08.04.2017 | Petr Komárek | Zápas

Baník v Prostějově překvapení nepřipustil, i když se hodinu trápil v koncovce

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Prostějov – Historický zápas se uskutečnil na fotbalovém stadionu v Prostějově. Po 77 letech sem k ligovému zápasu přijel Baník Ostrava. O body se však obrat nenechal, byť Hanáci více než hodinu všem jeho útočným akcím úspěšně odolávali. Svěřencům kouče Petržely pomohla penalta, na níž svou premiérovou trefou v ostravském dresu navázal Alexander Jakubov.
bez branek
63' Pekár (pen)
74' Jakubov
23' Machynek
38' Rus
63' Hýbl
70' Fládr
90' Pančochář
33' Breda
90' Helešic
Sestavy
Halouska – Machynek (75. Čtvrtníček), Malý, Schuster, Rus – Píchal, Pančochář, Skwarczek, Alaverdašvili (66. Fládr), Hýbl (66. Sečkář) – Kroupa
Na lavičce: Neoral, Zapletal, Elšík
Trenér: Miroslav Takáč
Vašek – Breda, Pokorný, Zápotočný (90+2. Mešaninov) – Sus (56. Granečný), Hrubý, Hlinka (54. Pekár), Stáňa, Helešic – Mičola – Jakubov
Na lavičce: Šustr, Mondek, Nerad, Urgela
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Houdek – Pelikán, Hájek (Mrázek) • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 3650

Komentář

Prostějované nezačali zápas s horkým favoritem na postup do první ligy vůbec špatně. V prvních minutách dokonce častěji drželi balon a odvážnými průniky se dostávali do blízkosti ostravské brány. Aktivitou hýřil zejména mládežnický reprezentant David Píchal, s nímž měli hostující zadáci poměrně dost práce.

Na konci první desetiminutovky však přišly velké šance Baníku. Nejprve se Stáňa prodral z pravé strany do vápna a jeho střílený pas se odrazil do míst, kde stál Alexander Jakubov. Ten svůj pokus ale nasměroval pouze do dobře postaveného brankáře Halousky. Chvíli na to se šestadvacetiletému forvardovi naskytla další vyložená možnost, stejně jako těsně předtím jeho spoluhráči Marku Hlinkovi. V obou případech se však znovu zaskvěl Pavel Halouska. Vynikající zákrok předvedl strážce prostějovské svatyně také tři minuty před koncem první půle. Z těsné blízkosti na něj střílel Jakubov, přesto dokázal balon z brankové čáry vyrazit mimo.

Krátce po hodině hry už Ostravané míč za jeho záda dostali. Při tom se však jeden z nich ocitl v ofsajdovém postavení a branka tak platit nemohla. Na druhé straně se chystal tváří v tvář Vaškovi z kraje vápna zakončovat Pančochář, po kontaktu s jedním ze soupeřových beků ale upadl k zemi. Podle sudího se o faul nejednalo a penaltu nenařídil.

Po pár okamžicích ale v šestnáctce na opačném konci hřiště viděl prohřešek Matěje Hýbla, který potrestal žlutou kartou a zejména penaltou pro Baník. K míči se v 64. minutě postavil střídající Štefan Pekár a napálil jej nekompromisně do pravého horního růžku. Halouska sice směr jeho střely vystihl, úspěšně zakročit ale nedokázal. V 74. minutě se hostující celek radoval podruhé. Po Hrubého volném kopu zhruba z 28 metrů hlavičkoval velmi nebezpečně Zápotočný. Pavel Halouska ještě tentokrát přispěchal s parádním zákrokem, nestihl se však vrátit do svého obvyklého postavení, čehož využil dorážející Alexander Jakubov. Pro vytáhlého útočníka šlo o první branku v rámci jeho ostravského angažmá.

V 83. minutě přišla jediná tutová příležitost Prostějova. Po centru z pravé strany hlavičkoval poblíž zadní tyče Karel Kroupa, na Petra Vaška si ovšem nepřišel. Ostravský náskok mohli zvýšit Jakubov s Mičolou, prvně jmenovaného však vychytal Halouska, druhý mířil jen do boční sítě. Baník tak v Prostějově uspěl v poměru 2:0.