29.10.2023 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf v přestřelce zdolal Viktorii Žižkov a opustil dno tabulky

Foto: Tomáš Secký
Fotbalisté Varnsdorfu ve 14. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Žižkov v poměru 4:2. Domácí mužstvo šlo do vedení díky trefě Vojtěcha Stránského, vzápětí sice srovnal Augusto Batioja. Severočeši následně zahodili penaltu, kterou neproměnil Martin Kouřil, po změně stran ovšem dvakrát udeřili, když se krátce po sobě prosadili Jakub Hodek a Pavlo Rudnytskyy. Hostující Bernardo Rosa sice v 67. minutě snížil na rozdíl jediné trefy, ale poslední slovo měl Jakub Hodek, jenž svou druhou trefou v utkání pojistil výhru varnsdorfského celku.
22' Stránský
55' Hodek
61' Rudnytskyy
84' Hodek
28' Quintero Batioja
67' Rosa
18' Ambler
(o přestávce) Kříž
83' Vaňák
89' Kosař
20' Tregler
63' Rosa
Sestavy
Vaňák – Ambler (85. Podzimek), Kouřil, Kubista, Zálešák – Osaghae (70. Kosař), Kříž (70. Samko) – Švanda, Stránský (77. Gembický), Rudnytskyy (85. Dufek) – Hodek
Na lavičce: Pešl, Michal
Trenér: Miroslav Holeňák
Čtvrtečka – Řezáč (90+3. Hönig), M. Richter, Klusák (90+3. Horálek), Muleme – Tregler – Finěk (58. Kuchař), Rosa, Sixta (67. Jirásek), Batioja – Voltr (58. Sodoma)
Na lavičce: Kotek, Kozojed
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Dorušák – Lakomý, Pochylý • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 520

Komentář

Čtrnácté kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavřel duel posledního Varnsdorfu s Žižkovem. Severočeši vstoupili do utkání aktivněji a byli častěji na míči, k přímému ohrožení branky ale nedošlo. Hra se postupně vyrovnala, ale byl to Varnsdorf, který otevřel gólový účet. Po dvaceti minutách hry si na levé straně převzal míč Zálešák a nikým nehlídaný si to namířil přímo do velkého vápna, ve kterém zpětnou přihrávkou pod sebe vybídl ke střele Vojtěcha Stránského, jenž pomocí tyče poslal míč do sítě – 1:0.

Radost vydržela domácím jen pár minut. Viktoria Žižkov pohlednou kombinaci na dva doteky dovedla až ke gólu, který obstaral Augusto Batioja a bylo srovnáno – 1:1. Deset minut před koncem prvního dějství si po skrumáži před pokutovým územím převzal míč Ambler, který udělal dva rychlé kroky do vápna a po kontaktu se soupeřem se poručil k zemi. Nařízený pokutový kop ale Martin Kouřil zahodil, jeho pokus k levé tyči skvěle vystihl Čtvrtečka. Přes pět set diváků pak ještě vidělo projektil Osaghaeho, kterým orazítkoval břevno. Do kabin se tak šlo za remízového stavu.

Druhý poločas začali lépe domácí, kteří udeřili jako blesk z čistého nebe. Po přízemním centru z levé strany se v pokutovém území nejlépe zorientoval Jakub Hodek a vrátil Varnsdorfu vedení – 2:1. Hra se poté často přerušovala díky nedovoleným zákrokům i střídáním. Na rozdíl dvou branek odskočili domácí po hodině hry. Pavlo Rudnytskyy se při své výšce doslova pověsil do vzduchu a hlavičkou přidal třetí branku. Pražané však nesložili zbraně a dokázali snížit. Bernardo Rosa si navedl míč na hranici velkého vápna a i přes obležení dvou protihráčů skvěle propasíroval míč k tyči – 3:2.

Definitivní tečku za utkáním udělal klub ze Šluknovského výběžku v 84. minutě. Střídající Gembický utekl po lajně a zpětnou přihrávkou našel Jakuba Hodka, který si připsal druhou branku v utkání a stvrdil vítězství Varnsdorfu. V posledních minutách Žižkov zkoušela s výsledkem ještě něco udělat, domácí ovšem skvělými zákroky podržel gólman Martin Vaňák.