10.03.2024 | Aleš Strouha | Zápas

Žižkov neudržel vedení a remizoval s Opavou, bod pro Slezany zařídil Přichystal

Foto: sfc.cz
Fotbalisté Žižkova v utkání 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY remizovali s Opavou 1:1. Do utkání lépe vstoupili Pražané a svou převahu vyjádřili úvodním gólem, o který se po necelé čtvrthodině hry postaral Bernardo Rosa. Slezané ale po změně stran dokázali srovnat, když se čtyři minuty po svém vstupu do hry prosadil přesnou hlavičkou střídající Jakub Přichystal. Opavští na půdě Viktorie dokonce sahali po třech bodech, ránu Málka v nastavení ovšem zastavila tyč domácí brány. Oba celky si tak rozdělily po bodu a na jaře dosud neprohrály.
13' Rosa
71' Přichystal
31' Rosa
65' Klusák
71' Muleme
78' Šandera (asistent trenéra)
90+1' Sodoma
55' Marzuq
66' Omale
Sestavy
Bajza – Kozojed, Broukal, M. Richter, Klusák – Petrák, Jirásek – Prošek (72. Řezáč), Rosa (63. Sodoma), Muleme (72. Batioja) – Kovinić (63. Toula)
Na lavičce: Kotek, Bárta, Hönig
Trenér: Marek Nikl
Číž – Kopečný, Srubek, Janoščín, Hýbl – Omale, Kim (67. Haitl) – Málek (90+2. Helebrand), Blecha (90+3. Wehowský), Ondráček (67. Přichystal) – Marzuq (67. Velička)
Na lavičce: Richter
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Szikszay – Volf, Šafránková • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1580

Komentář

Domácí Viktoria Žižkov, která se chce hned v úvodu jara vzdálit sestupovým příčkám, začala proti Opavě velmi aktivně a v úvodní čtvrthodině měla výrazně více ze hry než její soupeř. Domácí kopali sérii rohových kopů a jejich nápor přetavil v gól ve 13. minutě Bernardo Rosa, na jehož přízemní ránu z hranice vápna byl hostující gólman Číž krátký.

Hostům se nedařily kombinace ve středu pole, přesto mohli v 17. minutě zničehonic udeřit, když se po centru Janoščina k hlavičce dostal Marzuq a jeho pokus se otřel o břevno domácí brány. Brankovou konstrukci pak trefili také domácí. Z levé strany do vápna centroval ve 24. minutě Muleme a vysoký pas přelétl brankáře Číže a zamířil do tyče, od které se odrazil zpět do hry.

V druhé části prvního poločasu se sice Opavští dostali více do hry, avšak branku Žižkova prakticky neohrozili. Naopak domácí se nikam moc nehnali a čekali na chybu soupeře. Ta sice nepřišla, ale i tak do kabin odcházeli spokojenější fotbalisté Žižkova, kteří vedli po úvodní části hry 1:0.

Domácí se v úvodu druhého poločasu soustředili na defenzivu. Přesto se v 52. minutě dostal do dobré pozice uvnitř vápna Kovinič, jenže po dobrém centru od Jiráska balon hlavou netrefil a nezakončil. Na druhé straně měl pak v 61. minutě vyrovnání na hlavě Kopečný, jeho hlavičku mířící pod břevnu skvěle vyrazil Bajza.

V dalších minutách hry ale tlak hostujícího týmu postupně narůstal a domácí se dostávali do složitých situací na vlastní polovině. Když pak hosté vrhli všechny síly do útoku, dostali se v 71. minutě ve vápně k přečíslení a hlavičkující Jakub Přichystal srovnal na 1:1.

Také v závěrečné dvacetiminutovce byli aktivnější hosté, kteří svého soupeře zatlačili na jeho polovině. Obrat v zápase pak mohl v nastavení dokonat Jaroslav Málek, avšak jeho dalekonosnou střelu zastavila tyč Bajzovy brány. Zápas tak skončil nerozhodně 1:1 a oba týmy si body rozdělily.