05.05.2017 | Tereza Košťálová | Zápas

Ústí nad Labem ovládlo bitvu se Žižkovem, dvěma góly se blýskl Moulis

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Ústí nad Labem – Pražský Žižkov vyjel o prvním květnovém pátku na ústecký městský stadion, kde bylo na programu utkání 26. kolo Fortuna národní ligy. Přestože byl první poločas vyrovnanější, více se po úvodních pětačtyřiceti minutách radovali Ústečtí, kteří si do druhé půli nesli jednobrankové vedení díky Pavlu Moulisovi. Ve druhém poločase domácí navýšili rozdíl ve skóre a ponechali si na vlastní půdě důležité tři body, hosté dokázali v nastaveném čase pouze snížit na rozdíl dvou branek.
24' Moulis
60' Jindráček
80' Moulis
90' Jelínek
77' Miskovič
89' Pimpara
bez karet
Sestavy
Tvrdoň – Gilián, L. Vaněk (90. Seidl), Pimpara, M. Zeman – J. Peterka, Martykán – Moulis, P. Výborný (73. Miskovič), Pouček – Jindráček (87. D. Procházka)
Na lavičce: Zacharda, Pícha
Trenér: Jiří Skála
Soukup – Šandera, Opluštil, Švejdík, Hurka – Urbanec (77. Trýzna), Krystan (65. Čapek) – Jelínek, Podrazký, Volek – Dočekal (65. Telnar)
Na lavičce: Hrubeš, Egert, Stratil
Trenér: David Vavruška
Rozhodčí: Klíma – Šimáček, Poživil • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 563

Komentář

Začátek zápasu se nesl v celkem poklidném duchu za pokřiků fanouškovských táborů obou mužstev. Jako první se ovšem radovali fanoušci domácí Army, když se ve 23. minutě jako blesk z čistého nebe prosadil Pavel Moulis, který poslal balon hlavou na zadní tyč a připsal si tak osmý zásah v sezóně. Následně ve 31. minutě Petr Výborný minul bránu Žižkova, o minutu později se do zakončení dostal Moulis, ale jeho trefa nebyla pro ofsajd uznána. Ve 37. minutě se ještě naskytla šance Lukášovi Poučkovi, avšak před odkrytou svatyní hostů míč netrefil.

Severočeši neměli o šance nouzi ani ve druhém poločase. První příležitost přišla ve dvaapadesáté minutě, když střela Pavla Moulise byla jen těsně zblokována nad břevno. Domácí kotel fanoušků nemusel na druhý gól dlouho čekat, jelikož Martin Jindráček střelou z levé strany k opačné tyči překonal Lukáše Soukupa bez větších problémů. 

Pavel Moulis ukázal svou formu při přímém volném kopu v 76. minutě, kdy trefil horní tyč pražské brány. Deset minut před koncem hlavní rozhodčí opět neuznal domácímu mužstvu gól pro ofsajd, zase se v něm zjevil Moulis. Téměř po minutě však padla již regulérní třetí branka v podání opět úspěšného Pavla Moulise, který obešel brankáře hostů a střelou z pravé strany k protější tyči navýšil vedení domácích už na tři branky. Hosté snížili až v nastavené první minutě díky Janu Jelínkovi, který přelstil Mariána Tvrdoně po rohovém kopu.

Severočeši si po velké snaze a zásluze doma nechávají cenné tři body, které jim ke konci jarní části sezóny velmi pomohou. Do devadesáté minuty to i vypadalo, že si Marián Tvrdoň připíše do statistik již sedmou nulu v letošním ročníku, ale tyto naděje byly v nastaveném čase zmařeny. Nejproduktivnějším hráčem byl jednoznačně Pavel Moulis, který svými trefami za záda Lukáše Soukupa výrazně pomohl svému celku k výhře.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): „Pravděpodobně se jednalo o nejlepší výkon na jaře, který byl potvrzený góly a hlavně důležitým vítězstvím. S předvedeným výkonem jsem velmi spokojen a hráčům musím poděkovat. Ukázali odvahu, herní kvalitu a nasazení, což se nedá porovnat s minulými zápasy. Po druhém gólu kluci vypnuli, přestali se stresovat a začali hrát se zábavou. Touto výhrou jsme si v tabulce trochu pomohli, ale pořád není nic jasné. Výhra se Žižkovem by nás měla spíše nakopnout k podobným výkonům. Moji svěřenci věděli, že se Žižkovem museli vyhrát, což se jim podařilo a patří jim za to velké díky. Nejdůležitějším momentem v utkání byl náš první gól, jenž zvedl klukům hlavy a do druhého poločasu nastoupili aktivně a hráli všechny požadavky z přestávkové porady. Pražský tým začal chybovat a špatně rozehrávat, nám se dařilo vše dovést do finální fáze. Pavel Moulis předvedl svoji skvělou herní kvalitu, kvůli ní je v týmu. Potřebujeme od něj, aby podobných šancí vytvářel mnohem více.“

David Vavruška (FK Viktoria Žižkov): „Proti Armě jsme podali nejslabší výkon v jarní části, hráli jsme špatně a vůbec nic nám nevycházelo. Zakončení jsme neřešili vůbec dobře a bude nejlepší, když se tento zápas překročí a půjdeme dál. V některých místech jsme hodně improvizovali, ale bohužel, tak to je a musíme se s tím naučit pracovat. Pavel Moulis a Martin Jindráček hráli naprosto skvěle a jednalo se o rozdílové hráče. Myslím si, že Ústí nad Labem na to, v jaké bylo situaci a pod tlakem povinnosti zvítězit, hrálo velmi dobře a na zápas bylo připravené. Nám na hřišti nefungovalo vůbec nic a s tím se body získávat nedají.“