19.04.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovická stíhací jízda pokračuje! Po vítězné přestřelce s Frýdkem ztrácí na 14. místo jediný bod

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Neuvěřitelná jarní jízda po podzimu téměř odepsaných Vítkovic pokračuje! V divácky atraktivní přestřelce zdolaly v derby týmů z obou břehů řeky Ostravice Frýdek-Místek 3:2, podruhé za sebou vstřelily doma tři góly a sedmibodovou ztrátu po podzimu aktuálně stáhly na jediný bod! Valcíře naopak čtvrtá porážka v řadě do bojů o záchranu vrací.
12' Mišinský
45' Fiala
60' Matěj
42' Berežný
54' Hykel
84' Matěj
88' Ondráček
34' Slaninka
90' Byrtus
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Honiš, Prajza – Texl (88. Gebert), Vaněk, Fiala, Matěj – M. Kovařík (62. Szotkowski), Mišinský (74. Ondráček)
Na lavičce: Nemrava, Hlavsa, Řezáč, Hruzík
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Prepsl – Ilko, Literák, Klabník, Švrček – Berežný – Vyskočil (75. Nworah), Šumský, Hykel, Slaninka (65. Byrtus) – Ševčík
Na lavičce: Mihálek, Šichor, Spasojevič, Mugove, Termanowski
Trenér: Miroslav Nemec
Rozhodčí: Mrázek – Kotík, Boček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 420

Komentář

Do utkání vstoupili mnohem lépe Vítkovičtí. Během úvodních dvanácti minut zatlačili soupeře, byli aktivní a měli k dispozici pět rohových kopů. První čtyři nestály za řeč, ale z pátého udeřilo. Dlouhý střelecký půst ukončil přesnou hlavičkou do protipohybu nejlepší domácí šutér Vladimír Mišinský.

Kdo čekal, že se Ostravané uklidní a budou pokračovat v aktivní hře, byl rychle vyveden z omylu. Po dvaceti minutách převzal otěže Frýdek-Místek a postupně získával územní převahu. Navíc přišly i šance, tu největší spálil po rohovém kopu z otočky Ševčík. Zasloužené vyrovnání přišlo až před koncem poločasu. Jeden z několika závarů před domácí brankou vyřešil ve 42. minutě pohotovou střelou z otočky Dávid Berežný.

Zdálo se, že do kabin půjdou oba celky za nerozhodného stavu, ale nestalo se tak. Na konci nastaveného času, v době, kdy již rozhodčí vkládal píšťalku do úst, utekl obráncům Matěj Fiala a nejlepší vítkovický střelec jara tváří v tvář Prepslovi nezaváhal. Jak se ukázalo, klasický gól do šatny byl velmi důležitý.

Ihned po příchodu ze šaten měl velkou šanci domácí Matěj, ale jeho čas měl teprve přijít. Hosté na to reagovali útočným stylem hry. Ilko pálil z voleje pánubohu do oken, ale druhého vyrovnání se přeci jen Slezané rychle dočkali. Platilo otřepané pořekadlo nedáš – dostaneš. V jasné pozici zhatilo gólovku špatné zpracování Kovaříkovi, z protiútoku se v šestnáctce uvolnil Tomáš Hykel a v 54. minutě elegantně přehodil Květona.

S domácími to v té době mohlo vypadat bledě. Valcíři pokračovali v nátlakové hře, ale přesně po hodině hry vyrobili osudovou chybu v rozehrávce. Tu využil Fiala, který naservíroval z pravého křídla nádherný centr přesně na hlavu nabíhajícího Jana Matěje, kterému stačilo z malého vápna netrefit brankáře, a Vítkovice potřetí vedly.

Frýdek-Místek nesložil zbraně, pokračoval v útočení, chvílemi svého soupeře svíral opravdu pevně, ale šance dlouho ne a ne přijít. Navíc Ostravané hrozili z brejků, ale žádný se jim nepodařilo dotáhnout. Změna stavu tak mohla přijít až v posledních deseti minutách. Střídající Byrtus napřáhl z velké dálky a jeho plavající ránu s velkými obtížemi vytlačil na břevno Květon. Z následného rohu pálil na penaltě Švrček, ale jeho pokus byl sražen nad branku. Na poslední roh v 90. minutě běžel přes celé hřiště také brankář Prepsl a právě on měl na hlavě vyrovnání, jenže jeho zakončení k zemi dokázal gólman Vítkovic lapit.

Na to, v jaké zimě a na jakém terénu se hrálo, šlo o opravdu kvalitní utkání, jehož výsledek činí závěr ligy v její spodní polovině čím dál více zajímavým.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): "Tento zápas se mi hodnotí dobře. Šli jsme do něj s tím, že musíme vyhrát a na začátku to bylo vidět. Hráli jsme dobře a dostali se do vedení. Chvíli jsme hru kontrolovali, ale soupeř ožil, začal nás přehrávat a my byli ve zbytku poločasu vlažní. Dostali jsme vyrovnávací branku, ale pro nás byl extrémně důležitý gól do šatny. V kabině jsme si řekli, že musíme pokračovat aktivně, ale nezačali jsme dobře, nechali jsme soupeře vyrovnat a v tu chvíli to nevypadalo nejlépe. Frýdek se tlačil dopředu, chtěl to zvrátit na svoji stranu, i vzhledem k jeho posledním výsledkům, ale nám se podařilo dát nádherný gól. Potom nás opět zatlačil, měl tam břevno, několik nebezpečných centrů. Na druhou stranu my měli nebezpečné brejkové situace, které jsme mohli vyřešit. Výsledku si ceníme, soupeř byl hodně kvalitní. Tři body mají pro nás opět cenu zlata. Hráče můžu opět pouze pochválit, není snadné hrát každý zápas pod takovým tlakem." 

Miroslav Nemec (MFK Frýdek-Místek): "Hodnotit tento zápas je pro mě momentálně jako klišé. Prohráli jsme čtvrté utkání. A to přesto, že jsme, podle mého názoru, odehráli jeden z nejlepších zápasů. Dostali jsme gól do šatny, který nás na chvíli zlomil, ale v kabině jsme si něco řekli a dostali se zpět do zápasu. Po naší hrubé chybě jsme dostali třetí gól, ale snažili jsme se utkání zvrátit. Měli jsme tam šance, trefili jsme břevno, vytvořili si tlak. Ale prohráli jsme a čeká nás další těžký zápas s Pardubicemi."