08.03.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Líšeň vyloupila Příbram, sedmnáctiletý Tauš stihl gól i červenou

Foto: 1fkpribram.cz
Fotbalisté Líšně uspěli v páteční televizní předehrávce 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Příbrami, kde zvítězili nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil v nastaveném čase první půle teprve sedmnáctiletý Martin Tauš, pro něhož šlo o vůbec premiérovou trefu ve druhé nejvyšší soutěži. Hostující útočník po změně stran spoluhráčům pro změnu zavařil, když obdržel v 54. minutě druhou žlutou kartu. Líšeň ale hubený náskok v deseti uhájila až do závěrečného hvizdu, a zaznamenala tak své první jarní body. Příbram naopak po porážce 0:1 s Opavou prohrála stejným poměrem i druhý duel po zimní pauze.
bez branek
45+4' Tauš
52' Nkwinga
78' Fall
25' Tauš
50' Dziuba
54' Tauš
75' Otrísal
Sestavy
Melichar – F. Matoušek (76. Hošek), Coňk, Fišl, Dudl (76. Čejka) – Dav. Krch (61. Hudec), Švestka – Nkwinga (61. P. Hašek), Fall, Nečas – O. Novotný (69. Vokřínek)
Na lavičce: Babka, Brabec
Trenér: Karel Krejčí
Vajner – Lutonský, Otrísal, M. Jeřábek – Joković, Gerža (81. Vlasák), Čermák, Mionić (89. Aldin) – Dziuba, Polášek – Tauš
Na lavičce: Šulla, Rimovičs, Rolinek, Hapal, Pašek
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Radina – Matoušek, Šimáček – Trska • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 568

Komentář

Hostující tým vstupoval do duelu z jedenácté pozice s 21 body na kontě. Brněnským se první kolo jarní fáze nepovedlo, když doma podlehli 0:1 Žižkovu. To domácí na tom byli o trochu lépe, ačkoliv jejich první zápas jara taky dopadl prohrou, a to 0:1 v Opavě. Příbram ale měla na kontě 24 bodů a šla do zápasu z osmého místa.

Na Litavce probíhalo prvních deset minut docela v poklidu. Jedinou větší šanci si vytvořila Příbram, kterou gólman poslal rychlou rozehrávkou do brejku, který mohl zakončovat z vápna Jakub Nečas, jenže ten střílel těsně vedle.

Minuty ubíhaly, ale šance se nekupily. Ve 25. minutě poprvé sudí z kapsy vytahoval žlutý kartónek, který udělil Martinu Taušovi. Ten byl ústřední postavou u několika dalších situací. Ještě předtím, ve 30. minutě, hlavičkoval vedle Ondřej Novotný, který se po chvíli dostal do další šance. Tu už tentokrát musel řešit brankář hostů Tomáš Vajner.

Právě Novotný pak měl další velkou příležitost, kdy běžel z úhlu na gólmana sám, jenže právě Vajner mu spadl pod nohy a sebral mu míč bez toho, aniž by Novotný zakončoval. Poté se opět potvrdila otřepaná fotbalová fráze nedáš – dostaneš. Líšeň se totiž ve čtvrté nastavené minutě dokázala ujmout vedení. Patrik Gerža zatáhl míč po rychlém běhu až k lajně a obloučkem ho poslal o kousek blíž k brance, kde si ho skvěle našel Martin Tauš, který parádní hlavičkou přehodil domácího gólmana Martina Melichara.

Chvíli po návratu z kabin měl Novotný reparát proti Vajnerovi, ale ani tentokrát proti němu neuspěl. Brankář Líšně opět dobrým výběhem překvapil domácího útočníka. Po pár okamžicích mohl na druhé straně přidat druhý gól Tauš, ovšem tentokrát mířil vedle. Jen o minutu později obdržel stejný hráč druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Líšni se i přes početní nevýhodu docela dařilo eliminovat soupeřovy šance. Vajner navíc v brance exceloval, když dokázal vychytat třeba hlavičku Ngagneho Falla. Ten měl další šanci v 82. minutě, trefil ale pouze boční síť branky hostů. Další moment, za který Vajner rozhodně zasloužil pochvalu, nastal v 87. minutě, kdy gólman skočil pod nohy Haškovi, který už napřahoval z dobré pozice.

I přes dlouhé pětiminutové nastavení, které se ještě protáhlo kvůli ošetřování jednoho z hostujících fotbalistů, a ve kterém pak Brněnští museli hrát chvíli i v devíti, nakonec Líšeň dokázala vyloupit Litavku. Domácí si připsali druhou prohru v řadě a setrvali na průběžném pátém místě tabulky. Líšeň napravila domácí nezdar z minulého kola a poskočila na devátou příčku.

Ohlasy trenérů

Karel Krejčí (FK Příbram): „Co se herního výkonu týče, dnes ani před týdnem v Opavě to nebylo špatné, ale je to v našem podání zmar v koncovce. Nemáme úplně gólové hráče. Neřešíme dobře situace, neproměňujeme stoprocentní šance. Soupeř dal šťastný gól do šatny. My bychom ho nejspíš nedali, i kdyby se hrálo ještě patnáct minut. Pošilhávali jsme po barážových pozicích. Mančaft, který dvakrát, třikrát nezaboduje, může hrát rázem naopak o záchranu. Je to škoda. Kluci v obou zápasech nepředvedli špatný výkon. Pokud ale nezlepšíme finále, nemáme šanci vyhrávat.“

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Domácí měli hodně šancí, ale štěstí, které jsme minulý týden neměli, jsme si dnes naopak vybrali. Jsem na kluky hrdý. V deseti jsme zápas odbojovali a dobře pracovali v obranném bloku. Za vítězství jsem hrozně rád, jsou to pro nás z Příbrami hodně cenné tři body.“