19.01.2024 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Vlastník z ciziny, ale odjinud. Vyškovu už zajistil soustředění i posily ze Španělska

Foto: mfkvyskov.cz
Po podzimu vedou fotbalisté Vyškova tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s čtyřbodovým náskokem na druhou Duklu Praha. Jihomoravský klub, který své domácí zápasy hraje na stadionu v Drnovicích, řídí zahraniční majitel. Na tom samotném by nebylo nic až tak zvláštního. Od roku 2017 ho vlastnil Kamerunec Kingsley Pungong. Šéf společnosti Rainbow Sports pracující s šikovnými, ale neznámými africkými fotbalisty.

S letošním rokem se však situace ve Vyškově změnila. Novým většinovým majitelem se stala americká společnost Blue Crow Sports Group. MFK pro ni není novým prostředím. Ve strukturách klubu figuruje od podzimu roku 2022.

„Nyní zvyšuje svůj vliv z 50 na 99 procent. Po konci úspěšné podzimní části sezony je tato proměna znamením pro další rozvoj klubu,“ uvedl Vyškov v krátkém prohlášení na svém webu.

Zámořský vlastník sídlí v Houstonu, nejlidnatějším městě amerického státu Texas. Vznikl v roce 2021 a postupně získal fotbalové kluby na několika kontinentech. Vedle Vyškova mu patří také mexický Cancún FC, španělský CD Leganés a dubajský Elite Falcon ze Spojených arabských emirátů.

Dosavadní majitel nicméně ve Vyškově úplně nekončí. „Se skupinou Rainbow bude dál probíhat spolupráce,“ sdělil Vyškovskému deníku jednatel MFK Martin Chalupecký. „Vůbec nic se pro nás nemění. Blue Crow Sports Group nás prakticky z poloviny spoluvlastnila. Rozdíl je v tom, že poletíme na soustředění do Španělska a poznáme zástupce z klubu Leganés,“ objasnil.

Právě od účastníka druhé nejvyšší španělské soutěže, který v ní stejně jako Vyškov ve F:NL drží první místo s čtyřbodovým náskokem na nejbližšího konkurenta, dorazila na Hanou dvojice posil. Trenér Jan Kameník může do jarních ligových zápasů nasadit ugandského levého obránce Azize Kayonda a křídelníka Issu Fombu z Mali.

Jednadvacetiletý Kayondo si v rodné zemi vyzkoušel africkou Ligu mistrů. Poté působil v USA a naposledy v rezervě CD Leganés. Tam byl jeho spoluhráčem také dvaadvacetiletý Fomba. Ten v minulosti působil v mládeži Málagy a zasáhl do zápasu španělského poháru Copa del Rey.

Hráči pocházející z Afriky přicházeli do Vyškova už za Pungonga. Lídr FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY však nechce sázet jen na jména z tohoto světadílu. „Když se podíváte na soupisky jednotlivých klubů spadajících pod Blue Crow Sports Group, tak tam jsou fotbalisté různých národností. Agentura chce také klást větší důraz na rozvoj mladých lokálních hráčů,“ informoval jednatel Chalupecký.

Ve Vyškově naopak nepokračují záložníci Cheick Souaré, Šimon Falta a Ondřej Vintr. Jednadvacetiletý Francouz odešel na hostování s opcí do Plzně, kterou už před začátkem aktuální sezony posílil jiný vyškovský hráč – liberijský obránce Sampson Dweh. Souaré za Jihomoravany odehrál ve F:NL 29 zápasů a vstřelil dvě branky.

Naopak pouze do čtyř duelů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nastoupil ve vyškovském dresu třicetiletý Falta. Někdejší hráč Olomouce, Plzně, Baníku Ostrava a Zbrojovky Brno figuroval v sestavě Kameníkova výběru naposledy 7. října loňského roku proti Žižkovu. Jenže z tohoto utkání si odnesl nepříjemné zranění v podobě zlomených žeber.

„Všechny nás mrzí, že Šimon u nás nepokračuje. Dohoda však byla férová a zněla tak, že si to u nás vyzkouší do 30. listopadu a pak se domluvíme dále. Když jsme jednali o prodloužení, převládalo u něj spíše přání věnovat se civilnímu zaměstnání,” řekl klubovému webu vyškovský generální manažer Zbyněk Zbořil.

Šestadvacetiletý Vintr odešel z MFK do třetiligového Zlínska. F:NL hrál kromě Vyškova i za brněnskou Zbrojovku a Líšeň. Za Vyškov kopal nepřetržitě od léta 2020, během 71 startů ve druhé nejvyšší soutěži zde zaznamenal dvacet gólů.