23.04.2017 | Petr Komárek | Zápas

Gól v závěru nepomohl, Dynamo v Opavě těsně padlo

Foto: Jan Pitřík
Opava – Těsný výsledek se nakonec zrodil na trávníku fotbalového stánku v Opavě. Hostující České Budějovice však skórovaly až v posledním možném okamžiku, což jim na body proti Slezskému FC, který do té doby vedl 2:0, nestačilo. Za skvadru kouče Romana Skuhravého se trefili Jan Schaffartzik a střídající Václav Jurečka, jehož gól se v konečném důsledku ukázal být vítězným. Opavští svému sokovi stejným poměrem oplatili porážku z podzimu.
47' Schaffartzik (pen)
81' Jurečka
90' Benát
63' Schaffartzik
69' Janetzký
45' Wermke
60' Táborský
83' Hála
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Radić, Žídek, Helebrand – Schaffartzik – Jursa (87. Mozol), Janetzký, Zapalač (80. Puškáč) – Kuzmanović (67. Jurečka), Smola
Na lavičce: Lasák, Čelůstka, Simerský, Grussmann
Trenér: Roman Skuhravý
Křížek – Klesa, Havel, P. Novák (54. Hála), Kladrubský – Pešek, Benát, Čavoš, Funda – Wermke (70. Kouadio), Táborský
Na lavičce: Hajdušek, Bálek, Vopat, Matějka
Trenér: David Horejš, Jiří Lerch
Rozhodčí: Franěk – Polák, Boček • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2853

Komentář

První slibnou možnost utkání si vypracovali Opavští. Po rohovém kopu se prodral k hlavičce kapitán Slezské FC Jan Žídek a zakončení se mu vskutku povedlo. Naštěstí pro hosty rozvlnilo jen boční síť, byť část domácího publika už zvedala ruce nad hlavou v domnění, že míč skončil v brance. Další šanci si jejich favorité vypracovali ve 20. minutě, po centru Jursy z pravé strany hlavičkoval Nemanja Kuzmanović. Srbskému útočníkovi se dokonce povedlo překonat gólmana Křížka, balon téměř z brankové čáry odklidil budějovický stoper Novák.

Aktivní Slezané byli při chuti, což jen dokumentovali Zapalač se Smolou. Prvně jmenovaný oslovil druhého v náběhu a Zdeněk Křížek se musel činit, aby střelu holohlavého forvarda bez přípravy vykopl nohou před sebe. Míč se sice znovu odrazil k Tomáši Smolovi, od něj však putoval mimo hrací plochu. O dvě minuty později Opava znovu pořádně zahrozila. Tlak domácího celku se pokusil zužitkovat Tomáš Jursa, proti jeho střeleckému pokusu se ovšem vyznamenal Křížek. O dorážku se mohl pokusit Kuzmanović, místo toho si ale při pádu přes brankářovy rukavice snažil vymodlit penaltu. Na rozdíl od minulého duelu v Prostějově se mu to však nepodařilo.

Poté se tutové příležitosti výběru trenéra Skuhravého prakticky vypařily ze scény. Výjimkou byla šikovná střela, případně nepovedený centr v podání Petra Zapalače, který mířil přímo pod břevno Křížkovy brány. Strážce budějovické svatyně musel balon vytáhnout na roh. Krátce po začátku druhého poločasu se už však opavská družina radovala. Střední obránci Dynama nedovoleně zadrželi pronikajícího Smolu a sudí Franěk nařídil penaltu. Té se shodně jako v předchozích dvou hracích kolech chopil Jan Schaffartzik a stejně jako proti Žižkovu a Prostějovu se nemýlil. Defenzivní záložník Slezanů si počkal, až se Zdeněk Křížek pohne, a vzápětí nasměroval míč k pravé tyči.

Deset minut před koncem řádného hracího času domácí své vedení navýšili. Za milimetrovým pasem mezi beky zamířil střídající útočník Václav Jurečka a střelou podél vyběhnuvšího gólmana rozvlnil síť mezi třemi tyčemi. Hráčům Dynama nepomohla ani reklamace domnělého ofsajdového postavení opavského fotbalisty, branka platila. Další mohl v závěru přidat Smola, hlavičkoval však těsně vedle. 

Ve druhé minutě nastavení se pak Jihočechům podařilo snížit. Centr Fundy od rohového praporku odvrátila defenziva Slezanů pouze k Petrovi Benátovi, jenž se prezentoval nečekanou a povedenou ránou z velkého úhlu, čímž přelstil brankáře Fendricha. Vzápětí však hlavní arbitr Franěk zápas ukončil, Opava na svém stadionu zdolala České Budějovice 2:1.