22.04.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

V Sokolově slaví po půl roce vítězství, Baník porazil Třinec 1:0

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Velká radost propukla na západě Čech, kde domácí mužstvo poprvé po čtrnácti kolech naplno bodovalo a v boji o záchranu si tím zachovalo čtrnácté místo. Baníkovci byli po většinu duelu nebezpečnější než hosté z Třince, a tak je jeho výhra zasloužená. Postaral se o ni v nastaveném čase prvního poločasu dorážející Dvořák.
45' Dvořák II.
bez branek
90' Belaň
bez karet
Sestavy
Belaň – Medvěděv, Vondráček, Ševčík, Čermák – Zorvan (80. Sadílek), Čihák, Glaser, Provod – Valenta (86. Krajačić), Jakub Dvořák II. (73. Mejdr)
Na lavičce: Šiman, Dobrotka, Strada, Přeučil
Trenér: Vítězslav Hejret
Paleček – Benetka, M. Čelůstka, Reintam, Janoščín – Joukl, Krišto (70. Hošek), Motyčka, Stříž (46. Ižvolt) – Šumbera (23. Janošík), Dedič
Na lavičce: Adamuška, Avdič, Velner, Tobiáš
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Matějček – Kotík, Pochylý • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 545

Komentář

Lepší formu měli před vzájemným duelem Slezané, nicméně baníkovci do zápasu vstupovali nabuzeni posledním utkání ve Varnsdorfu, kde smazali dvougólové manko. Po několika nepovedených centrech se v 7. minutě zrodila první větší šance. Čihák vyslal na pravé křídlo Provoda, který se protáhl až před branku, jenže jeho střelu z úhlu zastavil na brankové čáře třinecký obránce. Baníkovci hýřili aktivitou, ale paradoxně mohli inkasovat, když si v 18. minutě naskočil na rohový kop stoper Reintam a v dobré příležitosti minul.

O pět minut později spálil obrovskou tutovku domácí Medveděv, který si nejprve narazil s Valentou, ale pak si vylámal zuby na připraveném Palečkovi. Pak utrpěl nepříjemný náraz o zem hostující forvard Šumbera, který už se do utkání nevrátil a musel po třiadvaceti minutách hry střídat. Jen ze střídačky sledoval, jak se v zajímavé šanci objevil hlavičkující spoluhráč Motyčka, ale středopolař Třince zamířil trestuhodně jen doprostřed brány. V nastaveném čase první půle přišel rozhodující moment utkání. Zorvanovu dělovku dokázal Paleček vyrazit, ale na dorážku neobsazeného Jakuba Dvořáka už byl krátký. 

Do druhého poločasu vstoupili o něco lépe Třinečtí, jenže bez gólového efektu, ba i bez větší šance. Skoro po hodině hry mohl sokolovské vedení navýšit Vondráček, který však u vzdálenější tyče hlavičkoval po Glaserově centru jen vedle ní. Domácí kapitán mohl na gól nahrát i Valentovi. Ten ale jeho centr z levé strany prodloužil kousek vedle levé šibenice. Pak to Glaser zkusil samostatnou akcí. Jeho tvrdý pokus zaplaval a nadělal Palečkovi nečekané potíže. 

S blížícím se závěrem se sokolovští fotbalisté přece jen soustředili na bezchybnou defenzívu, ale dobrým pohybem nenechali hosty příliš kombinovat. Naopak v předposlední minutě ještě chtěli pokutový kop po střetu Čelůstky a Provoda, ale sudí Matějček nechal zápas pokračovat. Na jeho konci se Baník stejně radoval, když porazil Třinec 1:0. Na západě Čech slaví první vítězství od 9. kola, které by jim v boji o záchranu mohlo výrazně pomoct. Mužstvo Jiřího Nečka prohrálo na jaře teprve podruhé.