01.02.2024 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Prostějov během přípravy vyměnil trenéry, Hanáky nově převzal Kučera

Foto: fkteplice.cz
Fotbalistům Prostějova patří po podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poslední – šestnácté místo tabulky. Hanácký celek měli do jarních zápasů vést trenéři Pavel Zavadil s Josefem Mazurou, kteří v září nahradili odvolaného Michala Šmardu. To už ale neplatí. Zavadil, Mazura a s nimi také trenér brankářů Dušan Melichárek v Prostějově skončili. Nový sportovní manažer 1.SK Jiří Balcárek pak do funkce hlavního trenéra přivedl bývalého obránce olomoucké Sigmy a kouče Ostravy, Jihlavy či Teplic Radima Kučeru.

Zanedlouho padesátiletý Kučera vstoupil do povědomí fotbalových fanoušků jako dlouholetá opora zadních řad Olomouce a svého času bundesligového Bielefeldu. S trénováním ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE má zkušenosti z Opavy, Znojma a Jihlavy. Zatímco ve Slezsku působil jako asistent, ve zbylých dvou angažmá pracoval na pozici hlavního kouče. O úroveň výš pak rodák z Vigantic u Rožnova pod Radhoštěm stál na lavičce ostravského Baníku a Teplic.

Olomouckou minulost, a to poměrně nedávnou, má vedle Kučery také prostějovská posila do zálohy. Ze Sigmy do 1.SK přestoupil čtyřiadvacetiletý záložník Jakub Matoušek, jenž na podzim hostoval v Pardubicích a v jedenácti zápasech FORTUNA:LIGY vstřelil jeden gól. Předtím v nejvyšší soutěži oblékal olomoucký dres a připsal si 34 startů. Za Prostějov už nastupoval v ročníku 2020/21, během 21 utkání tehdy sedmkrát skóroval a stal se druhým nejlepším střelcem týmu. F:NL hrál také za béčko Olomouce a Vítkovice.

Prostějovu se už předtím upsal Marek Matocha. Šestadvacetiletý záložník od roku 2020 až dosud kopal za Líšeň, kde ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE zasáhl do 114 duelů s bilancí osmi branek. Naopak do Líšně zamířil třiadvacetiletý Martin Rolinek, jenž se s Prostějovem dohodl na ukončení smlouvy. Záložník se statistikami z Mladé Boleslavi či Karviné se už v brněnském klubu ve F:NL pohyboval v letech 2019–2021. V tomto období zde zaznamenal 54 ligových zápasů a osm gólů.

Hanáci už nemohou počítat ani s obráncem či defenzívním záložníkem Janem Schaffartzikem. Někdejší dlouholetá opora Opavy v Prostějově působila od září 2021 (62 zápasů/9 gólů), po podzimu se však rozhodla ukončit profesionální kariéru. Do mateřských klubů se zase z Prostějova vrátili obránce Vojtěch Bartoš, záložníci Lukáš Cienciala s Davidem Moučkou a útočník Jan Silný. Obránce Jakub Elbel se pak přesunul do Olomouce a záložník David Macháček má svolení hledat si nové působiště.