08.03.2024 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 18. kola: Souboj čtvrtého s třetím v Brně, Sigmu čeká derby s Prostějovem

Foto: Petr Nečas/fczbrno.cz
Fotbalisté Brna se v sobotním zápase 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY utkají doma s Táborskem. Na třetí Jihočechy ztrácejí ze čtvrtého místa jediný bod a v případě výhry se tak mohou posunout mezi tři průběžně nejlepší týmy soutěže. Do regionálního derby nastoupí poslední Prostějov, který jaro a pod novým trenérem Kučerou začal vysokou porážkou od Sparty B 0:4. V duelu dvou hanáckých účastníků F:NL vyzve v sobotu v Holici, kde kvůli rekonstrukci vlastního stadionu hraje domácí zápasy, rezervu Olomouce.

Příbram po prohře v prvním jarním kole v Opavě klesla v tabulce na páté místo, na třetí Táborsko jí ale stejně jako čtvrtému Brnu schází pouhý bod. S celkem z Brna se Středočeši shodou okolností střetnou také v páteční předehrávce (18:00). U Litavky však před kamerami České televize nehostí Zbrojovku, nýbrž jedenáctou Líšeň.

Jedenáctí „marvani“ sice ztrácejí jen tři body na sedmou pozici, v tabulce se však momentálně musejí dívat i pod sebe. Po domácí prohře se Žižkovem, o které rozhodl až úplný závěr zápasu, mají už jen čtyřbodový náskok na patnáctý Varnsdorf.

„Vidím to velice pozitivně. V týdnu jsme zapracovali na všech nedostatcích, které se ukázaly v utkání proti Opavě. Myslím si, že jsme velice dobře připravení,“ řekl v rozhovoru pro klubovou televizi asistent příbramského trenéra Karla Krejčího Jakub Krištofek.

V sobotu dopoledne nastoupí vedoucí Vyškov proti deváté Vlašimi, osmá Chrudim proti dvanácté Spartě B (oba zápasy začínají v 10:15) a šestnáctý Prostějov proti desáté rezervě Olomouce (10:30).

„Prostějov má dostatečně velkou kvalitu na to, aby zabojoval o záchranu. Pro oba týmy bude sobotní zápas obrovsky důležitý. První jarní zápasy často nebývají o sehranosti, ale o tom, kdo to více urve, kdo bude bojovnější, zkrátka kdo více půjde za vítězstvím. Rozdíly v kvalitě týmů se v prvních utkáních stírají,“ sdělil pro sigmafotbal.cz olomoucký kouč Tomáš Janotka, kterého čeká duel proti bývalému spoluhráči ze Sigmy Radimu Kučerovi. Ten převzal Prostějov v zimní pauze, jeho svěřenci ztrácejí na čtrnáctý Žižkov tři body.

V posledním sobotním utkání se střetnou čtvrté Brno a třetí Táborsko (18:00). Jihomoravané vstoupili do jara divokou remízou s Duklou Praha 3:3, bod uhrál také tým trenéra Romana Nadvorníka, když se bez branek rozešel s Chrudimí.

„Čeká nás soupeř s dobře organizovanou hrou, kompaktní a nepříjemný. Vrací se jim nejlepší střelec Dordić, který minule chyběl pro žluté karty. I z hlediska situace v tabulce se jedná o důležité utkání, které chceme zvládnout," citují klubové stránky Josefa Muchu, asistenta trenéra Zbrojovky Tomáše Polácha.

V pořadí 18. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zakončí tři nedělní zápasy. Od 10:15 si to čtrnáctý Žižkov rozdá se sedmou Opavou, od 14:30 patnáctý Varnsdorf s druhou Duklou a od 15:30 šestá Jihlava s třináctou Kroměříží.

„Můžeme očekávat, že do Jihlavy přijede výhrou povzbuzený a kompaktní tým. Asi nelze očekávat, že se na našem stadionu pustí do otevřeného fotbalu, ale spíše se bude soustředit na zodpovědnou defenzívu a bránění v bloku. Vyškov takto prakticky nepustili do šancí a nakonec vybojovali velmi cenné tři body. Nebezpeční jsou nejen ze standardních situací,“ popisuje nadcházejícího protivníka Vysočiny na klubovém webu její asistent Pavel Mazánek.

Všechny zápasy 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY můžete sledovat na webech sázkové kanceláře Fortunasporttotal.cz