04.03.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Rezerva Sigmy v dohrávce sestřelila Jihlavu, trefil se Singhateh

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté Sigmy Olomouc B v pondělní dohrávce 17. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Jihlavu 3:0. Olomoucký výběr poslal do vedení po čtvrthodině hry Ebrima Singhateh, po změně stran přidali Hanáci další dva góly. Ve 49. minutě se prosadil Jan Fiala a třetí branku domácích zařídil Dele Israel. Olomoucká rezerva tak ve F:NL zapsala druhé vítězství v řadě, Vysočina čeká na vítězství v soutěži tři kola.
19' Singhateh
49' Fiala
68' Israel
bez branek
25' Spáčil
48' Farka
Sestavy
Digaňa – Slavíček, Vepřek, Elbel, Matys – J. Spáčil, Langer, Israel (71. Mikulenka) – F. Uriča (80. Grečmal, 88. Fabiánek), Singhateh (46. Fiala), Šíp (71. Hadaš)
Na lavičce: Koutný, Dohnálek
Trenér: Tomáš Janotka
Mastný – T. Svoboda, Piško, Tonbul, Farka – Lacko (86. Chytrý) – Selnar, Shudeiwa (54. Ogiomade) – Křehlík (54. Šancl), Sagna (71. A. Pešek), T. Franěk (54. Peřina)
Na lavičce: Soukup, Sládek
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Bělák – Lakomý, Mojžíš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 302

Komentář

Olomouc do zápasu vstoupila se zajímavými jmény, od začátku hrála například posila z Prostějova Jakub Elbel, nebo Ebrima Singhateh, který v Sigmě hostuje ze Slavie a pravidelně nastupuje za A-tým. Olomoučtí ale měli ještě jednu speciální motivaci, v den zápasu totiž slavil narozeniny hlavní trenér Tomáš Janotka.

Úvod zápasu byl v podání domácích vlažný. Míč měla na kopačkách hlavně Jihlava, která s ním kombinovala na útočné polovině. Ačkoliv ale měla optickou a herní převahu, nedokázala se absolutně dostat do zakončení, které by mohlo alespoň vzdáleně ohrozit branku. To Sigma měla sice šancí méně, ale už ve 3. minutě značně zahrozila. František Matys totiž hlavičkoval do brankové konstrukce, a po něm to ještě zkoušel Jiří Spáčil, který mířil těsně nad.

Na branku všech 302 diváků, kteří na Andrův stadion dorazili, nemuseli čekat dlouho. Už v 19. minutě se totiž prosadil právě Ebrima Singhateh, kterému spoluhráč nachystal míč před vápnem, a gambijský útočník to zužitkoval ke střele do pravé horní části branky. O této chvíle už byli domácí v celém zápase lepším týmem.

Do konce poločasu jsme viděli na straně Olomouce ještě pár menších šancí, ale nic, co by ohrozilo branku. Vysočina na tom byla dost podobně. Do druhé části místo Singhateha poslal trenér Janotka hned od úvodu Jana Fialu. A byl to správný tah, už v 49. minutě mu mladík splatil důvěru tím parádní patičkou do branky. Sigma se dostala do vedení 2:0 a do obrovské herní pohody.

Vysočina se snažila změnit tempo hry hned trojitým střídáním, ale ani to nepomohlo. V 68. minutě ještě brankář Ondřej Mastný vytahoval centr kroucený pod víko a taky následnou střelu k levé tyči, ale o chvíli později udeřili domácí potřetí. Krásný centr od rohového praporku doletěl přímo na hlavu Oly Dele Israela, který navíc nebyl nikým hlídán, a tak jednoduše uklidil balon hlavičkou do sítě.

V tu chvíli už bylo vymalováno a zápas se spíše dohrával. Sigma si došla pro vítězství 3:0 a odstartovala jarní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGYnejlépe, jak mohla. Díky třem bodům poskočila už na desátou pozici se ziskem 23 bodů. Naopak Jihlava je aktuálně pátá a má jen o dva body více.