06.05.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Opava zdolala v derby Vítkovice, z náskoku Ostravy ale neukrojila

Foto: mfkv.cz
Opava – Už čtvrté ligové vítězství v řadě si připsali svěřenci trenéra Skuhravého, kteří si za necelé dva týdny zahrají i finále národního poháru. Opava tentokrát na domácím hřišti vyzrála na o záchranu hrající, leč na jaře velice houževnaté Vítkovice, které zdolala 2:1. Rozhodující trefu vsítil deset minut před koncem čisté hrací doby po rohovém kopu Jursa. Jelikož však v sobotu vyhrála i Ostrava, ztráta na druhou postupovou pozici zůstává z pohledu Slezského FC i nadále pětibodová.
5' Janetzký
81' Jursa
44' Fiala
64' Smola
83' Puškáč
50' Honiš
80' Cverna
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, Helebrand (75. Puškáč) – Schaffartzik – Jursa, Janetzký (60. Kuzmanović), Zapalač – Smola, Jurečka (81. T. Čelůstka)
Na lavičce: Muczka, Pospěch, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Texl, Vaněk, Matěj (88. M. Kovařík), Fiala – Szotkowski (46. Juřena), Mišinský (73. Gebert)
Na lavičce: Nemrava, Řezáč, Ondráček, Pavelka
Trenér: Roman West a Ivan Kopecký
Rozhodčí: Matějček – Ratajová, Horák • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2903

Komentář

Že to v Opavě nebude nudný sobotní podvečer, naznačily již úvodní minuty. Už ve 2. minutě se hosté dostali do rychlé akce, na jejímž konci byl zhruba ze dvaceti metrů střílející Mišinský, jeho pokus ale vyrazil brankář Fendrich na rohový kop, ze kterého žádné vážnější nebezpečí nevzešlo. To Opava ze své první šance udeřila. Po závaru před vítkovickou svatyní se k odraženému míči dostal Jakub Janetzký, který míč sice netrefil ideálně, ale přesto skončil až za zády exopavského gólmana Květona.

Slezský FC byl i nadále při chuti. V 10. minutě vypálil dělovku Zapalač a míč proletěl jen těsně vedle pravé tyče hostující klece. O minutu později našel Zapalač pasem Jursu, jehož hlavičku Květon vytěsnil na rohový kop. O chvíli později se do zakončení před Květonem dostal Helebrand, opavské vedení ale ve velké příležitosti nenavýšil.

Poté se hra přeci jen uklidnila a vše spělo k tomu, aby si Opavští odnesli do kabin jednobrankový náskok. Jenže…! Ve 44. minutě odcentroval Cverna z pravé strany do šestnáctky, na míč si naskočil Matěj Fiala a uklidil jej přesně k tyči. A Slezanům mohlo být ještě hůře. Po chvilce totiž Fendrich pouze vyrazil dělovku Mišinského, Szotkowski ale z ostrého úhlu nezamířil mezi tři tyče.

Druhý poločas začal o poznání opatrněji než ten úvodní. Na pořádnou šanci se čekalo až do 78. minuty, kdy za hranicí velkého vápna vypálil jedovku Gebert a rozezvonil  pravou tyč opavské branky. A jak se velmi záhy ukázalo, platilo otřepané klišé „nedáš – dostaneš“.

Po rohovém kopu, který rozehrál Zapalač, se dostal balon na zadní tyč k Tomáši Jursovi, který jej napálil do vítkovické sítě. Opava tak v utkání podruhé vedla a mířila za třemi body. O ty ji mohl v závěru připravit střídající Kovařík, k němuž poslal míč fantastickým centrem Texl. Prvně jmenovaný ovšem zamířil svou hlavičku jen do míst, kde byl pozorný brankář Fendrich.

Opava tak nakonec porazila Vítkovice 2:1 a připsala si do tabulky další tři body. Vzhledem k vítězství ostravského Baníku nad Varnsdorfem ovšem svěřenci kouče Skuhravého ani v tomto kole nic z pětibodového manka svého konkurenta v boji o postup neukrojili.