11.03.2017 | Dominik Rejthar | Zápas

Šlágr měsíce pro Frýdek! Favorizované Ostravě uštědřil teprve druhou porážku v sezoně

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Frýdek-Místek – O překvapení se v rámci 18. kola Fortuna národní ligy postarali fotbalisté Frýdku-Místku, kteří v zaplněném domácím prostředí urvali v rámci šlágru měsíce všechny body proti v tabulce druhému Baníku Ostrava. Zajímavý zápas, v němž se Ostravským ještě podařilo zareagovat na první gól Frýdku, rozhodl ve druhé půli parádní střelou nůžkami útočník Martin Vyskočil. Ačkoliv měli hosté více ze hry, domů nakonec odjeli poraženi a jejich náskok na třetí Opavu se před vzájemným duelem smrskl na jediný bod.
5' Literák
70' Vyskočil
19' Hlinka
34' Slaninka
37' Byrtus
54' Šumský
85' Nworah
5' Pokorný
85' Vašek
85' Helešic
Sestavy
Mihálek – Ilko, Literák, Klabník, Švrček – Spasojević (78. Berežný) – Byrtus (77. Šichor), Šumský, Slaninka – Vyskočil – Ševčík (66. Nworah)
Na lavičce: Prepsl, Fertaľ, Kingambo, Termanowski
Trenér: Miroslav Nemec
Vašek – Breda (46. Celba, 66. Mondek), Pokorný, Mešaninov, Helešic – Mičola, Hlinka, Hrubý – Sus, De Azevedo (70. Urgela), Stáňa
Na lavičce: Šustr, Granečný, Nerad, Pekár
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Zelinka – Polák, Podaný • Stadion: Stadion Stovky • Diváci: 6200

Komentář

Přímo snový začátek zápasu zažili fotbalisté Frýdku-Místku. Po nákopu z volného přímého kopu do vápna se ve skrumáži před brankou Baníku nejlépe zorientoval Petr Literák, který z blízkosti pohotově dostal balon za bezmocného gólmana Vaška. 

Ostravu ale inkasovaná branka nepotopila a brzy se dočkala srovnání skóre. Centr od rohového praporku brankář Mihálek špatně odhadl, míč ho přeletěl k Marku Hlinkovi, jenž dotlačil balon do poloprázdné branky. Ostravský tým byl i po vstřeleném gólu aktivnější na hřišti a nacházel se častěji na půlce Frýdku, ve zbytku první části se ovšem už přihlížející diváci další šance nedočkali.

Po přestávce si vybral znovu slabší chvilku domácí Mihálek, jenž špatně vyboxoval balon a následné zakončení Baníku zpoza vápna prolétlo těsně vedle jeho tyče. Na druhé straně se naopak zaskvěl brankář Vašek, který včas vyběhl a zmařil tím velkou šanci Frýdeckomísteckých.

Proti další příležitosti domácích byl ale i veterán v brance Baníku krátký. Martin Vyskočil nejprve napálil míč pouze do obránce, od nějž se balon odrazil zpátky k útočníkovi Frýdku-Místku, který efektně nůžkami, jež namířil přesně k tyči, překonal bezmocného Vaška.

Ostravští ovšem rychle kontrovali a vyznamenat se musel gólman Mihálek, který reflexivním zákrokem zachránil vedení svému týmu. Baník se poté ještě snažil ohrozit strážce domácí svatyně, ale fotbalisté Frýdku-Místku zvládli zbývající část duelu na jedničku a Ostravu již nepustili do vyloženější šance. Tři body proto zůstaly ve Frýdku, ostravský Baník naopak odjel domů s prázdnou a určitě se přes víkend nepřiblíží vedoucí Olomouci. Na třetí Opavu pak má před vzájemným zápasem, který se uskuteční na půdě soupeře příští sobotu, už jen jednobodový náskok.