05.04.2024 | Petr Komárek | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a trenér měsíce: v březnu zvítězili posila Dukly Hora a sparťan Loučka

Foto: LFA
S březnem se vedle samotné FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vrátila i tradiční anketa o nejlepšího hráče a trenéra měsíce. Na Julisce udělali dobře, že před startem jarní části ligové sezony podepsali Jakuba Horu. Zkušený záložník už ve žlutočervené kombinaci nasázel čtyři branky a má velkou zásluhu na tom, že se mužstvo z Dejvic dostalo na první místo tabulky. Výbornou formu má i jiný pražský tým. Béčko Sparty pod taktovkou Luboše Loučky vyhrálo v březnu tři ze čtyř duelů a dvakrát udrželo čistý štít.

Hráč měsíce: Jakub Hora (FK Dukla Praha)

Tahle posila se Dukle vyplácí. Jakub Hora v zimní pauze opustil České Budějovice a zamířil na Julisku. Zatímco ve FORTUNA:LIZE se prosadil naposledy začátkem září, o soutěž níž v dresu „vojáků“ si zatím drží průměr gólu na zápas. Za dosavadní čtyři jarní kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se trefil čtyřikrát – jednou do sítě Varnsdorfu a Žižkova, dvakrát proti Jihlavě.

Třiatřicetiletý záložník pražskému týmu třikrát v řadě zařídil tři body. V duelech s Varnsdorfem a žižkovskou Viktorií ustál v závěru těžkou situaci a proměnil pokutový kop. Z penaltového puntíku se nemýlil ani na Vysočině, kde potrestal soupeřův prohřešek v šestnáctce už v úvodu prvního poločasu. Po přestávce pak znovu zvrátil nerozhodný stav na stranu Dukly. Po hodině hry tentokrát uspěl se střelou z voleje zpoza vápna, kterou poslal do pravého dolního rohu jihlavské branky.

Někdejší hráč pražské Slavie, Plzně či Teplic v Dejvicích jednoznačně ožil. Díky čtyřem zásahům zkraje jara už nyní prožívá svou nejgólovější ligovou sezonu za posledních pět let. V součtu se třemi trefami za budějovické Dynamo ještě z podzimu udeřil sedmkrát. Produktivnější byl naposledy v ročníku 2018/19, kdy v 31 utkáních za Teplice zaznamenal jedenáct branek. V gólové statistice Dukly ztrácí Hora na vedoucího Lukáše Matějku, který za Pražany ve F:NL na jaře ještě nenastoupil, dva góly.

Trenér měsíce: Luboš Loučka (AC Sparta Praha B)

Stejně jako Hora se na svou současnou pozici přesunul během dlouhé přestávky. Pro Luboše Loučku jde o premiérové angažmá v roli hlavní trenéra, předtím pracoval jako asistent u sparťanského áčka i rezervního týmu. S tím dokázal v březnu navázat na předešlé dvě výhry z listopadu, kterých rudí dosáhli pod současným Loučkovým asistentem Timem Sparvem. Chrudimský rodák se svými svěřenci natáhl úspěšnou sérii na čtyři zápasy. Letenští, kteří ke svým domácím utkáním nastupují na Žižkově, v první polovině března porazili Prostějov a Chrudim.

Za oba duely nastříleli dohromady šest gólů, aniž by inkasovali. Jejich vítězné tažení přerušil až Varnsdorf, poté si ale z Brna odvezli skalp favorizované (leč trápící se) Zbrojovky. Jihomoravany v pětigólovém souboji předčili 3:2. Z celé FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY tak za posledních pět kol nemá nejlepší formu ani vedoucí Dukla ani druhý Vyškov či třetí Táborsko. Nejlépe si vede právě B-tým Sparty. Prohra s Varnsdorfem byla jeho první od 29. října loňského roku, kdy v zápase rezerv podlehl Olomouci.

Jednačtyřicetiletý Loučka se s celkem mladíků posunul v tabulce F:NL na průběžné jedenácté místo. Sparta za dvacet utkání nasbírala 26 bodů – z toho devět v březnu. Na šestou Příbram tak (stejně jako desátá Jihlava a dvanáctá Opava) ztrácí pouze tři body. Jediná branka pak rudým schází k tomu, aby měli naprosto vyrovnané skóre. Zatím jim v rozdílu vstřelených a obdržených gólů svítí -1.