29.04.2017 | Radek Barkman | Zápas

Šlágr měsíce rozhodla jediná trefa. Ostrava si ze Žižkova odváží tři body

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Šlágrem 25. kola Fortuna národní ligy, ale i celého měsíce, byl nepochybně souboj mezi Žižkovem a Ostravou. Baník chtěl odčinit předchozí venkovní nezdar v Českých Budějovic a přinejmenším si podržet svůj náskok před třetí Opavou. V záživnějším prvním poločase se o jedinou branku utkání postaral přesnou hlavičkou po rohovém kopu Petr Breda.
bez branek
8' Breda
32' Pavlata
57' Šandera
48' Nerad
90' Stáňa
90' Stáňa
Sestavy
Hrubeš – Hašek, Opluštil, Švejdík, Šandera (78. Telnar) – Pavlata, Podrazký, Krystan (68. Urbanec) – Jelínek (59. Volek), Dočekal, Engelmann
Na lavičce: Soukup, Egert, Hurka, Čapek
Trenér: David Vavruška
Vašek – Breda, Pokorný, Zápotočný, Hučko – Sus (80. Mondek), Nerad (76. Pekár), Hlinka, Hrubý, Stáňa – Jakubov
Na lavičce: Šustr, Celba, Granečný, Mičola, Urgela
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Příhoda – Melichar, Vlček (Nenadál) • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 4010

Komentář

Žižkov v posledních zápasech vynikal především vynikající produktivitou a bylo jasné, že to ani tady celek z Ostravy jednoduché mít nebude. Přesto důležité první slovo řekli fotbalisté hostů. Po rohovém kopu Hrubého se míč dostal od hlavy Hučka až k Petru Bredovi a ten ho posunu za záda brankáře Hrubeše.

Vyrovnáno však mohlo být hned záhy. Po rohovém kopu na druhé straně hlavičkoval ve výborné pozici kanonýr Dočekal, ale za Vaška dokázal na poslední chvíli zaskočit jeden z ostravských obránců a z celého nebezpečí pak nebylo nic. Nicméně tlak domácí Viktorie pokračoval i v dalším průběhu duelu. Netradičně mohl srovnat stoper Švejdík, k němuž se odrazil míč za pokutovým územím, ale stoper domácích ho napálil pouze do spojnice břevna a tyče

Ve zbytku první půle pak dokázala Ostrava hru vyrovnat a měla i k dispozici velmi nadějný přímý volný kop, který rozehrával Hlinka, ale jeho prudká rána nakonec minula Hrubešovu branku. Druhá půle ani zdaleka tak bohatá na zajímavé okamžiky nebyla. Přesto sudí Příhoda patrně upřel hostům penaltu po zákroku na Nerada, kterého fauloval brankář Hrubeš. Na druhé straně pak musel Vašek likvidovat nebezpečný průnik Engelmanna.

Na pořádný vzruch se tak muselo čekat až do samotného závěru utkání. Ostravští podnikali rychlé výpady do otevřené obrany a definitivně mohl rozhodnout Pekár, jemuž předložil míč jako na zlatém podnose Stáňa, ale hostující náhradník bránu trestuhodně přestřelil. Vzápětí pak měl ještě větší šanci Mondek, položil si brankáře Hrubeše, ale trefil ho jen do nohou.

Sudí Příhoda pak nastavil ještě jednu minutu, v níž se neuvěřitelným způsobem vyfauloval ostravský Stáňa. Nejprve se provinil faulem, poté zastavil standardní situaci Podrazkého rukou. Ale na vyrovnání už nezbyl žádný čas. Ostrava si tak připsala do tabulky důležité tři body a bude s napětím čekat na výsledek Opavy.

Ohlasy trenérů

David Vavruška (FK Viktoria Žižkov): "My jsme byli přečtení, což bylo vidět. Kraje a sprintové náběhy nám dnes tolik nefungovaly. Soupeř výborně bránil, skvěle četl hru a defenzivně to byl určitě ligový výkon. Tušili jsme, že Ostrava bude mít respekt, ale zase se Baník uklidnil hned první brankou. Ještě konec první půle byl zajímavý, napadali jsme nahoře, trefili jsme břevno. Ve druhé půli to bylo směrem do ofenzivy už horší. Tlak v posledních minutách už nepřišel, měli jsme toho plné zuby, soupeř hrál chytře. Prohráli jsme s kvalitním soupeřem. Pořád se však učíme, máme na některé věci čas. Odehráli jsme čtvrté těžké utkání v řadě, mohly by nám tyto zápasy něco ukázat. Výsledkově dopadla tato utkání hůře než herně. S Ostravou jsme hráli herně asi nejhůř, v defenzivě hrála velmi dobře."

Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava): "Lhal bych, kdybych neřekl, že jsme se zápasu obávali. Podle posledních výkonů a výsledků Žižkova jsme se báli, že to nebude jednoduché. Ve fotbale se nejde připravit na vše, ale nachystáni jsme byli tak, že Žižkov jsme do vypracované šance nevpustili. Každopádně nás domácí potrápili. Povedlo se nám ale vstřelit branku a středová dvojice – trojice hrála velice dobře. Vyzdvihl bych Stáňu, Hrubého, Suse a Jakubova. Ti dokázali být pořád nebezpeční. Přišlo mi, že Žižkov už ke konci neměl síly, my jsme mohli rozhodnout z několika velkých šancí, ale je to u nás tradiční problém. Jsem každopádně rád, že tento zápas s výborně hrajícím mužstvem máme za sebou. Žižkov nehrál tak brutálně, snažil se o fotbal a byl dobrý."