21.04.2024 | Tomáš Secký | Zápas

Varnsdorf zvládl klíčový záchranářský souboj, Prostějov přejel 5:1

Foto: Tomáš Secký
Fotbalisté Varnsdorfu v rámci 24. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili na domácím hřiště Prostějov 5:1 a vybudovali si na něho čtyřbodový náskok v tabulce. Domácí poslal do vedení již v první půli Vojtěch Stránský. Po změně stran sice srovnal Matoušek, ale za domácí se poté trefili Kouřil, Juzvak, Hodek a Gembický. Varnsdorf tak nakonec rozstřílel Prostějov 5:1!
15' Stránský
63' Kouřil
70' Juzvak
88' Hodek
90+2' Gembický
58' Matoušek
43' Rudnytskyy
45+3' Stránský
82' Podzimek
14' Habusta
35' Zapletal
61' Jamiu
Sestavy
Vaňák – Juzvak, Kouřil, Penc (75. Podzimek), Zálešák – Samko, Kosař (75. Kubista) – Rudnytskyy (61. Gembický), Polyák, Stránský – Vojta (66. Hodek)
Na lavičce: Pešl, Vlk, Adeleke
Trenér: Miroslav Holeňák
Mucha – Habusta, R. Látal, Bednár, Štěrba (22. Zapletal), Harušťák – Bartolomeu, Slaměna, Matocha (66. Koudelka), J. Matoušek II (66. P. Jaroň) – Jamiu
Na lavičce: Vejmola, Rudzan, Mach, Šimek
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Ježek • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 485

Komentář

Úvod utkání byl z obou stran velmi opatrný, obě mužstva si byla vědoma postavením v tabulce, což často vyústilo v nepřesné přihrávky. Hra se tak přelévala ze strany na stranu. Varnsdorf poprvé udeřil po čtvrt hodině hry. Samko vyvezl míč středem hřiště, poté roztáhl hru přihrávkou na Rudnytského, který přízemním centrem našel připravenou nohu Vojtěcha Stránského, který otevřel gólový účet.

Další nepříjemnost musel Prostějov řešit po dvaceti minutách. Z důvodu zranění musel ze hry odstoupit Jan Štěrba, kterého nahradil Michal Zapletal. A střídání oživilo hru hostů. Ti byli od té doby aktivnější a posílali před Vaňáka jeden centr za druhým. Ve 37. minutě to z velkého úhlu zkusil přes obránce Jamiu, jeho pokus orazítkoval brankovou konstrukci. A když se neujala ani střela Slaměny, šel do kabin spokojenější Varnsdorf.

Prostějov se dokázal prosadit po hodině hry. Jamiu si na hranici ofsajdu poradil s Kouřilem, udělal dva rychlé kroky a na zadní tyči našel osamoceného Jakuba Matouška, který srovnal na 1:1. FK Varnsdorf ale obdržená branka nakopla. Po rohovém kopu v 64. minutě proletěl míč až na zadní tyč, kde ve vzduchu zaúřadoval dvoumetrový Martin Kouřil a vrátil domácím vedení. O pár minut později už to bylo o dvě branky. Juzvak zachytil rozehrávku hostů a vyslal do úniku Gembického, který poslal zpětnou přihrávku na malé vápno, kde operoval prvně jmenovaný a z otočky zamířil přesně pod víko – 3:1.

Hosté od té doby hráli do otevřené obrany, čehož domácí využívali k rychlým protiútokům. Čtvrtou branku Severočechů po autovém vhazování přidal Jakub Hodek, který se nejlépe zorientoval v malém vápně a propálil Muchu. Hřebíček do rakve Prostějova přidal v nastaveném čase Dominik Gembický, jenž sprint přes půlku hřiště zakončil přesnou ranou k tyči a upravil na konečných 5:1.