28.05.2017 | Tereza Košťálová | Zápas

Frýdek-Místek smutní, porážka v Ústí nad Labem ho poslala do třetí ligy

Foto: mfkfm.cz
Ústí nad Labem – Zaslouženým, i když těsným vítězstvím 1:0 se se sezonou rozloučili hráči Ústí nad Labem. Jejich tříbodový zisk sehrál v tabulce Fortuna národní ligy důležitou roli. Frýdek-Místek - nedělního soupeře Severočechů - totiž v kombinaci s výhrami Vítkovic a Sokolova nemilosrdně sestřelil o soutěž níž.
64' Vaněk
bez branek
67' Moulis
78' Kateřiňák
42' Vyskočil
67' Slaninka
Sestavy
Zacharda – L. Vaněk, Seidl (87. Pícha), Pimpara, Šnirc – Moulis, Martykán, Kateřiňák, D. Procházka (58. Pouček) – Miskovič (90+1. P. Výborný) – Jindráček
Na lavičce: Tvrdoň
Trenér: Jiří Skála
Prepsl – Ilko, Berežný, Spasojević, Švrček – Hykel, Byrtus (78. Fukala), Slaninka – Šumský, Vyskočil – Ševčík (81. Velička)
Na lavičce: Mihálek, Fertaľ, Hamšík, Šafner
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Franěk - Ratajová, Myška • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 478

Komentář

V prvním poločase se fanoušci obou celků ani jednoho gólů nedočkali. Více šancí měli domácí fotbalisté, kteří neustále vymýšleli útočné kombinace na polovině hřiště a nedávali hostům příliš mnoho příležitostí dostat se k míči. Největší šance byla k vidění v 26. minutě, kdy Lukáš Vaněk po nahrávce od Martina Jindráčka hlavičkoval těsně nad svatyni Frýdku-Místku. V minutě dvaačtyřicáté padla první žlutá karta utkání, kterou inkasoval Martin Vyskočil za faul na Jiřího Kateřiňáka.

Druhá polovina zápasu se hrála v obdobném tempu jako půle předchozí. S jediným rozdílem. Fanoušci Army se v 64. minutě dočkali gólu v podání svých miláčků. Úspěšným střelcem byl Lukáš Vaněk, který se po centru Martina Jindráčka prosadil z malého vápna. Tři minuty po tomto momentu se strhla na hrací ploše u postranní čáry menší potyčka, po které obdrželi žlutý kartonek Pavel Moulis z Ústí nad Labem a Martin Slaninka z Frýdku-Místku. V 72. minutě kvůli velkému vedru udělil hlavní rozhodčí menší přestávku na ochlazení vodou a doplnění tekutin. V 82. minutě mohla domácí Arma vést o dva góly, ale Jiří Kateřiňák z velkého vápna nastřelil jen levou tyč.

Střetnutí tak skončilo těsným triumfem Ústí nad Labem. Domácí se tímto zápasem rozloučili nejen s letošním ročníkem, ale také se svým gólmanem Zdeňkem Zachardou, kterému nemůže pokračovat kvůli zdravotním problémům. Ústecký brankář si nakonec připsal do osobních statistik vychytanou nulu a rozloučil se tak ve vší parádě.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): Za vítězství i udržený náskok jsem rád. Výhra pro nás byla důležitá psychicky, abychom se posunuli v tabulce. Samozřejmě je nepříjemné hrát s týmem, kterému jde o udržení v soutěži, jelikož hodně bojuje. Ale někdo sestoupit musí. Nikomu to nepřeji, avšak je to fotbalový život. Byli jsme domluvení, že Zdeněk Zacharda odehraje poslední utkání a měli jsme v plánu reagovat podle stavu, že bychom ho před koncem vystřídali. Nakonec to nebylo vůbec potřeba, neboť stav hovořil jasně - že tam Zdeněk Zacharda musí zůstat. Věděli jsme už déle, že má určité zdravotní problémy. Ke konci podzimu už seděl pouze na lavičce, jelikož nemohl chytat kvůli kolenu. Po určité domluvě jsme došli k závěru, že skončí s vrcholovým chytáním a že zůstane pouze u nižších soutěží nebo trénování. Je to pro náš klub samozřejmě velká ztráta, ale již máme v hledáčku náhradníky a v nejbližších dnech se uvidí. Sezóna byla hodně proměnlivá, hodně jsme doplatili na náš úvodní los jarní části, kde jsme se nechytali. Konec však ukázal, že se nevzdáváme, a doufám, že v tom budeme pokračovat. Do dalšího ročníku máme plno nových poznatků a budeme s nimi pracovat. 

Leoš Kalvoda (MFK Frýdek-Místek): Bylo na nás vidět, že nám jde o všechno. V mnoha situacích jsme byli hodně nervózní a hodně soustřediví. Je těžké ubránit celých 90 minut. Nějaké šance jsme měli, ale bohužel jsme je neproměnili. Je nepříjemné hrát do posledního kola o záchranu, ale stává se to i v jiných týmech. Například v první lize se hrálo do posledního kola o první místo. Byl to velký tlak na hráče, ale my jsme to měli zvládnout mnohem dříve. Nesestoupili jsme tímto posledním utkáním, ale celou jarní částí, kdy jsme deset zápasů nedokázali vyhrát. Vedení nyní rozhodne, co bude dále.