07.04.2024 | Jiří Polášek | Zápas

Rezerva Olomouce si doma poradila s Opavou, z penalty rozhodl Zifčák

Foto: sigmafotbal.cz
Fotbalisté rezervního týmu Olomouce v 21. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili v domácím prostředí Opavu 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil v 51. minutě Pavel Zifčák, který proměnil pokutový kop. Sigma na své půdě zvítězila potřetí v řadě a v tabulce se posunula na průběžné sedmé místo. Slezané z posledních čtyř ligových zápasů získali pouze dva body a jsou dvanáctí.
51' Zifčák (pen)
bez branek
61' Langer
64' Elbel
50' Kopečný
59' Hýbl
74' Haitl
Sestavy
Digaňa – F. Uriča, Dohnálek, Matys, Elbel (70. Slavíček) – Ventúra, Langer (70. Muritala) – Zifčák (60. Hadaš), Dele, Šíp (88. Amasi) – Fiala (60. Mikulenka)
Na lavičce: Koutný, Cahel
Trenér: Tomáš Janotka
A. Richter – Kopečný, Janoščín, Srubek, Hýbl – Omale, Blecha (71. Haitl) – Málek (85. Helebrand), Rataj (77. Kim), Rezek (46. Kadlec) – Ondráček (46. Marzuq)
Na lavičce: Číž, Pejša
Trenér: Miloslav Brožek
Rozhodčí: Bělák – Líkař, Mojžíš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 401

Komentář

Olomoučtí šli do zápasu v lepším postavení, na jaře ze čtyř kol bodovali ve třech, dvakrát z toho vyhráli. Opava sice také bodovala třikrát, ale z toho dvakrát remizovala a vyhrála pouze nad Příbramí. Slezský FC tak do duelu vstupoval z dvanáctého místa, rezerva Hanáků byla před utkáním devátá.

Zápas měl hodně pozvolný začátek. Oba týmy se snažily dostávat do šancí, ale moc se jim to nedařilo. Na první příležitost tak diváci čekali až do 28. minuty, kdy jeden z hostů uklouzl, míč sebral Israel a popoběhl s ním několik metrů. Pak střelou z prostoru před vápnem nasměroval míč pod víko, ale brankář Richter balon vytáhl rukou nad branku.

Sigma i Opava se snažily i nadále, jenže nic víc než pár centrů v rukou brankářů Digani a Richtera k vidění nebylo. Do kabin se tak šlo za bezbrankové remízy 0:0. Po pauze se Opava rozhodla vystřídat hned dva hráče, nicméně duel se nevyvíjel směrem, jakým by si Slezané přáli.

V 50. minutě totiž jeden z domácích přijal dlouhý centr za obranu a sprintoval do vápna, kde museli hosté zatáhnout za ruční brzdu. Kopečný dostal za svůj faul žlutou kartu, navíc přisoudil Hanákům pokutový kop. Ten si vzal na starost Pavel Zifčák, který se ho zhostil skvěle. Míč nasměroval do pravé části branky a v 51. minutě poslal Olomouc do vedení.

V následujících minutách se od fotbalu na chvíli odklonilo k mariáši, když sudí během pěti minut rozdal tři žluté karty. V 63. minutě se blížil z levé strany do vápna jeden z hráčů Olomouce, který se snažil míč zakroutit na zadní tyčku, ale vyběhnutý Richter proti němu dobře zakročil a akci zlikvidoval. V 75. minutě znovu zahrozila Sigma, tentokrát po dlouhém centru z pravé strany na zadní tyčku, po kterém ale přišla pouze hlavička do boční sítě.

Ani několik dalších střídání už zápasem nezamíchalo. Opava navzdory dobré fanouškovské podpoře nedokázala stav srovnat, Sigma zase nevyužila příležitosti a vedení nepojistila.