30.07.2017 | Tomáš Secký | Zápas

Třinec vyhrál ve Varnsdorfu, o jediný gól se postaral Šumbera

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Sluncem zalitý trávník Městského stadionu v Kotlině hostil na závěr nedělního programu duel mezi Varnsdorfem a Třincem. V utkání padla jediná branka. Krátce po čtvrthodině hry se o ni postaral z rohového kopu Šimon Šumbera. V nastaveném čase se za vyrovnáním hnal také domácí gólman Porcal, který z rohového kopu zakončoval hlavou těsně mimo tři tyče. Třinečtí si tak připsali první tři body do tabulky.
bez branek
20' Šumbera
63' Zbrožek
85' Kozma
bez karet
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Zieris, Král, Chlumecký – Bílek (46. Kozma), Kocourek, Bláha – Barac (58. Šulc), Dordič (68. Rudnytskyy), Durdević
Na lavičce: Samoel, Beránek
Trenér: Zdenko Frťala
Paleček – Ilko, Janoščín, Reintam, Masař (81. Velner), M. Čelůstka – Vaněk, Šumbera, Ižvolt – Juřena (71. Dedič), Hošek (57. Janošík)
Na lavičce: Adamuška, Joukl, Kateřiňák, Motyčka
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Berka – Flimmel, Pfeifer • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 850

Komentář

Varnsdorf prošel během přípravy velkou obměnou kádru. Na soupisce mu ubylo celkem osm opor minulé sezóny. Filosofie vedení klubu však zůstává i pro letošní rok jasná. Odchozí hráče nahradili mladíci Ondřej Kocourek, Jak Král, Jakub Barac, Martin Chlumecký a Jan Šulc. S týmem se navíc připravuje bývalý reprezentant Martin Fenin, který by do zápasů Fortuna národní ligy měl nastoupit v průběhu srpna.

Začátek utkání byl z obou stran velmi opatrný a doprovázený řadou nepřesných přihrávek. Na první velkou šanci se ve Varnsdorfu čekalo do 13. minuty. V neděli nejaktivnější hráč domácích, Ondřej Kocourek, vybojoval míč na polovině hřiště a přesným pasem mezi třineckou obranu našel nabíhajícího Durdeviće, který ihned po zpracování zvolil ránu. Připravený Lukáš Paleček tvrdou střelu vytěsnil na rohový kop. Hostující gólman si tak připsal první vážnější zákrok.

Domácí zkoušeli hrozit z brejků. Jejich snaha však často končila ofsajdem. O dvě minuty později to byl opět Kocourek, který prošel individuálně po levé straně a zkoušel přihrávku pod sebe. Jeho pokus ale zastavil Tomáš Masař. V zápětí se hra přesunula na polovinu Varnsdorfu. A když si domácí fotbalisté počínali nedovoleně, situaci před Porcalem musel po standardní situaci hasit Zieris. Z následného rohového kopu už "zapršelo". Míč si u rohového praporku postavil Šimon Šumbera, který to zkusil na zadní tyč a Třinec šel do vedení.

Varnsdorf chtěl rychle odpovědět.  Ne a ne najít tu správnou finální přihrávku, která by domácí vrátila do zápasu. Po deseti minutách, kdy měli hráči v žlutých dresech převahu, přišla další pohledná akce Kocourka. Prokličkoval se do vápna a zpětnou přihrávkou našel Bílka. Jeho střela byla ale tečována na rohový kop. Na druhé straně zahrozil znovu Šumbera, který si po centru Ižvolta našel volný prostor před gólmanem. Nakonec byl odmáván ofsajd. Třinečtí tak zamířili do kabin s jednobrankovým náskokem.

Po přestávce toho k vidění moc nebylo. Hra se přelévala ze strany na stranu, což stálo Varnsdorf mnoho sil. I přesto ale byli domácí v druhé polovině častěji u míče. Trenér Frťala do 60. minuty využil všechna střídání, aby oživil hru. Ale ani to ovoce nepřineslo. Naopak Třinec zahrozil v 80. minutě ze standardní situace, když přímou střelu k levé tyči vytáhl na rohový kop Porcal. Poslední zmiňovaný se zapojil do útoku svého týmu v nastaveném čase v honbě za vyrovnáním, hlavou ale těsně minul Palečkovu bránu. Třinec si tak ze severu Čech odváží plný počet bodů za hubenou výhru 1:0.