28.07.2017 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec svou herní převahu nezužitkoval a na úvod jen remizoval s Táborskem

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – V pátek odpoledne skončilo letní čekání pro fotbalové fanoušky Hradce Králové a Táborska. Právě tyto dva celky se totiž střetly v prvním kole nového ročníku Fortuna národní ligy. Na východě Čech ale bylo znát, že se jedná teprve o začátek sezony. Hradečtí nejprve prohrávali, ale když po změně stran vyrovnali, vypadalo to, že se nadechují k honbě za třemi body. Ani celá řada šancí a velká herní převaha však domácím vítězství nepřinesla, exligový celek se tak musel spokojit pouze s bodem, který je vzhledem k dění na hřišti pro Votroky ztrátou.
61' Schwarz
41' Musiol
bez karet
62' Blecha
Sestavy
Ottmar – Funda (31. Shejbal), Bederka, Plašil, M. Černý – Jirsák, Schwarz – Martan, Vlkanova, Zorvan (73. Šípek) – Pázler
Na lavičce: Lindr, Krátký, Mudra, Trávníček, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Toma - Klusák, Navrátil, Zavadil, Souček – Kučera – Prošek, Nešický (89. Kopřiva), Mysliveček (55. Blecha), Mrsić – Musiol
Na lavičce: Zadražil, Hell, Veselý, Kostka, Peterka
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Houdek – Mokrusch, Kubec • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1222

Komentář

Utkání začalo uzemní převahou Hradce Králové, který se už od úvodních minut snažil jít do vedení. Všechno ale většinou končilo jen u náznaků a na pořádnou příležitost se tak muselo čekat skoro půl hodiny. To dobře napadal rozehrávku Vlkanova a Zorvan z ní nakonec šel sám na bránu. Když ho však v pokutovém území dostihl obránce, volil mladý záložník přihrávku na Martana, který se však nedokázal do prázdné brány prosadit.

A tak se ke slovu dostalo také Táborsko a i domácí brankář Ottmar musel začít krýt převážně centry z obou stran. S blížícím se poločasem si však slovo bral zpět domácí tým, který ale po dvou rozích nedokázal být úspěšný. A tak jako by přišel malý trest, svoji slabší chvilku si totiž při rozehrávce vybral hradecký brankář Radim Ottmar. Ta se mu vůbec nepovedla a nabídl tak skórování Zbyňku Musiolovi, jenž poslal hosty překvapivě do vedení.

Do druhého poločasu domácí nastoupili viditelně nabuzeni, od začátku se snažili rychle vyrovnat a poté se pochopitelně propracovat i k dalším akcím, ze kterých by se už teoreticky mohli dostat do vedení. Jenomže k tomu Votroci potřebovali pochopitelně nejprve vstřelit svoji první branku, což se jim nejprve ani z dobrých příležitostí nedařilo. Po hodině hry však chytře nahrával po úniku Vlkanova, a to před velké vápno na Petra Schwarze, jenž povedenou střelou do levého rohu branky dával na 1:1.

Poté následovala plejáda velkých šancí Hradce, které však zůstaly i díky skvělým zákrokům hostující brankář Tomy nevyužity. Ten nejprve vyboxoval prudký pokus Pázlera, o tři minuty později jen přihlížel tomu, jak Schwarz po centru Martana usměrnil balon těsně vedle tyče. V 69. minutě si aktivní Vlkanova položil ve vápně obránce a dělovkou vyprášil Tomovy rukavice. Minutu poté se gólman hostů zaskvěl proti Martanově placírce. Táborsko bylo pod tlakem, jen o pár chvil později odklízel Navrátil míč před dorážejícím Pázlerem, málem si ho přitom však poslal do vlastní branky.

Hradec ze svého náporu vedoucí gól nevytěžil, a tak mohl být rád, že necelých deset minut před koncem nevyužil samostatného úniku Prošek. V nastavení pak ještě naposledy zahrozili exligisté. Černý našel v šestnáctce Pázlera, jehož tvrdou ránu vytěsnil fantasticky k tyči Toma a zachránil tak svému omlazenému týmu bod. Hradec tak na úvod sezóny ztratil doma s Táborskem dva body, když s jihočeským celkem pouze remizoval 1:1.