03.11.2023 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 15. kola: Vyškov zamíří do Líšně, Dukla si to rozdá s Táborskem

Foto: fkdukla.cz
Fotbalisté Dukly snížili těsně před koncem podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ztrátu na vedoucí Vyškov na jediný bod. V nedělním zápase 15. kola hostí na Julisce třetí Táborsko (14:00), na které mají náskok čtyři body. Vyškovský lídr se o den dříve představí ve stejný čas na hřišti deváté Líšně. Kroměříž zase v premiéře pod novým trenérem Martinem Ondou narazí na brněnskou Zbrojovku.

Předposlední kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v letošním roce zahájí v pátek od 17 hodin vzájemným duelem šestá Příbram a čtrnáctý Varnsdorf. Svěřenci trenéra Krejčího minulý týden prohráli po pětizápasové šňůře vítězství, stále však mají po Dukle druhou nejlepší formu v soutěži. Severočeši v posledních dvou utkáních získali plný počet a celkově neprohráli čtyřikrát v řadě. Díky tomu se v tabulce dostali ze sestupového pásma, zatím ale pouze o skóre.

Všechna sobotní střetnutí druhé nejvyšší soutěže začnou ve 14 hodin. Osmá Opava nastoupí proti patnáctému Prostějovu, třináctá Kroměříž v premiéře pod koučem Ondou proti pátému Brnu, čtvrtá Vlašim proti šestnácté rezervě Sparty a devátá Líšeň proti prvnímu Vyškovu.

MFK po prohře s Opavou v Drnovicích, kde hraje domácí zápasy, přišel o většinu svého náskoku na druhou Duklu. Vůči „vojákům“ už má k dobru jen bod. Proti jeho víkendovému soupeři z Líšně zastavila sérii porážek Zbrojovka, které však kvůli předchozím výsledkům zůstala statisticky nejhorší forma v soutěži.

Nedělní program 15. kola F:NL načnou utkání dvanáctého Žižkova proti sedmé Jihlavě a jedenácté Olomouce B proti desáté Chrudimi (obě od 10:15). Sigma zvítězila dvakrát po sobě a za Východočechy zaostává pouze o skóre. Žižkov z posledních pěti duelů vyhrál jediný, Vysočina bude chtít v Praze navázat na domácí vítězství nad Příbramí. 

„Poslední výrazné výhry Žižkova nad dvěma soupeři z horní poloviny tabulky (Táborskem a Zbrojovkou Brno, pozn. red.) rozhodně vzbuzují respekt. Stejně tak i střelecká produktivita Viktorie, která v posledních šesti duelech zaznamenala 13 branek a patří k nejlépe střílejícím týmům FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácím stadionu. V kontextu posledního kola, kdy Žižkov padl 2:4 ve Varnsdorfu, se opravdu může zdát, že doma je náš nadcházející soupeř silnější a sebevědomější. A o důležitosti zápasu pro oba celky netřeba diskutovat,“ říká pro klubový web asistent jihlavského trenéra Oulehly Zdeněk Lampíř. „Tři body ze Žižkova by do zimní přípravy představovaly velmi důležitý a příjemný vklad. Zvlášť, když cítíme, že naše výkony venku musíme zlepšit,“ doplňuje.

Bilanci ze vzájemných zápasů má lepší Žižkov. Viktoria se z výhry radovala sedmkrát, pětkrát pak s Jihlavou remizovala. Horáci si připsali vítězství ve čtyřech případech. Naposledy začátkem května loňského roku, kdy protivníka z hlavního města České republiky zdolali po sedmigólové přestřelce 4:3.

Program 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uzavře nedělní odpolední souboj druhé Dukly se čtvrtým Táborskem (14:00). Pražané se v případě zaváhání Vyškova proti Líšni mohou posunout do čela tabulky. Proti Jihočechům budou útočit na třetí výhru v řadě. Výběr trenéra Nádvorníka však neprohrál čtyři po sobě jdoucí ligová utkání. Po remíze v Líšni si poradil s rezervou Olomouce a Opavou, načež si rozdělil body s Vlašimí.

Všechny zápasy FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete tradičně sledovat na webech sázkové kanceláře Fortuna a sporttotal.cz. Páteční zápas mezi Příbramí a Varnsdorfem odvysílá živě také Česká televize.