18.03.2017 | Petr Komárek | Zápas

Slezské derby pro Baník. Ostravanům vystřelil tři body střídající Mičola

Foto: fcb.cz
Opava - Dlouho to vypadalo, že slezské derby mezi Opavou a Ostravou skončí bez branek. Deset minut před koncem řádné hrací doby to však odmítl střídající záložník Baníku Tomáš Mičola a zajistil svému týmu tříbodový zisk. Svěřenci trenéra Petržely tak zvítězili i ve druhém vzájemném souboji s úhlavním regionálním rivalem v této sezoně.
bez branek
80' Mičola
53' Zapalač
81' Schaffartzik
53' Zápotočný
53' Sus
88' Hrubý
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka (83. Puškáč) – Schaffartzik – Jurečka, Jursa (81. Mozol), Zapalač – Smola, Kuzmanovič (72. Janetzký)
Na lavičce: Godula, Helebrand, Radič, Grussmann
Trenér: Roman Skuhravý
Vašek - Breda, Zápotočný, Mešaninov – Sus, Hlinka, Hrubý, Pekár (66. Mičola), Helešic (75. Granečný) – Stáňa (46. Jakubov), De Azevedo
Na lavičce: Šustr, Mondek, Nerad, Urgela
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Královec – Nádvorník, Dobrovolný • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 5448

Komentář

Pikantní partii začali aktivněji domácí Opavané. Baník ke své brance příliš nepouštěli a sami si v sedmé minutě vypracovali velmi slibnou možnost. Balon se po ose Zapalač-Smola dostal k volnému Václavu Jurečkovi, kterého však z hranice malého vápna reflexivně vychytal gólman Vašek. Po úvodní čtvrthodině se Ostrava osmělila a začala se více tlačit do útoku. Její snažení ale zhatily buď nepřesnosti, nebo domácí obrana v čele brankářem Fendrichem. Vážnější moment přišel ze strany hráčů v bílém až těsně před přestávkou. Hlinka zahrával přímý kop a z dobrých 30 metrů vyslal pořádnou dělovku. Naštěstí pro Opavu jen do míst, kde stál strážce její svatyně.  

I zkraje druhého dějství byl více při chuti domácí celek. Velká šance se mu naskytla v 55. minutě. Do vápna přiletěl z pravé strany přízemní centr, na který ovšem nedosáhli ani Smola ani Jurečka. Hosté poté pookřáli a v 67. minutě se Vilém Fendrich při rohovém kopu srazil s jedním z nich, míč ale přesto dokázal zkrotit. Velice blízko brance byl tři minuty nato Tomáš Jursa, jeho ránu z první však jeden z Ostravských ztečoval mimo.

Vzápětí pořádně zahrozil Baník, rána Mičoly ze střední vzdálenosti orazítkovala břevno. Na druhé straně musel Petr Vašek zakročit proti nebezpečné hlavičce Žídka centru do šestnáctky, v 77. minutě si ostravský muž s rukavicemi poradil i se střelou Jurečky na přední tyč. To ještě netušil, že za dvě minuty přijde zlomový moment celého utkání. V 79. minutě zahrávali baníkovci z pravé strany rohový kop. Hrubého centr Breda hlavou prodloužil až do prostoru poblíž zadní tyče, odkud jej s notnou dávkou štěstí usměrnil do sítě Tomáš Mičola. Zkušený záložník přitom přišel na hřiště teprve v průběhu druhé půle. Opava i přes snahu už vyrovnat nedokázala, v tabulce tak zůstává třetí. Na druhou Ostravu ale momentálně ztrácí čtyři body.