28.05.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Baník Ostrava přemohl neškodné Znojmo a po roce se vrací zpět do nejvyšší soutěže

Foto: fcb.cz
Ostrava - Celkem 11 442 diváků hnalo své miláčky k potřebnému vítězství, které zajišťovalo návrat do první ligy. Ačkoliv na hráčích Baníku Ostrava byla znát nervozita, Znojmo bylo prakticky neškodné. Jediné dvě gólové příležitosti mu vlastními chybami připravili domácí hráči. Hrdinou utkání se stal Martin Sus, který v prvním poločase dvakrát utekl, vstřelil dva góly a rozhodl zápas.
18' Sus
39' Sus
73' Pekár
bez branek
36' Granečný
43' De Azevedo
80' Hlinka
81' Nerad
26' Njire
Sestavy
Vašek – Breda, Zápotočný, Hučko, Granečný – Hlinka, Hrubý (77. Nerad) – Sus, Mičola (56. Pekár), Helešic (67. Stáňa) – de Azevedo
Na lavičce: Šustr, Celba, Mondek, Urgela
Trenér: Vlastimil Petržela
Koukal – Helísek, Mezlík, Svozil, Cihlář – Njire (75. Holub), Čereda (46. Motal), Urbančok, Javůrek – Šamánek (59. Nepožitek), Teplý
Na lavičce: Šnepfenberg, Štěpanovský, Sokol
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Příhoda - Moláček, Blažej (Matějček) • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 11442

Komentář

Před utkáním proběhl pietní akt na počest tragicky zesnulého Davida Bystroně, bývalého hráče Baníku Ostrava. A smuteční atmosféra jakoby zpočátku nakazila hráče obou týmů. Dopouštěli se mnoha nepřesností, hlavně na domácích byla znát velká nervozita z toho, že nutně musí zvítězit. Přesto to byli právě Slezané, kteří byli od začátku nebezpečnějším mužstvem. Po rohu dobře hlavičkoval Hučko, mířil však pouze do míst, kde stál brankář Koukal. Z protiútoku odpověděl Javůrek pěknou střelou zpoza vápna, kterou Vašek vyrazil.

Po čtvrthodině si vzal hlavní slovo domácí záložník Martin Sus. Nejprve v negativním slova smyslu, když zcela nepochopitelně ze dvou kroků minul prázdnou branku po ideální nabídce Mičoly. Vzápětí však své selhání napravil, dostal míč do běhu, před vápnem se zbavil křižujícího obránce a prostřelil vybíhajícího Koukala. V tu chvíli bylo jasné, že o postup připraví Baník pouze absolutní selhání.

To mohlo přijít po půlhodině hry. Hlinka nezvládl souboj s Njirem a sám ho špatným odehráním míče vyslal do brejku za obranu. Chorvatský záložník utíkal zcela sám na Vaška, zkusil ho prostřelit mezi nohy, ale domácí brankář situaci správně přečetl, spadl na zem včas a zabránil nejhoršímu. Ostravané přežili kritický moment a další již nepřipustili. Krátce před poločasem se totiž obranný odkop proměnil v gólovou přihrávku. Martin Sus se dokázal v běžeckém souboji natlačit před Svozila a z hranice šestnáctky přeloboval vybíhajícího Koukala. Dvougólový náskok dal domácím potřebný klid.

Což bylo ve druhém poločase znát i na tempu hry. To výrazně opadlo. Baníkovci se nikam nehnali, zbytečně neútočili a spíše si vychutnávali zbytek zápasu. Znojmu se sice nedala upřít snaha o zkorigování výsledku, ale veškeré jeho útočné pokusy likvidovala dobře hrající obrana soupeře. Když se Teplý dokázal dostat do šance, bylo to pouze za cenu předchozího ofsajdového postavení. Čas plynul, ochozy se bavily po svém, domácí kotel si připravil pyrotechnickou vložku za použití dýmovnic, světlic a dělobuchů, která poskvrnila jeho jinak výborné fandění.

V momentě, kdy nuda na hřišti vrcholila, přišel jako blesk z čistého nebe třetí gól Slezanů. Opět v něm měl prsty Sus, tentokrát v roli centrujícího hráče. Míč na zadní tyči sklepl hlavou de Azevedo na malé vápno, kde byl připravený Štefan Pekár a hlavou nedal Koukalovi šanci. To byl definitivní konec zápasu, který se od té doby pouze dohrával.

Přesto se ještě skóre mohlo měnit. A to na obou stranách. Nejprve Hučko podcenil Javůrkův oblouček do šestnáctky, ale Teplý zblízka trefil jediného hráče, který stál mezi ním a brankářem. Již v nastavení pak mohl další střídající hráč Nerad překonat Koukala počtvrté, ale ideální zpětnou přihrávku od brankové čáry poslal pouze do nohou padajícího brankáře.

Domácím to však nemuselo vadit, jen o několik sekund později rozhodčí utkání ukončil a na stadionu vypukly oslavy nejkratšího možného návratu Baníku Ostrava do nejvyšší soutěže.

Ohlasy trenérů

Vlastimil Petržela (FC Baník Ostrava): Nebylo to jednoduché. Byli jsme pod palbou kritiky novinářů i fanoušků a z tohoto pohledu klobouk dolů před hráči, jak to nakonec zvládli. Byli strašně nervózní, to bylo vidět na každém pohybu. Některé jsem vůbec nepoznával. Zkušení, například Martin Sus, to zvládali, ale třeba ten nejzkušenější, kapitán, měl taky problém. Naštěstí Vašón (brankář Vašek, pozn. redakce) to tam podržel, když teklo do bot. Pro některé hráče to byl největší zápas kariéry. Všechno ale dopadlo tak, jak mělo.

Radim Kučera (1.SC Znojmo FK): Řekl bych, že to bylo podobné utkání jako s Olomoucí. Soupeř nás trestal jednoduchostí. Prakticky co si vypracoval, to nám tam dal. My jsme mohli zdramatizovat zápas šancí za stavu 1:0. Jinak nám to vždy nějak zablokovali. Potýkáme se s takovou koncovkou, že dnes bychom nedali gól, ani kdybychom hráli další dvě hodiny. Rozdílovým hráčem byl v neděli samozřejmě Sus. Při prvním gólu se štěstím přetlačil našeho obránce, při druhém udělal dobrý náběh na obranný odkop. Pak se už hrálo strašně těžko proti 12 hráčům, protože publikum bylo fantastické. Když Baník doma čtrnáctkrát vyhrál a jednou remizoval, tak je jasné, že diváci musí být jeho dvanáctým hráčem. Udělat doma 43 bodů, to klobouk dolů.