17.09.2023 | Aleš Strouha | Zápas

Žižkov po dvou prohrách zabral, Táborsko sestřelil čtyřmi góly

Foto: fkvz.cz
Fotbalisté Viktorie Žižkov v 9. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Táborsko v poměru 4:1. Domácí poslal do vedení už v 8. minutě Václav Prošek, krátce nato sice hostující Jakub Matoušek srovnal, po změně stran ovšem pálili ostrými jen Pražané. Po hodině hry vrátil Viktorii těsný náskok David Sixta, vzápětí přidal třetí gól Jan Kozojed a na konečných 4:1 skóre upravil Jiří Sodoma trefou v závěru. Žižkov tak po dvou prohrách ve F:NL opět naplno bodoval, Jihočeši vyšli po třech kolech bodově naprázdno.
8' Prošek
61' Sixta
69' Kozojed
84' Sodoma
21' Matoušek
59' Kozojed
81' Klusák
90+2' Sylla
Sestavy
Čtvrtečka – Kozojed, Muleme, Tregler, Štrombach (63. Rosa), Finěk (81. Hönig), Prošek (77. Řezáč), Petrák (46. Jirásek), Sixta (63. Sodoma), Batioja, Klusák
Na lavičce: Kotek, Edrees
Trenér: Michal Horňák
Pastornický – P. Plachý, Foltyn, Koné, Tusjak – Varačka (66. Zeman), Bláha (77. Skopec), Kateřiňák, Sojka (56. J. Mach), Dordić (77. Sylla) – J. Matoušek I (66. Šašinka)
Na lavičce: Kerl, Javorek
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Radina – Ratajová, Slavíček • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1021

Komentář

Oba týmy se jen velmi krátce v úvodu zápasu oťukávaly a hned v 8. minutě se poprvé měnilo skóre. Za obranu si dobře zaběhl Václav Prošek a sám před hostujícím gólmanem Pastornickým nezaváhal – 1:0. Jihočeši ale dokázali okamžitě zareagovat a v dalších minutách si vytvořili velkou územní převahu. Nejvíce byli vidět hrotový útočník Jakub Matoušek a také nejlepší střelec Táborska - pětigólový Bojan Dordič.

Právě Jakub Matoušek se dostával často do zakončení a velmi blízko ke gólu byl ve 21. minutě, kdy ho po centru Tusjaka skvělým zákrokem vychytal gólman Čtvrtečka. Mladý útočník Jihočechů ale nemusel dlouho litovat neproměněné šance. Hned o minutu později se po velkém tlaku Jakub Matoušek již před Čtvrtečkou nemýlil a Táborsko srovnalo na 1:1.

Také v dalším průběhu první půle se hrál velmi zajímavý fotbal. Za Táborsko měli velké šance Varačka a také Dordič, na straně domácích byl hodně vidět Batioja a z dobrých pozic stříleli také Prošek a Petrák. Gól ale již nepadl a do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu 1:1.

Úvod druhého poločasu byl hodně opatrný a dlouhé minuty se hrálo pouze ve středu pole. Přesto se přesně po hodině hry potřetí měnilo skóre, když Fiňkovu dobrou střelu vyrazil Pastornický jen před sebe a dorážející David Sixta poslal domácí podruhé v utkání do vedení.

Jihočeši se dostali do velkého útlumu a ani v dalších minutách se jim vůbec nedařilo. Domácí měli trvalou převahu, kterou v 69. minutě proměnili v další gól. Po rohovém kopu se ve vápně nejlépe zorientoval obránce Jan Kozojed, který tak trochu šťastným zakončením zvýšil již na rozdíl dvou branek. Čtvrtý zásah pak přidal při svém debutu za Žižkov ranou z hranice vápna Jiří Sodoma a Pražené tak na domácím hřišti zaskočili favorizované Jihočechy, nad kterými zvítězili jednoznačně 4:1.