29.04.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Jízda Vítkovic nekončí! Porazily také Ústí a namočily ho do záchranářských bojů

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Velmi důležitý zápas se odehrával na stadionu ve Vítkovicích. Hosté z Ústí nad Labem přijeli pro bod, dlouho velmi slušně bránili, ale ve druhém poločase zvýšenému tlaku neodolali. Sami se přitom za celý zápas téměř na nic nezmohli a domácí mohli slavit veledůležité vítězství v boji o záchranu, které jim vystřelil jejich nejlepší šutér Vladimír Mišinský.
64' Mišinský
bez branek
60' Fiala
90' Květon
88' Kateřiňák
89' Šnirc
Sestavy
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Texl (77. Ondráček), Fiala, Vaněk, Matěj – Mišinský (86. M. Kovařík), Szotkowski (54. Gebert)
Na lavičce: Nemrava, Hlavsa, Řezáč, Hruzík
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Tvrdoň – M. Zeman, J. Peterka, Pimpara, Šnirc – Kateřiňák, Martykán – Moulis, Pouček, Pícha (46. D. Procházka) – Jindráček (76. P. Výborný)
Na lavičce: Zacharda, Gilián, Vaněk, Miskovič
Trenér: Jiří Skála
Rozhodčí: Ardeleanu – Kubec, Polák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 476

Komentář

Situace před utkáním byla jasná. Vítkovice potřebovaly vyhrát, aby se reálně udržely v boji o záchranu, hosté potřebovali bod, aby se do těchto bojů nepřimotali. Tomu odpovídala herní taktika obou týmů, se kterou se od počátku prezentovaly. Ostravští tvořili hru, měli převahu a snažili se útočit, Arma bránila bezbrankový stav, rezignovala na aktivní napadání a celoplošnou hru a snažila se hrozit hlavně z brejků.

Dlouho se však nic pořádného nedělo. Domácí hráče jakoby svazovala nervozita, jejich kombinace působila staticky a na dobře postavenou obranu hostů nenacházela recept. Severočeši však po zisku míče obvykle nedokázali dát tři přesné přihrávky a velmi rychle ho zase ztratili. Výsledkem bylo nudných dvacet minut, které ukončila až brejková situace domácích po rohovém kopu soupeře. Vaňkův centr na zadní tyč byl sražen před rozběhnutého Mišinského, který však zpoza vápna nesklopil dostatečně nárt.

V následných minutách Ústečtí přeci jen opticky trochu vyrovnali hru, ale žádné šance z jejich strany nepřicházely. Nějaké náznaky sice byly, ale nic nebylo dotaženo do konce. Asi nejvážnější možnost vyřešil domácí brankář Květon včasným vyběhnutím k levé straně pokutového území proti unikajícímu Jindráčkovi.

Největší šanci prvního poločasu si ale vytvořili Ostravané po trestném kopu Vaňka, který poslal ideální centr na penaltu, kde trkl do míče Honiš, ale nedokázal ho usměrnit mimo dosah Tvrdoně.

Do druhého poločasu vlétly Vítkovice jako velká voda a rázem bylo před brankou hostů horko. Po Peterkově kiksu v rozehrávce a Texlově dokonalém centru hlavičkoval o zem Szotkowski, ale brankář se proti jeho zakončení opravdu vytáhl. Vzápětí Mišinský po rohovém kopu na bližší tyči střílel těsně vedle.

Nejlepší domácí střelec se ale nenechal odradit a zkoušel štěstí dál. Skákavou střelou zpoza vápna ještě neuspěl, ale v 64. minutě se již mohl zaslouženě radovat po perfektně sehrané akci po pasu Mikuly do křídla, centru Prajzy na zadní tyč a Gebertově sklepnutí hlavou. Vladimír Mišinský se nerozpakoval a z nějakých dvanácti metrů napálil míč do sítě. Sedmý gól v sezóně, pravděpodobně zatím ten nejdůležitější.

Ihned po vstřelené brance se Vítkovice zatáhly a začaly hrát na brejky. Hosté začali kombinovat a vytvářet si tlak, ale ten existoval pouze po šestnáctku soupeře. Výjimkou byla jediná gólová šance v 73. minutě, kdy si Martykán výborně naběhl na přihrávku z levého křídla, předal míč na druhou tyč Moulisovi, který sice prováhal první vhodný okamžik na střelu, ani nenarazil míč Kateřiňákovi, ale nakonec se dokázal otočit a zblízka těsně minul zadní tyč. To však bylo ze strany Ústí vše.

Naopak domácí se do několika zajímavých brejků dostali a mohli přidat gólovou pojistku. Tu měl na noze především znovu Mišinský, který v situaci čtyři na jednoho zakončoval sám z patnácti metrů, dokázal prostřelit Tvrdoně, ale míč o brankáře změnil směr a doskákal těsně vedle tyče. Vzápětí po rohovém kopu zakončoval technicky z půlkruhu Ondráček a Tvrdoň vytlačil jeho pokus nad břevno.

V lehce nervózním závěru se již rozdávaly pouze žluté karty. Ústí potvrdilo svoji herní i výsledkovou mizérii v jarní části soutěže a bouřka v kabině po utkání byla velmi dlouhá. Jeho náskok na sestupové pozice se ztenčil z šestnácti bodů po podzimu na aktuálních pět bodů pět kol před koncem. Naopak Vítkovice pokračují ve své stíhací jízdě, na jaře získaly již sedmnáct bodů a patří k vůbec nejlepším týmům této části. Na čtrnáctý Sokolov opět ztrácí pouze jeden bod.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): "Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas, že Ústí nebude vůbec jednoduchý soupeř. V prvním poločase chybělo naší hře přesnější zakončení. Dostali jsme se asi do třech příležitostí, soupeř měl ale také dvě. Ve druhém poločase jsme na šance jasně vyhráli, nakonec i jednu proměnili a zaslouženě vyhráli. V dalších příležitostech hosty podržel brankář. Soupeř sice měl v závěru tlak, pomáhal si nakopávanými míči, ale obrana v čele s Mikulou, který předvádí velmi dobré výkony, odolala. Musím vyzvednout celý tým za zodpovědný výkon. Takto si představuju, že se budeme prát o záchranu. Udělali jsme další krůček a pokračujeme dál."

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): "Musím soupeři poblahopřát. Bylo na něm vidět, že bojuje o záchranu do poslední chvíle a naprosto zaslouženě vyhrál. Jsem opravdu krajně nespokojen s výkonem mužstva. Byly tam výkony, které jsou na hranici fungování profesionálního fotbalisty. Pro mě to bylo velmi emoční utkání se špatným koncem a s hráči si musíme důrazně promluvit. Dnes to bylo ostudné. Nebyla tam bojovnost, vůle po úspěchu, totálně jsme zklamali. Věděli jsme o kvalitě soupeře hlavně na domácím hřišti, chtěli jsme si udržet stejný bodový odstup, ale neuspěli jsme a mohli jsme dostat další dva tři góly."