23.02.2024 | Petr Komárek | Aktuální zprávy

Opava jde do jara s novým majitelem, „čarodějem“ i posíleným kádrem

Foto: sfc.cz
Po šestnácti kolech současného ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se pohybují ve středu tabulky. Opavští fotbalisté se však s aktuálním umístěním nehodlají spokojit a cílí výš. Ve Slezském FC během soutěžní přestávky nastaly výrazné změny. Dotkly se vlastnické struktury, trenérského štábu A-mužstva i samotných hráčů.

Opavu v zimní přestávce koupil slovenský podnikatel Andrej Krajíček, kterému patří stavební firma A.I.K. Klub předtím vlastnilo město, Krajíček ho ale jako hlavní partner sponzoroval už od léta 2022. Do loňského prosince do něj investoval deset milionů korun. V dubnu 2023 se navíc stal členem klubového představenstva.

Další změna u Slezanů nastala na pozici trenéra brankářů. Tím se stala bývalá opora pražské Slavie či olomoucké Sigmy Martin Vaniak. „Rád bych poděkoval klubu za důvěru. Cítím se tady jako doma. Pokud bych dostal nabídku odjinud, asi bych ji nevzal, protože tady vidím velkou perspektivu. Klub se může posunout výše a rád bych byl součástí opavské nové éry,“ řekl třiapadesátiletý Vaniak novinářům na tiskové konferenci před startem ligového jara. 

Po podzimu devátý tým FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY během pauzy přivedl záložníka či útočníka Jakuba Přichystala, obránce Jaromíra Srubka a jihokorejského záložníka Junhyeonga Kima. Osmadvacetiletý Přichystal dorazil do Slezska na půlroční hostování z Olomouce, s F:NL má zkušenosti z rezervy Sigmy a především z mateřské Zbrojovky Brno. Za Jihomoravany také zaznamenal 67 startů a osm gólů v nejvyšší soutěži. Z Brna na jaře 2016 hostoval právě v Opavě, ve třinácti utkáních druhé nejvyšší soutěže se tu prosadil jednou.

„Jakub je ofenzívní hráč, který je použitelný na všech postech pod útočníkem. Věříme, že nám přinese do týmu rychlost a také zkušenosti z bojů o postup do FORTUNA:LIGY, které získal v dresu brněnské Zbrojovky, kdy v jejím dresu nastřílel jedenáct branek,“ sdělil na klubovém webu místopředseda představenstva Slezského FC Martin Latka.

Třiadvacetiletý stoper Srubek se opavskému klubu upsal na tři a půl roku. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU předtím kopal za Vyškov, kde odehrál 45 duelů a další dvě střetnutí v loňské baráži o FORTUNA:LIGU. Do Opavy přestoupil ze Slovácka, jehož dres mezi českou elitou oblékl desetkrát a hned při své premiéře v prosinci 2020 skóroval.

„Srub je skvěle fyzicky připravený hráč, odolný v osobních soubojích a dominantní u standardních situací. Jsem moc rád, že se nám povedlo přivést hráče s vítěznou mentalitou, který navíc moc stál o přestup do našeho klubu," uvedl k Srubkovu příchodu Latka.

Dvacetiletý Kim se do týmu trenéra Miloslava Brožka přesunul z třetiligových Velvar. „Na Kima jsme dostali tip, když byl ještě v létě na testech ve Frýdku-Místku a již tehdy jsme se na něj jeli podívat. Na podzim pak působil ve Velvarech, kde jsme jej průběžně sledovali. Jeho kvality nám pak potvrdil i můj známý Ladislav Jamrich, který trénuje v Teplicích B-tým a Kima měl možnost vidět ve vzájemném utkání,“ okomentoval pro sfc.cz podpis mladého Jihokorejce opavský sportovní manažer Jaroslav Kolínek.

Opavu naopak opustil Florián Višňa, který přestoupil do Viktorie Plzeň. Teprve sedmnáctiletý útočník za Slezský FC zaznamenal na podzim prvních patnáct minut ve F:NL, když v závěru jako náhradník vyběhl do domácího zápasu proti Varnsdorfu. Nigerijce Mohameda Marzuqa Yahayu zase získaly Pardubice, dvacetiletý útočník však bude na jaře hostovat v Opavě.

„Nikoho jsme především nepustili, což je důležité. Když jsme zdraví, kádr máme dostatečně silný. V obranné fázi jsme ale chtěli někoho do základu. Jsem rád, že vedení přivedlo Srubka s ligovou minulostí i ambicí. Co se týče Jakuba Přichystala, jedná se o herního hráče, který svůj vrchol prožil v Brně. Věřím, že u nás kariéru restartuje, na tréninku je vidět jeho kvalita. Kim pro nás může být zajímavým hráčem do budoucna třeba i z prodejního hlediska,“ shrnul směrem k posilám a podobě kádru na únorové tiskové konferenci kouč Brožek.

Slezané si navíc pojistili svého kapitána Jiřího Janoščína. Jednatřicetiletý obránce se s nimi dohodl na nové smlouvě do léta 2025, ta současná by mu skončila po této sezoně. Janoščín v Opavě působí od léta 2021 a v sedmdesáti zápasech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vsítil pět gólů.