28.05.2017 | Petr Komárek | Zápas

Parádní první poločas vynesl Vítkovicím vítězství v Prostějově a druholigovou záchranu

Foto: mfkv.cz
Prostějov – Skvělé představení předvedl na hřišti Prostějova během prvního poločasu celek Vítkovic. Do domácí branky se během této herní pasáže trefil hned třikrát a prakticky tím rozhodl o výsledku celého zápasu. Vzhledem k prohře Frýdku-Místku v Ústí nad Labem mohli hráči MFK po závěrečném hvizdu hlavního sudího začít slavit. Druholigovou příslušnost totiž uhájili i pro příští sezonu.
bez branek
25' Gebert
31' Fiala
37' Texl
18' Hirsch
bez karet
Sestavy
Halouska – Hirsch, Malý, Schuster, Hýbl – Pančochář, Skwarczek, Fládr (60. Marčík), Sečkář (75. Smékal) – Hladík, Čtvrtníček (60. Zapletal)
Na lavičce: Neoral, Alaverdašvili, Popelka
Trenér: Radim Weiser
Květon – Cverna, Hruzík, Mikula, Řezáč – Fiala (83. Juřena), Texl, Vaněk, Gebert, Matěj (65. Pavelka) – Szotkowski (46. M. Kovařík)
Na lavičce: Nemrava, Hlavsa, Prajza, Ondráček
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Rozhodčí: Váňa - Dobrovolný, Fišer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 410

Komentář

Vítkovičtí zahájili utkání ve velkém tempu a hned se jim naskytly velmi slibné možnosti ke skórování. V té asi nejvyloženější se ocitl Marek Szotkowski, leč společně s brankářem Halouskou přeloboval i prostor mezi třemi tyčemi. V 18. minutě pálil nebezpečně z levé strany hrací plochy Gebert a domácí muž s rukavicemi měl co dělat, aby tuto jedovku vyrazil mimo bránu. Následná hlavička v podání Hruzíka mířila vedle.

Ve 25. minutě už to ale hostům vyšlo. Vojtěch Gebert proklouzl mezi dvěma bránícími hráči, počkal si pohyb Halousky a pak zavěsil nechytatelně do levé šibenice. O šest minut později bylo pro Vítkovické ještě lépe. Szotkowski oklamal hlouček dotírajících Prostějovanů, načež přihrál přesně na nohu Matěji Fialovi, jenž zakončoval do odkryté branky.

Třetí přesný úder v podání družiny trenérů Westa a Kopeckého přišel v 37. minutě. Na svědomí ho měl Jiří Texl, který se kličkou doleva zbavil vyběhnuvšího gólmana a i přes clonu jednoho z Hanáků dokázal zakončit ke vzdálenější tyči.

Prostějov si v zápase v podstatě žádnou vyloženou šanci nevypracoval. Střelecky aktivní byl v jeho barvách pouze Jan Hladík, s jeho dalekonosnými pokusy si však brankář Vítkovic Josef Květon zvládl vždy poradit.

Vítkovice uspěly na prostějovském trávníku v poměru 3:0 a díky prohře Frýdku-Místku v Ústí nad Labem se záchránily ve druhé nejvyšší soutěži.