28.10.2023 | Jiří Polášek | Zápas

Dukla porazila Prostějov, vítěznou branku vstřelil Kozel

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté pražské Dukly v rámci 14. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyhráli v prostějovském azylu v Olomouci 2:1 a připsali si druhou výhru v řadě. Diváci na úvodní branku čekali až do nastavení prvního poločasu, kdy se trefil Pavel Moulis. V šestašedesáté minutě přidal druhý gól pražského celku David Kozel a o tři minuty později si vlastní branku vstřelil Dominik Hašek. Dukla se po druhé výhře v řadě přiblížila prvnímu Vyškovu na bod, Prostějov zůstává čtrnáctý.
69' Hašek (vl)
45+2' Moulis
65' Kozel
42' Koudelka
51' Látal
71' Šimek
90+2' Hašek
90+5' Špatenka
Sestavy
Krynskyj – Slaměna, Šimek (87. Moučka), K. Spáčil, P. Jaroň, R. Látal (65. Silný), Habusta, Gábriš, Bartolomeu (55. Zapletal), Malec, Koudelka
Na lavičce: Šnajdr, Bolf, Kulig, Macháček
Trenér: Josef Mazura
Šťovíček – Ludvíček, Peterka, Moulis (74. Ullman), Šebrle (74. Douděra), Vondrášek, Hašek, Matějka (90+3. Zeronik), Kozel (87. Holiš), J. Jeřábek (74. Špatenka), Barac
Na lavičce: Rada, Hrubeš
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Vokoun – Šimáček, Ježek • Stadion: Stadion 1.HFK Olomouc • Diváci: 320

Komentář

Prostějov ve čtrnáctém kole hostil doma Duklu Praha, domácí zápas se ale už tradičně konal v azylu v olomoucké Holici. Domácí chtěli napravit prohru z předchozího kola, kdy v Příbrami podlehli kvůli inkasovaného gólu v 90. minutě 0:1. Zůstali tak těsně u sestupového pásma. Naopak Dukla doma vyhrála, stejným výsledkem porazila Chrudim, a hájila druhé místo.

Zápas začal ve vysokém tempu, Dukla měla hned ve druhé minutě dobrou příležitost, ale se dvěma střelami v rychlém sledu z velké blízky si brankář Krynskyj hravě poradil. Následně přejal iniciativu domácí celek. Ten se prezentoval několika skvělými kombinacemi, ovšem ani jednu z nich nedovedl do zakončení a ve finální fázi vždy selhal. Párkrát také zasáhl brankář Šťovíček.

Od dvacáté minuty se do sedla opět začala dostávat Dukla. Ani té se ale nedařilo prosadit. Několikrát míč centrem dostala před branku do volného prostoru, kde ho ale hlavičkou někteří z hráčů netrefili, nebo dobře zasáhl gólman Krynskyj.

Už to tedy vypadalo, že se do kabin půjde za nerozhodného stavu. Prostějov měl ještě k dispozici autové vhazování na útočné polovině, jenže situaci sehrál hodně špatně. Vzniklo z toho přečíslení Dukly, Pavel Moulis se vytáhl na pravé straně a tváří v tvář gólmanu se nemýlil. Míč poslal po zemi ke vzdálenější tyči a ve druhé nastavené minutě otevřel skóre duelu.

Do druhého poločasu neudělaly týmy žádné změny. Ta první přišla až v 55. minutě. Co se týče šancí, dlouho toho moc k vidění nebylo. V 63. minutě pak dostal dobrou přihrávku do vápna Lukáš Matějka, který byl u levé tyče sám, ale Krynskyj ho skvělým zákrokem vychytal. O dvě minuty později už ale Dukla slavila. Prostějovští si nepohlídali dlouhý nákop, ale ani sprintujícího Davida Kozla. Ten si doběhl s míčem až ke Krynskému, překonal jej a v 65. zvýšil na 2:0.

Prostějov však nemusel dlouho smutnit. V 68. minutě totiž sehrál povedenou akci na pravé straně po ose Jaroň – Koudelka – Šimon Gábriš. Poslední jmenovaný dokázal s přispěním obrany Pražanů dostat míč do sítě a snížit na 1:2. Pak se utkání začalo dost kouskovat.

Ačkoliv se Prostějov hodně snažil, vyrovnání se mu vyhýbalo. S přibývajícím časem vysouval linie výš a výš a hodně tlačil. Do vápna poslal několik centrů, ale ani jeden nebyl úspěšný. V nastaveném čase dokonce chodil pomáhat i brankář Krynskyj.

Jenže kýžené vyrovnaní už nepřišlo, a tak utkání dopadlo výsledkem 1:2. Dukla odvezla dva body a přiblížila se už na rozdíl jediného bodu na první Vyškov. Prostějov zůstal čtrnáctý, ale po dohrání všech zápasů se může posunout ještě níže.