28.10.2023 | Filip Lefenda | Zápas

Opava ukončila sérii nezdarů výhrou na půdě lídra

Foto: mfkvyskov.cz
Fotbalisté Opavy v rámci 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyhráli na půdě lídra z Vyškova 3:1. V Drnovicích otevřel skóre zápasu Adam Ščudla, vzápětí z penalty srovnal domácí Idjessi Metsoko, ale Opavě okamžitě vrátil vedení Bohdan Velička. Ve druhé půli pak z penalty pečetil hostující výhru Filip Blecha. Vyškov i nadále zůstává první, Opava se v průběžné tabulce posunula na osmou příčku.
10' Metsoko (pen)
6' Ščudla
12' Velička
68' Blecha (pen)
36' Štěpánek
55' Ramathan
67' Sylla
90+1' Coulibaly
9' Kopečný
43' Vaněček
58' Kadlec
90+1' Vincour
Sestavy
Stejskal – Ilko (46. Vintr), F. Štěpánek, Musa, Ab. Sylla – Souaré, Mafwenta – Eneme (84. Coulibaly), Bayo (46. Kanakimana), Diallo (69. Lahodný) – Metsoko
Na lavičce: Borek, Kamara, Němeček
Trenér: Jan Kameník
Číž – Janoščín, Helebrand (46. Vincour), Kadlec – Málek, Velička (64. Ondráček), Blecha, Kopečný, Ščudla (77. Rezek) – Rataj (77. Omale), Vaněček (89. Hýbl)
Na lavičce: Kramář, Wehowský
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Krejsa – Hrabovský, Kotalík • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1169

Komentář

Kdo dorazil na stadion v Drnovicích se zpožděním, ten musel litovat. Střetnutí totiž nabídlo hodně divoký úvod. Už v 6. minutě otevřel skóre Adam Šcudla, jenž zužitkoval Kopečného centr z pravé strany i dostatek prostoru ve velkém vápně a pohotovou ranou poprvé prostřelil Stejskala. Z vedení se Slezané radovali pouhé čtyři minuty. Po hře rukou v pokutovém území nařídil hlavní arbitr Josef Krejsa penaltu, kterou s přehledem proměnil Idjessi Metsoko. Kanonýr Vyškova umístil střelu do Čížova protipohybu k pravé tyči a zaznamenal už svou devátou branku v sezoně.

Nerozhodné skóre nicméně nevydrželo dlouho. Opava se krátce po rozehrávce dostala znovu do útoku. Propadný balon uklidil tváří v tvář Stejskalovi podél pravé tyče Bohdan Velička , pro kterého šlo o premiérovou trefu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Následně se hra přeci jen trochu uklidnila. Vyškov, jenž platil v utkání za výrazného favorita, držel míč na kopačkách mnohem častěji než soupeř, jenže cestu skrze pevnou opavskou obranu hledal během sobotního dopoledne marně.

Platilo to i po přestávce, během které učinil kouč Kameník dvě změny v sestavě. Do hry poslal Vintra s Kanakimanou a Moravané rázem skutečně působili živějším dojmem. Prvně jmenovaný promarnil v 65. minutě po dobré přihrávce velkou příležitost na srovnání, mrzet ho to ale nemuselo – byl totiž pískán ofsajd.

A hvizd rozhodčího posléze zazněl i na protějším konci hřiště. Málek se prosmýkl do vápna a šel ze strany na Stejskala. Za záchrannou brzdu zatáhl za cenu žluté karty a pokutového kopu Sylla. Exekuci penalty si vzal na starost Filip Blecha a střelou do pravé části branky nedal domácímu gólmanovi šanci.

Závěrečná dvacetiminutovka zápasu se opět nesla ve znamení marného dobývání opavského vápna. V 79. minutě vyrážel Číž na rohový kop Enemeho střelu ze střední vzdálenosti. Po hříchu šlo o vůbec jediné domácí zakončení ze hry mezi tři tyče. A to i proto, že o sedm minut později jeden z Vyškovských hlavičkoval po pasu z pravé strany z ideální pozice trestuhodně mimo.

V samotném závěru jako by už Vyškov na zápas rezignoval. Čtyřminutové nastavení patřilo Opavě, a ačkoliv ani jeden z útočných výpadů ve čtvrtou trefu nepřetavila, mohli se žlutomodří zakrátko radovat. Stali se totiž vůbec prvním týmem, který letos dokázal v Drnovicích bodovat – a to rovnou naplno. Slezský FC si v neúplné tabulce výhrou polepšil na osmou příčku. Vyškov je nadále první, jeho náskok před druhou Duklou se ovšem ztenčil na jediný bod.