21.05.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Sokolov záchranu ještě nevybojoval, naopak Opava může po výhře 1:0 stále postoupit

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Na západě Čech se hrál v rámci 29. kola duel dvou týmů, které vehementně potřebovaly získat všechny tři body. Domácí Sokolov kvůli záchraně, hosté z Opavy kvůli uchování si šance na postup do nejvyšší české soutěže. Utkání rozhodl devět minut před koncem opavský Václav Jurečka, jenž přesnou hlavičkou zajistil Slezanům vysněnou výhru.
bez branek
81' Jurečka
11' Čermák
17' Hrabina
71' Schaffartzik
Sestavy
Belaň – Strada (84. Valenta), Dobrotka, Ševčík, Čermák – Zorvan, Machek, Glaser (71. Mejdr), Sadílek, Jakub Dvořák II. – Přeučil (80. Čihák)
Na lavičce: Šiman, Medveděv, Vondráček
Trenér: Vítězslav Hejret
Fendrich – Pospěch, Simerský, Žídek, Hrabina – Schaffartzik – Jursa (76. Smola), Kuzmanović (46. Puškáč), Zapalač – Jurečka, Janetzký (62. Mozol)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Kotalík • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 743

Komentář

Začátek zápasu se vyvedl lépe hostujícímu celku, který byl favoritem, ačkoliv měl za sebou náročný program. Ten zahrnoval i finále MOL Cupu, v němž ale Slezané neuspěli. Dobrý nástup hostů vygradoval v 10. minutě. To Pospěch odcentroval na Schaffartzika, jehož na první pohled nezajímavá hlavička zamířila pod břevno, ale reflexivní zákrok gólmana Belaně nepřinesl první branku utkání. Pak se začínali osmělovat i domácí baníkovci, ale dlouho nemohli vyzrát na pevnou defenzívu Opavy. Ze standardek se jim nedařilo, až po téměř půlhodině hry nakopl Ševčík míč na Přeučila, ten jej pohotově prodloužil na Zorvana, jenž ale z úhlu rozvlnil pouze boční síť. Standardky obou celků vyzněly do ztracena, a tak se šlo do šaten za stavu 0:0.

Druhý poločas začal hodně zostra. Už po dvou minutách vyrobili hosté mizernou malou domů, kterou vystihl Přeučil, dokázal ještě obejít Fendricha, ale z úhlu pak poslal balón jen podél brankové čáry. Gólovka byla k vidění i v 50. minutě na opačné straně. To se k centru zprava dostal Janetzký a jeho střelu zastavilo břevno sokolovské brány. O šest minut později mohla jít Opava znovu do vedení, když Jursa zakončoval rychlý kontr hostů. Jeho tečovaný pokus proletěl kousek od pravé tyče. Z následného rohu mířil Simerský hlavou dobře, ale další zákrok Belaně uchránil baníkovce od inkasování.

V 64. minutě bylo před brankou Sokolova znovu horko. Opavský protiútok táhl středem Jursa, jeho střelu Belaň skvěle vyrazil, ale dorážka jednoho z opavských fotbalistů prázdnou bránu Baníku minula! Sokolovští se v těchto minutách hledali, ale pomoct jim mohl střídající Mejdr. Jenže záložník domácích v 74. minutě minul prázdnou bránu Opavy a Čermákův centr namířil trestuhodně vedle. Lépe mířil o čtyři minuty později z přímého kopu Přeučil, jeho pokus pozorný Fendrich vytáhl nad břevno.

Rozhodující okamžik celého utkání přišel v 81. minutě. Na centr z levé strany si ke vzdálenější tyči naběhl pozapomenutý Václav Jurečka a přesnou hlavičkou nedal Belaňovi šanci. Tentýž hráč mohl pět minut před koncem definitivně rozhodnout, ale ztroskotal na sokolovském brankáři. Opava své vedení 1:0 uhájila do konce a po remíze Ostravy v Olomouci se přiblížila druhému místu na pouhý jeden bod.

To sokolovské fotbalisty čeká v posledním kole ve Vlašimi ještě pořádný kus práce. Vítkovice totiž přehrály Pardubice a rozdíl mezi oběma týmy tak před posledním utkáním sezóny činí také jeden bod. Zatím tak zůstává otázkou, jestli si baníkovci zahrají druhou ligu i na zbrusu novém trávníku, jehož rekonstrukce po utkání s Opavou symbolicky začala.