15.09.2023 | Janek Šimek | Zápas

Opava si vyšlápla na lídra, Duklu zmrazil Vaněček

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Fotbalisté Opavy v 9. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Duklu Praha 1:0. Zajímavý zápas rozhodla jediná branka, o kterou se v úvodu druhého poločasu postaral domácí útočník David Vaněček. Pražané tak přišli o sérii neporazitelnosti, která trvala šest utkání. Naopak Slezané po dvouzápasové odmlce ve F:NL opět naplno bodovali.
48' Vaněček
bez branek
56' Hýbl
73' Vaněček
77' Rezek
40' Hašek
49' Barac
78' Kozel
Sestavy
A. Richter – Kopečný, Vincour, Janoščín, Hýbl (73. Kadlec) – Blecha, Omale – Ondráček (71. Marzuq), Málek, Rataj (71. Rezek) – Vaněček (73. Ščudla)
Na lavičce: Číž, Velička, Whiffen
Trenér: Miloslav Brožek
Šťovíček – Ullman, Hašek, J. Jeřábek, Hrubeš (68. Holiš) – Douděra (68. Špatenka), Barac (90+2. Vondrášek), Matějka, Kozel, Moulis (60. M. Červenka) – Zeronik (60. Šebrle)
Na lavičce: Rada, Hudec
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Vokoun – Dobrovolný, Pospíšil • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1717

Komentář

Domácí nezačali špatně a po dvaceti minutách si vytvořili první nebezpečnou příležitost, když Blecha poslal nadýchaný centr na zadní tyč, kterou výborně zavřel Janoščín, ale jeho střelu z ostrého úhlu vytěsnil do zámezí hostující gólman Šťovíček. O chvíli později se připomněli i hosté, když Moulis chtěl střílenou přihrávkou vyzvat k zakončení Zeronika, ale jeho záměr přečetl Richter a důležitým zákrokem zastavil míč.

Pražané mohli jít do vedení v závěru první půle, když se Moulis proháčkoval šestnáctkou, ranou z ostrého úhlu dokonce překonal opavského brankáře Richtra, ale místo něj zasáhl na brankové čáře Kopečný, jenž skluzem uklidil míč do bezpečí.

Po změně stran udeřili Slezané. Janoščínovu dělovku z přímého kopu sice brankář Šťovíček skvěle vyrazil nad břevno, ale po následném rohu Málka zůstal na zadní tyči volný David Vaněček a střelou zblízka poslal Opavu do vedení. Dukla po inkasované brance ožila a po hodině hry si vytvořila dvě gólové šance.

Nejprve ránu Kozla bez přípravy zlikvidoval opavský brankář Richter a hned vzápětí zachránilo Slezany břevno poté, co jej razantní hlavičkou po centru Douděry orazítkoval Matějka. Hosté dál tlačili a Opava hrozila z nebezpečných brejků, zvýšit na 2:0 mohl po souhře s Rezkem Málek, ale toho vychytal Šťovíček.

Dramatický závěr ještě zpestřil výpadek elektřiny v nastaveném čase, ale utkání se nakonec i za horších světelných podmínek dohrálo. Opavští tak po dvouzápasové odmlce ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE naplno bodovali, naopak Dukla po šňůře šesti utkání bez porážky padla teprve podruhé v probíhající sezoně.

Ohlasy trenérů

Miloslav Brožek (Slezský FC Opava): „Viděli jsme nadstandardní druholigové utkání. Měli jsme dobrých třicet minut, pak zase zahrozila Dukla. Narazili jsme na lídra soutěže a velmi těžkého soupeře, ale doma jsme chtěli vyhrát. Byla na nás vidět velká vůle, že chceme zápas překlopit na naši stranu, což se nám podařilo. Vždycky, když hrajete takový zápas, soupeř zjednoduší hru a jde rychle nahoru. Dukla tam měla výborné náběhy, ale až na břevno a důležitý zákrok Richtra, jsme to dokázali vyřešit. Naopak jsme mohli několikrát rozhodnout. Bylo to drama, ale se šťastným koncem pro nás. Klukům musím vyseknout poklonu. Myslím, že to byl náš nejlepší výkon, který jsme předvedli. Těší mě, že se zvedáme i herně.”

Petr Rada (FK Dukla Praha): „V prvním poločase nebylo nijak moc šancí, my jsme tam měli šanci Moulise, ale nevyřešili jsme to dobře. Domácí se pak zkraje druhé půle dostali do vedení. Mrzí mě, že jsme opět dostali branku po vstupu z kabiny, kdy nejsme dostatečně koncentrovaní. Pak jsme měli dvě velké šance, nebezpečně střílel Kozel, Matějka trefil břevno. Prohráli jsme, což nás samozřejmě mrzí. Naší největší slabinou je nyní proměňování branek. A výpadek elektřiny v nastavení? To se může stát. Kolik bylo do konce? Třicet vteřin, nebo minuta? Bylo by blbé se sem vracet kvůli minutě. Rozhodčí to asi mohl ukončit rovnou.”