02.08.2023 | Štěpán Navrátil | Zápas

Pět gólů jen za poločas. Jihlava je po přestřelce s Olomoucí B stále stoprocentní

Foto: Zuzana Javůrková (fcvysocina.cz)
Fotbalisté Jihlavy zvítězili v třetím kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad rezervou Olomouce 6:3 a na úvod nové sezony získali všech devět bodů. V prvním poločase se skóre měnilo hned pětkrát. Postarali se o to domácí Lukáš Fila a Justin Araujo-Wilson, jenž se trefil dvakrát. Sigma zase dvakrát snížila na rozdíl jediné branky díky gólům Štěpána Langera a Jáchyma Šípa. Po přestávce navýšili vedení Vysočiny Jakub Selnar, Matúš Lacko a Mame Tall, hostující Matěj Mikulenka pak výsledek zkorigoval. Jihlava v tabulce figuruje na druhém místě o skóre za Vyškovem, který přehrál Kroměříž 5:1. Olomouc podruhé v řadě prohrála a je průběžně předposlední.
2' Fila
18' Araujo-Wilson
44' Araujo-Wilson
60' Selnar
68' Lacko
89' Tall
40' Langer
45' Šíp
90+3' Mikulenka
bez karet
53' Langer
58' Trefil
90+3' Mikulenka
Sestavy
Soukup – T. Svoboda, Vedral, Tonbul, Záhradnik (46. Chytrý) – Pešek, Lacko (80. Vítek) – Fila (71. T. Franěk), Tureček, Selnar (71. Ogiomade) – Araujo-Wilson (85. Tall)
Na lavičce: Jágrik, Piško
Trenér: David Oulehla
Trefil – Cahel (46. Slavíček), Jaja, Vepřek, Coufal (83. Bednár) – F. Uriča (46. Moses), Langer, Šíp (70. Mikulenka), Fabiánek (70. Fiala), J. Spáčil – Kramář
Na lavičce: Koutný, Proniuk
Trenér: Tomáš Janotka
Rozhodčí: Julínek – Hurych, Pospíšil • Stadion: Stadion v Jiráskově ulici • Diváci: 607

Komentář

Domácí fotbalisté si snad ani nemohli představit lepší začátek utkání. Hned ve druhé minutě poslal Lacko milimetrově přesnou přihrávku za obranu, pro niž si seběhl Lukáš Fila a ranou z pravé strany uklidil míč přesně na zadní tyč. Podobná situace vyšla Jihlavě ještě jednou. Tentokrát za stopery zůstal osamocený Justin Araujo-Wilson, který si v souboji jeden na jednoho proti Trefilovi poradil.

Sigma zahrozila po menším zaváhání Soukupa, které sice ještě domácí brankář vyřešil, ale záhy hned inkasoval. Štěpán Langer proklouzl obraně Vysočiny na levé straně a přesnou střelou ke vzdálenější tyči snížil na 1:2 z pohledu hostů.

Těsně před koncem poločasu se však rozjely menší gólové hody. Nejprve Jihlavští zvýšili svůj náskok znovu na rozdíl dvou branek. Selnar poslal míč z levé strany přesně na hlavu Justina Araujo-Wilsona, na jehož hlavičku neměl Trefil sebemenší nárok. O minutu později však vyrazila vpřed Sigma a svižnou akci přesně zakončil po přihrávce z pravé strany Jáchym Šíp.

Rezerva Olomouce nezachytila úvod druhé půle vůbec dobře a po dvou žlutých kartách faulovala Filu ve vlastním pokutovém území. K penaltě se postavil Jakub Selnar, jehož první pokus sice Trefil vystihl, ale odražený balon se dostal znovu k jihlavskému hráči, který napodruhé už hlavou skóroval.

O necelé dvě minuty později vybojoval penaltu na druhé straně Slavíček, jenže pokutový kop Vepřeka i následnou dorážku famózně zlikvidoval Soukup. Pravidlo nedáš – dostaneš se poté ukázalo také na Vysočině. Po šanci Sigmy na snížení totiž utekl Fila, který přihrál do malého vápna na Matúše Lacka, jehož lob zapadl do sítě.

Zběsilý závěr byl k vidění i ve druhém poločase. Šestou branku domácích vstřelil po přiťuknutí Svobody do poloprázdné branky střídající Mame Tall. Poslední slovo v utkání si ale vzali Hanáci, další náhradník Matěj Mikulenka uzavřel skóre dělovkou z hranice šestnáctky.