29.02.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Jarní část F:NL startuje! Vyškov čeká hanácké derby, Dukla hostí Zbrojovku

Foto: Martin Tajč (fczbrno.cz)
Fotbalisté Vyškova mají po šestnácti kolech FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na čele tabulky čtyřbodový náskok na druhou Duklu. V úvodu jara se střetnou s regionálním rivalem – třináctou Kroměříží. Pražané na Julisce vyzvou šesté Brno, které na třetí místo ztrácí jediný bod. Veškeré zápasy 17. kola druhé nejvyšší soutěže můžete sledovat na webu sázkové kanceláře Fortuna.

Jarní polovina FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začne páteční předehrávkou s výkopem v 18 hodin mezi devátou Opavou a čtvrtou Příbramí. Slezané z předchozích pěti ligových utkání vyhráli jediné, v Příbrami zkraje loňského srpna prohráli těsně 0:1.

Dukla hostí od sobotních 14 hodin Brno. Pražanům sice v tabulce patří průběžná druhá příčka, na vítězství ve F:NL ale čekají od konce října. Zbrojovka z posledních pěti duelů vyhrála dva, ve zbývajících třech vyšla bodově naprázdno. Dukle v podzimní části sezony na Srbské podlehla 0:2.

„Soupeře jsem viděl o víkendu v Opavě (kde Dukla ve čtvrtfinále MOL Cupu prohrála 0:2 – pozn. red.). Vzali zajímavé hráče z ligy, jejich kvalita se asi zvedla. My se ale soustředíme na sebe a chceme předvést věci, co jsme trénovali,“ uvedl na tiskové konferenci před začátkem jara brněnský trenér Tomáš Polách.

Ve stejný čas jako Dukla a Zbrojovka na sebe narazí také desátá Líšeň a patnáctý Žižkov, na jehož lavičce si odbude soutěžní premiéru kouč Marek Nikl. Viktoria může ze sestupového pásma rychle vyklouznout, od čtrnáctého Varnsdorfu ji dělí jediný bod, od třinácté Kroměříže a dvanácté Sparty B pak dva body. Proti „Marvanům“ zaznamenali Žižkovští jednu ze svých čtyř dosavadních výher v aktuální sezoně, loni v srpnu pod vysílačem uspěli 3:1.

V sobotu ve 14:30 zahájí rozhodčí duely třetího Táborska se sedmou Chrudimí a vedoucího Vyškova na půdě třinácté Kroměříže. Chrudim má momentálně nejlepší formu za posledních pět zápasů z celé FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY (čtyři výhry a jediná porážka). V předešlých třech ligových soubojích navíc vždy naplno bodovala, Táborsku však v prvním vzájemném měření sil podlehla 0:3.

Vyškov hanáckého rivala z Kroměříže v létě minulého roku přehrál vysoko 5:1. Šlo o zatím nejvyšší vítězství MFK v této sezoně. „Čeká nás velmi nepříjemný, houževnatý a motivovaný soupeř, který bude chtít sbírat body do jarní části sezony stejně jako my. Určitě bude hrát dobře do defenzívy a v útoku hrozit různými způsoby. Musíme se na to připravit,“ řekl po vítězné generálce se slovenskou Myjavou pro klubovou televizi trenér Vyškova Jan Kameník.

Sobotní program F:NL pak uzavře utkání mezi osmou Vlašimí a čtrnáctým Varnsdorfem (17:00). V neděli se uskuteční jediný zápas: dvanáctá Sparta B narazí na šestnáctý Prostějov (10:30). 1.SK, který na podzim získal pouze patnáct bodů, poprvé ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE povede jako hlavní kouč Radim Kučera.

O pondělní dohrávku 17. kola druhé nejvyšší soutěže se postarají jedenáctá rezerva Olomouce a pátá Jihlava. Srpnové střetnutí na Vysočině nabídlo hned devět branek, Jihlavští tehdy Sigmu přestříleli 6:3.