02.09.2023 | Milan Huppert | Zápas

V souboji nováčků Kroměříž jedinou brankou udolala Žižkov

Foto: hanackaslavia.cz
Vítězové obou třetiligových soutěží poprvé v rámci FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poměřili síly mezi sebou. V Kroměříži se v souboji dvou tabulkových sousedů více vedlo domácím, ti zásluhou třetí druholigové branky Jakuba Dočkala zvítězili 1:0 a svého soka tak předskočili v tabulce. Žižkov naopak prohrál potřetí ze čtyř zápasů a tabulkou se propadá níže.
50' Dočkal
bez branek
bez karet
56' Jirásek
83' Richter
Sestavy
Dostál – Matoušek, Zavadil, Tiahlo, Jeleček – Houser (72. Stoklásek), Cupák – Jaroň (78. Chukwudi), Kudela (90+2. Mlčoch), Fulnek (78. P. Červenka) – Dočkal (78. Chwaszcz)
Na lavičce: Gergela, Oulehla
Trenér: Bronislav Červenka
Kotek – Richter, Březina, Kozojed (80. Petrák) – Řezáč (58. Finěk), Tregler, Jirásek (58. Sixta), Muleme – Batioja, Rosa (76. Hönig) – Voltr (58. Prošek)
Na lavičce: Švenger, Edrees
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Černý – Mojžíš, Líkař • Stadion: Stadion Jožky Silného • Diváci: 1416

Komentář

Lepší vstup do zápasu měli domácí fotbalisté. Už v 5. minutě mohli poprvé udeřit, když od levé lajny centroval Jan Fulnek do prostoru, kde se pohyboval Jakub Dočkal, střela z voleje o zem ovšem skočila až nad břevno. O pár minut později zahrozil sám Jan Fulnek, křídelník dostal dobrou přihrávku doleva, střelu z nadějné pozice obětavě zblokoval nad bránu skluzující Richter.

Pokračující průběh první půle nabídl vyrovnanou podívanou s tím rozdílem, že Hanácká Slavie si, na rozdíl od soupeře, nadále dokázala vytvářet příležitosti. Ve 39. minutě aktivní Jan Fulnek kroutil balón z levé strany velkého vápna do protější šibenice, ovšem František Kotek se blýskl parádním zákrokem pravou rukou. V nastaveném čase potom mohl pohnout se skóre střetnutí sám kapitán Tomáš Matoušek, jenž se položil do centru od levé lajny, hlavou ke své smůle mířil o kousek vedle levé tyčky.

Důležitý první gól zaslouženě vstřelili domácí krátce po návratu z kabin. V 50. minutě Cupák zprava vymyslel parádní centr na Jakuba Dočkala, jenž z bezprostřední blízkosti vyslal prudkou hlavičku mimo Kotkův dosah.

Žižkov po inkasované brance paradoxně ožil, avšak efektivita zůstala nulová. Pár minut po uplynutí hodiny hry hlavičkoval Březina z dobré pozice nad břevno, v blížící se koncovce zase zblokoval Červenka střelu Höniga. Hosté zahrozili i v nastavení, bod měl na hlavě Richter, mířil ale příliš vysoko.

Svěřenci trenéra Červenky udrželi hubený výsledek 1:0 až do závěrečného hvizdu a zásluhou zisku tří bodů se v tabulce posunuli na pěkné osmé místo, Žižkov propadl do druhé poloviny tabulky na jedenáctou příčku.