23.04.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Gól do šatny rozhodl, nervózní Baník proti Táborsku ubránil důležité tři body

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Ostrava – Poločasy jako den a noc byly k vidění v utkání Baníku Ostrava s Táborskem. V prvním vládli domácí, ve druhém hosté. Slezané měli v zápase více šancí a dokázali se jednou prosadit, paradoxně z brejkové situace. Jihočeši zůstali s koncovkou na štíru, ale myslí si, že jim byla v závěru upřena penalta. Baník po dvou remízách ubránil důležité vítězství a jeho náskok na třetí Opavu zůstává pětibodový.
45' Hlinka
bez branek
55' Hučko
66' Hlinka
29' Ciku
30' Toml
32' Navrátil
35' Javorek
65' Kučera
Sestavy
Vašek – Sus, Pokorný, Zápotočný, Hučko – Nerad (59. Mičola), Hlinka – Hrubý, Mondek, Helešic (59. Granečný) – Jakubov (82. Urgela)
Na lavičce: Šustr, Breda, Pekár, Stáňa
Trenér: Vlastimil Petržela
Toma – Zavadil, Navrátil, Toml, Hanzlík – Kalvach – Ciku (72. Dordević), Džafić, Kučera (69. Klusák), Javorek – Musiol (72. Mršić)
Na lavičce: Řehák, Běloušek, Souček, Peterka
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Dubravský – Myška, Šimáček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 3934

Komentář

Úvod zápasu byl sice z obou stran poněkud rozpačitý, přesto se po několika minutách začaly rodit velké šance. Nejprve se ocitl za obranou Helešic, ale než si srovnal míč, doběhli ho dva beci a jeho zakončení tomu odpovídalo. Hosté odpověděli centrem z trestného kopu a následnou hlavičkou k levé tyči brankáře Vaška, který však dokázal výborně zasáhnout. V té době nikdo netušil, že to bude jediný střelecký pokus hostů v prvním poločase. Z následného rohu vznikl brejk Baníku, ale Mondek napálil zpětnou přihrávku pánubohu do oken.

Mondek mohl vzápětí odčinit své selhání přesným centrem na Jakubova, ale ten hlavičkoval těsně vedle. Začalo se hrát na jednu branku, domácí se usadili na míči a snažili se kombinací hledat skuliny v obraně, ale aktivní hra Táborska na vlastní polovině jim to znemožňovala. Paradoxně si tak Slezané vytvářeli slibné pozice z rychlých kontrů, avšak vázla jim finální přihrávka. Hosté nasbírali v rychlém sledu čtyři žluté karty a zdálo se, že začínají být na odpis. Zvláště, když se po jednom trestném kopu dostal do zakončení zblízka Jakubov, ale mířil pouze do míst, kde stál brankář Toma. Z další akce si Jihočeši málem vstřelili vlastní gól, ale gólman stihl pohotově zasáhnout.

V závěru poločasu Táborsko opticky vyrovnalo hru a dokonce vybojovalo standardku na pravém křídle, jenže Džafić ji kopl špatně, následný brejk neuhasil na polovině Kalvach, Sus potáhl míč, Jakubov ho poslal před branku, kde přistál přesně na noze Marka Hlinky, který ve 45. minutě střílel do prázdné branky.

Ve druhém poločase se obraz hry velmi rychle změnil. Baník sice odehrál úvodní minuty aktivně, ale poté měl velké problémy s udržením míče. Táborsko postupně ovládlo hru, snažilo se kombinovat, povzbudila ho také Navrátilova střela z otočky, která těsně minula branku. Domácí reagovali dvojím střídáním, ale to ničemu nepomohlo. Příliš mnoho drobných faulů brzdilo jejich snahu o vymanění se z tlaku.

Jihočeši pokračovali v aktivní hře, ale další šance dlouho nepřicházely. Zavadil sice hlavičkoval na zadní tyči vedle, ale neměl zrovna dobrou pozici, takže to nijak velká možnost nebyla. Slezané se na krátkou chvíli dokázali vrátit do hry a mohli v ní rozhodnout, Sus naservíroval dokonalý míč za obranu střídajícímu Mičolovi, ale ten zcela sám před brankářem zblízka přestřelil.

Tlak Táborska existoval pouze po soupeřovo pokutové území a dlouho to vypadalo, že se nervózně působící Baník bez větších problémů ubrání. Až těsně před koncem se na hranici šestnáctky nádherně uvolnil Džafić, srovnal si míč, ale vůbec netrefil branku. V nastavení pak opět Džafić střílel z trestného kopu z 25 metrů, který zeď srazila na roh. Ten se sice nepovedl, ale míč se před branku vrátil, domácí signalizovali ofsajd, hosté se po následném souboji dožadovali penalty, nic se však nepískalo a Ostravané si velmi oddechli, když rozhodčí zápas ukončil. Tyto tři body jsou pro ně sice upachtěné a možná ne úplně zasloužené, ale velmi důležité.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava): "Věděli jsme, že Táborsko je fotbalově jedno z nejlepších mužstev. V první půli ale moc nezlobilo, kluci hráli dobře, podrželi míč, vytvořili si čisté šance. Ale druhá půle, to byla vyloženě válka. To nemělo s fotbalem nic společného. Tam to bylo jen o tom, abychom udrželi výsledek. Mně se druhý poločas vůbec nelíbil. Navíc Mičolova šance, to jsou přesně situace, ze kterých musíme dávat góly. Škoda šancí, ale jsem rád, že jsme to nakonec vyválčili."

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): "Do utkání jsme vstoupili dobře, podařilo se nám Baník prvních patnáct minut nedostat do tlaku a ke standardním situacím. Ale zhruba mezi 25. a 40. minutou nás soupeř přehrával, vytvořil si převahu, měl tam nějaké šance. Když už to vypadalo, že jsme zpátky v zápase, tak jsme bohužel po individuální chybě pustili Baník do šance a dostali gól do šatny. Do druhého poločasu jsme si řekli, že přečkáme prvních deset minut, kdy to bude chtít protivník rozhodnout, začneme hrát aktivně, kombinovat, nenakopávat a být v pohybu. To se nám začalo dařit, Baník jsme jednoznačně přehrávali. Je to škoda, jednoznačná ztráta. Dnes jsme byli rovnocenným soupeřem a zápasu by slušela remíza."