16.09.2023 | Petr Frömel | Zápas

Vyškov zvládl přestřelku s Prostějovem a jde do čela. Drama rozsekl Kanakimana

Foto: mfkvyskov.cz
Luxusní podívanou viděli diváci v Drnovicích, kde se v rámci 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY potkaly celky Vyškova a Prostějova. Hosté pod vedením nových trenérů Josefa Mazury a Pavla Zavadila v parádní sedmigólové přestřelce dlouho sahali po bodech, vždyť ještě v 57. minutě vedli díky trefě Petra Jaroně 3:2. Pak ovšem srovnal Idjessi Metsoko a poté, co Bienvenue Kanakimana trefou v 86. minutě vrátil domácím vedení, už hosté nenašli odpověď a padli. Vyškovské mužstvo se tak díky výhře v poměru 4:3 posunulo na samou špici tabulky, naopak Prostějov zůstává v pásmu sestupu.
1' Metsoko
26' Eneme
67' Metsoko
86' Kanakimana
14' Malec
36' Schaffartzik
57' Jaroň
34' Ramathan
37' Vintr
45' Metsoko
76' Coulibaly
38' Bartolomeu
90+1' Látal
Sestavy
Stejskal – F. Štěpánek, Ilko, Souaré, Coulibaly (78. Kanakimana), Ramathan, Lahodný (61. Bayo), Mafwenta, Eneme, Vintr (61. Falta), Metsoko (90+2. Diallo)
Na lavičce: Borek, Červeň, Němeček
Trenér: Jan Kameník
Vejmola – R. Látal, Elbel (61. Zapletal), Slaměna (78. Cienciala), K. Spáčil, P. Jaroň, Schaffartzik, Bartolomeu, Malec (78. Koudelka), Habusta (86. Gábriš), Šimek (61. Moučka)
Na lavičce: Krynskyj, Macháček
Trenér: Josef Mazura
Rozhodčí: Klíma – Dresler, Mikeska • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1523

Komentář

Na první gól se v Drnovicích dlouho čekat nemuselo. Idjessi Metsoko nechal svou první střelou ještě vyniknout brankáře, z dorážky, kterou adresoval do dolního rohu brány, se už radoval. Prostějov však netrácel dlouho, hned ve 14. minutě dostal Tomáš Malec prostor ve vápně a střelou pod horní tyč se nemýlil.

Vyškov mohl poslat zpátky do vedení Santiago Eneme, ale jeho tvrdou ránu Vejmola vyrazil. O pět minut později si zmínění aktéři souboj zopakovali a tentokrát se už radoval záložník jihomoravského celku, jehož rána se odrazila od pravé tyče prostějovské brány do sítě. Hosté však dokázali znovu rychle odpovědět, deset minut nato totiž využil jejich kapitán Jan Schaffartzik zmatků ve vápně a volný míč napálil do brány – 2:2.

Domácí tým mohl ještě do přestávky strhnout vedení zpět na svoji stranu, Metsoko však nůžkami zakončoval nad břevno a jeden z jeho spoluhráčů ve 44. minutě střílel z dobré pozice mimo bránu. Trest za nevyužité možnosti přišel na začátku druhé půle. Hostující Petr Jaroň se v 57. minutě krásně uvolnil a parádní ranou ke vzdálenější tyči otočil výsledek ve prospěch mužstva z Hané.

I vyškovský favorit však jednogólové manko smazal brzy, v 67. minutě se jeho nejlepší střelec Idjessi Metsoko vřítil do pokutového území a prudkou ranou do vzdálenějšího horního rohu brány zařídil srovnání. Prostějovští si vedení mohli vzít zpátky v 76. minutě, kdy Bartolomeu rozehrál přímý kop a Stejskal v poslední chvíli míč vyrazil na roh. Po jeho rozehrávce následovala nebezpečná hlavička jednoho z hostů, ovšem i s tou si strážce vyškovské svatyně poradil.

Nevyužité tutovky Hanáky později hodně mrzely, v 86. minutě se totiž zmocnil míče střídající Bienvenue Kanakimana a ranou do horní části prostějovské brány rozhodl o tom, že všechny body zapsal Vyškov. Ten se tak posunul do čela tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, zatímco Hanáci zůstávají na předposlední příčce.