23.11.2016 | Radomír Fukala | Zápas

Baník zvládl lépe šlágr podzimu a připravil Sigmu o neporazitelnost

Ostrava – Na Městském stadionu v Ostravě – Vítkovicích byl ve středu k vidění zápas podzimu Fortuna národní ligy. Lídr z Olomouce zavítal na půdu doma dosud neporaženého Baníku a tento duel sliboval divácky atraktivní podívanou. To se z části potvrdilo a Ostrava díky brance de Azeveda uštědřila Sigmě první porážku v sezóně.
26' De Azevedo
bez branek
75' De Azevedo
81' Pokorný
28' Houska
31' Radakovič
66' Vepřek
89' Chorý
Sestavy
Vašek – Sus, Zápotočný, Pokorný, Hučko – Nerad (60. Chvěja), Hlinka – Helešic (71. Granečný), Mičola, Stáňa – de Azevedo (90+1. Urgela)
M. Buchta – Sladký, Radaković, Šindelář, Vepřek – Zahradníček (60. Buchvaldek), Houska (81. Habusta), Petr (72. Yunis), Plšek, Falta – Chorý
Rozhodčí: Berka – Dobrovolný, Hájek • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 6702

Komentář

Utkání začalo ve velkém stylu. Hned v první minutě se odrazil míč v pokutovém území k nohám Tomáše Mičoly, který prudkou střelou trefil pouze náruč Miloše Buchty. V úvodu aktivnější Ostrava pokračovala v atraktivní hře, která vyústila v další ránu domácího kapitána. Stejně jako v prvním případě však vyprášil rukavice hostujícího brankáře.

V 25. minutě už ostravské publikum propuklo v bouřlivý jásot. Opět to byl Tomáš Mičola, jenž vystřelil levou nohou a míč před Buchtou ještě tečoval Dyjan Carlos de Azevedo, který rozvlnil síť olomoucké brány.

Baník ani přes vstřelenou branku nepřestával být aktivní, vidět byl hlavně střelec vedoucího gólu de Azevedo, asi nejlepší hráč Ostravy na hřišti. Další přesný zásah již domácí v první půli nepřidali a naopak těsně před půlí mohlo být vyrovnáno. Tomáš Chorý se dostal ve velkém vápně k míči a zcela osamocen ve stoprocentní šanci pálil jen těsně vedle brány Petra Vaška.

I do druhé půle vstoupili lépe hráči ostravského týmu. Ihned po rozehrávce s míčem uháněl dopředu de Azevedo, poté zakombinoval se Susem, jehož nebezpečný centr odvrátila před Mičolou hostující defenzíva.

Na první velkou šanci druhého poločasu si museli diváci v Ostravě počkat do 64. minuty. Centr hostů od rohového praporku doletěl na zadní tyč, odkud jej před bránu vracel jeden z Olomouckých. V závaru před Vaškem se nejlépe zorientoval Tomáš Chorý, který díky výbornému zákroku domácího brankáře spálil svou druhou velkou šanci zápasu.

Asi poslední velkou příležitost předvedl Baník v 70. minutě. Střílenou přihrávku od Helešice z pravé strany netrefili nabíhající Sus s Mičolou a míč následně putoval těsně vedle Buchtovy brány.

Sigma sice v závěru duelu měla převahu, ale obrana Ostravy si počínala na výbornou a svého soupeře do ničeho nepustila. Následný závěrečný hvizd doprovázelo hlasité skandování baníkovských fanoušků, kteří slavili výhru svého týmu 1:0. Svěřenci Vlastimila Petržely díky třem bodům stáhli manko na vedoucí Olomouc na čtyři body a přezimují na druhém místě tabulky.