02.09.2023 | Roman Zajíček | Zápas

Zbrojovku zachránil Potočný! Varnsdorf nadále čeká na první výhru

Foto: fczbrno.cz
Exligová Zbrojovka Brno stoupá druholigovou tabulkou stále výše! Další tři body brněnskému celku vystřelil v domácím souboji s Varnsdorfem v 67. minutě Potočný. Zatímco Zbrojovka ztrácí z páté pozice ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE na první místo už jen bod, trápící se Varnsdorf je i po osmi duelech bez vítězství se třemi nasbíranými body na dně tabulky.
67' Potočný
bez branek
12' Šural
27' Jambor
53' Kubista
Sestavy
Berkovec – Granečný, Endl, Šural (46. Štěrba), Koželuh (87. Divíšek) – Jambor, Mara (46. Gaszczyk), Texl – Kronus (56. Fousek), Hladík (56. Potočný) – Řezníček
Na lavičce: Šiman, Smejkal
Trenér: Luděk Klusáček
Pešl – Ambler (82. Omon), Kouřil, Kubista, Zálešák – Kříž, Samko – Stránský (82. Rudnytskyy), Dufek (60. Gembický), Michal (73. Osaghae) – Firbacher (73. Hodek)
Na lavičce: Vaňák, Podzimek
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Rouček – Arnošt, Cichra • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2555

Komentář

První poločas příliš fotbalové krásy nenabídl. Zbrojovka působila mátožným dojmem, soupeř navíc dobře bránil a spoléhal na rychlé brejky. Po jednom z centrů málem zakončil Firbacher, ale pohotový brankář Berkovec byl u míče v pravý moment. 

Hrstka nejvěrnějších fandů čekala na šanci domácích do zhruba pětadvacáté minuty. Granečný se na levé straně na hraně faulu zbavil soupeře a postupoval do vápna, na jeho střílený centr ale ve skluzu Hladík těsně nedosáhl. Poté ještě mohl pálit z druhé vlny Mara, jeho rána byla zablokovaná.    

Pak už hráli jen hosté, konkrétně ve dvou tutovkách se ocitl asi nejlepší muž na hřišti, útočník Firbacher, který v prvním případě z voleje těsně přestřelil a následně se tentýž hráč zjevil volný za obranou a znovu jen poslal míč na tribunu. Fotbalisté Varnsdorfu se drželi za hlavu, moc dobře věděli, že v prvním poločase prohospodařili velmi slušné šance. Reakce realizačního štábu Zbrojovky přišla ve druhém poločase, kouč Klusáček učinil do 56. minuty už čtyři změny v sestavě, aby oživil herní projev svého mužstva. Po hodině hry se Brňané dočkali i první obrovské šance utkání. Brankáři Pešlovi po centru vypadl míč z rukavic a domácí kapitán Řezníček měl před sebou úplně prázdnou branku, jenže v poslední chvíli mu ukopnul míč Kouřil na brankové čáře.    

Moravané se nakonec dočkali kýžené branky v 67. minutě. Po centru z levé strany od Granečného sklepl Endl patičkou míč pod sebe na střídajícího Romana Potočného, který tísněn obráncem vypálil z otočky naprosto přesně k bližší tyči – 1:0. Vzápětí další střídající hráč Fousek napřáhl z dálky a Pešl se musel vytáhnout výtečným zákrokem.  Domácí drželi zuby nehty hubené vedení, o které ve čtyřminutovém nastavení málem přišli. Přetažený aut propadl k Samkovi, jehož tvrdou ránu na bližší tyč Berkovec vyrazil a dorážka Kouřila byla sražena na roh. 

Varnsdorf v neuvěřitelném závěru sahal po bodíku, ale po centru Hodka hlavičkoval Kouřil těsně nad. Zbrojovka tak doslova vyválčila tři body v zápase, ve kterém rozhodně nedominovala.