15.04.2024 | Petr Komárek | Rozhovory

Byli jsme trpěliví, hlásí po výhře nad Chrudimí vyškovský brankář Borek

Foto: mfkvyskov.cz
Jeho premiéra ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE byla zvláštní. Na Žižkově do branky musel, protože obvyklá vyškovská jednička Stejskal nemohla pokračovat kvůli zranění. Kompletních devadesát minut Jiří Borek poprvé strávil mezi tyčemi v sobotu. Na čisté konto mu proti Chrudimi stačilo zastavit dvě jednoduché střely. S Jihomoravany, ke kterým přišel před sezonou ze Slovácka, se po pěti jarních ztrátách konečně dočkal vítězství.

Blížila se hodina hry. Vyškov prohrával se Spartou B pod žižkovským vysílačem 1:4 a střídal brankáře. Ne kvůli jeho špatnému výkonu, Janu Stejskalovi nedovolil pokračovat zdravotní stav. Zatímco protihráč Šiler vyvázl ze vzájemného souboje se žlutou kartou, pro zraněnou jedničku MFK zápas předčasně skončil. Z lavičky vyběhl do brankoviště náhradník Borek, který předtím dostával příležitost pouze v poháru. Podobnou situaci jako v Praze nicméně nezažil poprvé.

„Stalo se mi to, když jsem poprvé nastupoval ve FORTUNA:LIZE. Tehdy jsem šel na hřiště už kolem třicáté minuty a měl jsem skoro celý zápas před sebou. Proti Spartě už to bohužel bylo za prakticky rozhodnutého stavu, se zápasem už se nedalo moc dělat,“ porovnává. „Snažil jsem se rychle aklimatizovat, abych byl nachystaný do dalších zápasů.“

Boskovický rodák věděl, že do sobotního utkání proti Chrudimi půjde od začátku. Východočeši jej ale příliš neprověřili, v Drnovicích si nevytvořili ani jednu velkou šanci. „Co si uřvete, to nemusíte chytat. Snažil jsem se s klukama mluvit a podle zpětné vazby jim to pomohlo. Zákroky přijdou třeba příště,“ usmívá se po premiérové vychytané nule ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

„Chrudim zalezla, devadesát procent zápasu jsme byli na balonu. Chtělo to jen trpělivost a vypracovat si šance. Obojí jsme naštěstí měli a jednu šanci jsme proměnili. Vzadu jsme to uhráli na jistotu,“ těší jednadvacetiletého Borka, který si před víkendem mezi profesionály připsal pět startů ve FORTUNA:LIZE za Slovácko. Čtyři z nich byly vítězné, včetně duelu na Letné proti Spartě. V pátém viděl po deseti minutách červenou kartu a musel předčasně do šatny.

Vyškov konečně vybojoval první jarní výhru a v tabulce se vedoucí Dukle, která remizovala v Líšni 0:0, přiblížil na rozdíl dvou bodů. „Chrudim byla v jiné pozici než my, předtím na jaře skoro ve všech zápasech bodovala. O to je výhra cennější, snad budeme přidávat další,“ doufá Borek.

Na pozápasovou tiskovou konferenci přišel s pozměněnou jmenovkou na drese. Poslední písmeno mu v kabině přelepili bílou páskou na „C“ a z Borka se stal „Borec“. „Už to tady jednou bylo, před přátelákem. Jsou to šprýmy, každopádně jdeme s pokorou dál a teď chceme porazit Prostějov,“ konstatuje s úsměvem vyškovský brankář Jiří Borek.

55' Krollis
bez branek
26' Straalman
45+1' Lahodný
67' Krollis
52' Novotný
74' Kesner
Sestavy
Borek – Štěpánek, Straalman, Aberkane (72. Ilko) – Němeček, Mafwenta, Eneme (90. Sylla), Bayo (72. Diallo) – Fomba, Krollis, Lahodný (81. Svoboda)
Na lavičce: Derka, Delferriere, Ramathan
Trenér: Jan Kameník
Floder – Novotný (87. Zvolánek), Toml, Koukola, Záviška – Látal (79. Bauer), Řezníček, Kesner, Kutík (67. Čolić) – Mašek, Langhamer (79. Borkovec)
Na lavičce: Šerák, Kosek, Vácha, Ruiz
Trenér: Radek Kronďák
Rozhodčí: Opočenský – Hájek, Hádek • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 945