. Tým Luďka Klusáčka se ale oklepal a postupně se také začal dostávat do šancí. Po šikovně rozehraném rohu vznikl v šestnáctce Sigmy závar, který ale domácí vyřešili. Na druhé straně mohl z přímého kopu zvýšit Langer, horní tyč ale o pár centimetrů přestřelil.

Z následné protiakce Brno trestalo. Prosadil se kanonýr  Jakub Řezníček, jenž zůstal na penaltovém puntíku zcela osamocený a s přehledem poslal míč do šibenice. Další gól už v prvním dějství nepadl, a proto se šlo do šaten za stavu 1:1.  Na začátku druhé půle přebrala iniciativu znovu domácí Sigma. Přihrávku z pravé strany dostal na kopačku Moses, jehož zakončení ale úspěšné nebylo, z dorážky se neprosadil ani Muritala. 

Po prvním střídání hosté ožili a v 66. minutě se poprvé v zápase dostali do vedení, když přehled a důraz v pokutovém území ukázal první ligou ostřílený  Roman Potočný. Stejný hráč mohl o dvě minuty později zvýšit vedení Zbrojovky, z hranice šestnáctky ale olomouckou svatyni minul. 

V závěrečných minutách domácí přidali na aktivitě a před závěrečným hvizdem si ještě dvě gólové šance vytvořili. Langerovu hlavičku nejprve zlikvidoval Berkovec, dorážející Šíp následně přestřelil. Radovat se mohl také Adam Uriča, který ale v poslední minutě nastavení nedosáhl na Šípův centr. Rezerva Olomouce nakonec nevyrovnala, všechny body tak míří na jih Moravy.