04.11.2023 | Jiří Polášek | Zápas

Béčko Sparty si připsalo důležité body, loupilo ve Vlašimi

Foto: sparta.cz
Fotbalisté B-týmu Sparty v 15. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili ve Vlašimi 1:0. První poločas nabídl hezký fotbal, ale branka nepadla. Té se dočkali diváci po necelé hodině hry, kdy jedinou trefu zápasu vstřelil Kaštánek. Sparta odskočila díky třem bodům ode dna tabulky.
bez branek
57' Kaštánek
19' Sanneh
33' Singhateh
65' Labík
79' Heppner
28' Horák
60' Ševínský
75' Penxa
79' Váňa
Sestavy
Vágner – Heppner, Sanneh (78. Kričfaluši), Musil (66. Toula), Šubert (66. Biegon), Breda, Singhateh, Pernica (58. Lacík, 78. Šmiga), Nogha, Labík, Kulhánek
Na lavičce: Kolář, Dostál
Trenér: Martin Hyský
Surovčík – Hodouš (72. Váňa), Rus (88. O. Novotný), Lilling, Kaštánek (81. Okeke), Schánělec, Ševínský, Večerka, Hranoš, Penxa, Horák
Na lavičce: Kolář, Šilhart, Tošnar
Rozhodčí: Kvítek – Vlček, Šafránková • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 478

Komentář

V 15. kole přivítala Vlašim na svém domácím stadionu v Kollárově ulici rezervní tým pražské Sparty. Právě Sparta potřebovala zabrat, protože se před startem kola nacházela až na úplném dnu ligové tabulky s pouhými jedenácti body. Domácí klub byl pátý s dvaadvaceti body. Co se ale týče formy, ta byla u obou týmů stejná. V předchozích pěti duelech Vlašim i Sparta jednou vyhrály, dvakrát remizovaly a dvakrát také prohrály.

Výběr trenéra Martin Hyského vstoupil do zápasu aktivněji. Soupeři dělal problémy častými balony za obranu. Gambijský útočník Ebrima Singhateh se už ve čtrnácté minutě postaral o největší šanci prvního poločasu, kdy po jedné z těchto přihrávek běžel na gólmana Jakuba Surovčíka úplně sám. Jenže situaci nevyřešil vůbec dobře. Nevystřelil, s míčem stále utíkal blíž a blíž, až mu Surovčík skočil pod nohy a bez faulu ho o míč obral. 

Oba týmy si vytvořily několik střeleckých pozic a vyslaly pár střel, ale nebylo z toho už nic, co by mohlo svatyně obou celků ohrozit. Po bezbrankové první půli tak přišla na řadu výměna stran. Nedlouho po ní vyrobila Vlašim chybu při rozehrávce, k míči se dostal Jakub Kaštánek, který ho parádní ránou umístil do horní části domácí branky a otevřel tak skóre.

Jen dvě minuty po úvodní brance se mohla Sparta radovat znovu, dva hráči totiž unikli sami na gólmana. Jenže tutovou akci sehráli katastrofálně a branku ani neohrozili. Hra se pak začala kouskovat, začalo se více faulovat, což sudí vyřešil také několika žlutými kartami. I přes prostřídání se Vlašim nedokázala propracovat do větších šancí a nepomohlo ji ani dlouhé sedmiminutové nastavení. Jediným střelcem zápasu tak zůstal Kaštánek.

Po výhře 1:0 se Sparta posunula před Varnsdorf a také Kroměříž, se čtrnácti body je aktuálně čtrnáctá. Naopak Vlašim se propadla na šestou pozici a pokud Jihlava bude bodovat s Žižkovem, klesne až na sedmou příčku.