23.08.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Podzimní tragédie Vítkovic pokračuje. Pardubice se štěstím odváží tři body

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Ostrava – Zápas dvou naprosto rozdílných poločasů byl v 5. kole Fortuna národní ligy k vidění v Ostravě. Prvnímu jasně dominovaly Pardubice, druhému naopak Vítkovice. I když těm k tomu výrazně pomohla červená karta Petráně. Zatímco Východočeši si v prvním dějství dokázali vytvořit několik gólovek a jednu proměnili, Ostravané si po změně stran vyloženou příležitost nevypracovali. Jako dar z nebes v nastavení dostali správně nařízenou penaltu, ale ani to jim nestačilo. Nad Vítkovicemi se čím dál více začíná vznášet strašák loňského podzimu.
bez branek
21' Ladra
32' Kučera
82' Ožvolda
87' Prajza
56' Petráň
70' Jeřábek
72' Prosek
Sestavy
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Fiala (86. Szotkowski), Ožvolda, Matěj, Kučera (57. Bzirský) – Mišinský (46. Twardzik), Mrázek
Na lavičce: Netolička, Dramé, Hýbl, Pavelka
Trenér: Roman West
Knobloch – Přibyl, Piroch, Šejvl, Surzyn – Jeřábek – Fusek (66. Prosek), Řezníček, Ladra (80. Kovář), Fousek (46. Mužík) – Petráň
Na lavičce: Šmíd, Kopřiva, Sokol, Látal
Trenér: Jaroslav Novotný, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Pechanec – Batík, Lakomý • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 523

Komentář

Po pětigólovém přídělu za Žižkově měli trenéři jen tři dny, aby dali vítkovické hráče psychicky dohromady. V prvních minutách se zdálo, že se jim to podařilo. Domácí byli mírně aktivnější, ale vlastními nepřesnostmi se připravovali o míč a po deseti minutách jako by ze hřiště úplně odešli. Pardubice pochopily, že dnes to půjde, začaly hrát a záhy se dostavily i šance.

První gólovku měl na noze Petráň po výborné přihrávce Přibyla z pravé strany, pálil v náběhu bez přípravy do protipohybu Květona, ale ne mimo jeho dosah, takže pohotový brankář stihl zasáhnout. Varování však Vítkovicím nestačilo, takže přišel trest. Ve 21. minutě se Matěj, Cverna i Honiš jen dívali, jak hráči, které měli hlídat, předvádí krásnou akci na levé straně, po které Fousek nacentroval přesně na hlavu Tomáše Ladry, za jehož dokonale umístěným trknutím se Květon mohl pouze ohlédnout.

Ostravany inkasovaný gól ještě více srazil dolů a až do konce poločasu nepředvedli absolutně nic. Pardubice měly několik možností na zvýšení náskoku, hlavně Petráň byl velmi aktivní, ale v několika nábězích se neprosadil. Když mu poté nabídl před poločasem tutovku Fusek po neuvěřitelné hrubici Mikuly v rozehrávce, sám před brankářem netrefil branku. To však ještě útočník Východočechů netušil, že to nejhorší pro něj teprve přijde.

Absolutně neviditelného Mišinského vystřídal o poločase Twardzik a hra domácích se po změně stran přeci jen o něco zlepšila. Stále to však nevypadalo, že by měli být nějak nebezpeční. Vše ale změnila 56. minuta a na první pohled běžný souboj, ve kterém trefil Petráň loktem do obličeje Kučeru, vyrazil mu několik zubů a zápas pro něj skončil. Pro Kučeru ovšem také a podle prvních zjištění to vypadá, že se na hřiště několik týdnů nevrátí.

Vítkovice nastoupily do přesilovky, jak se sluší a patří. Téměř ihned měl první větší šanci Mrázek, ale jeho umístěnou hlavičku z přední tyče Knobloch kryl. Vzápětí zasekl z levého křídla ke středu Prajza, ale i jeho střelu po zemi brankář hostů za sebe nepustil. Dvacet minut před koncem napřáhl z 25 metrů Ožvolda a parádní ranou Knoblocha pořádně protáhl.

Jenže s přibývajícími minutami začínala být snaha domácích o vyrovnání spíše zoufalá než pro soupeře nebezpečná. Pardubice vystrčily růžky a snažily se vyrážet do brejků, které hráči Vítkovic zastavovali za cenu žlutých karet. Zdálo se, že hosté dohrají zápas v poklidu, až přišla druhá minuta nastavení, vysoký nákop do šestnáctky a evidentní hra rukou jednoho z bránících hráčů, po které byla správně nařízena penalta ve prospěch Ostravanů. Dosud jediný střelec týmu v sezóně Mrázek však odpovědnost neunesl, vůbec netrefil branku a Východočeši se mohli radovat.

Ohlasy trenérů

Roman West (MFK Vítkovice): "Jsme obrovsky zklamaní. První poločas jsme nehráli vůbec dobře, soupeř měl čtyři velké šance, my jsme je přežili a bylo to jen 0:1. Ve druhé půli jsme mohli s utkáním něco udělat, zlepšili jsme se, měli jsme nějaké možnosti, navíc přišla červená karta a hráli jsme třicet minut proti deseti. V nastavení navíc penalta, kterou jsme neproměnili. Co k tomu dodat..."

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): "Sice jsme respektovali sílu soupeře, ale přiznám se, že jsme sem jeli pro tři body, které jsme nakonec získali. V prvním poločase jsme byli lepším mužstvem, vypracovali jsme si několik dobrých brankových příležitostí, dali jednu hlavičku, vedli a dohráli poločas v klidu. Samozřejmě do druhé půle nastoupil soupeř daleko živější, dostával se do tlaku, pak přišlo vyloučení Michala Petráně a hráli jsme v oslabení. Soupeř pak měl jasně navrch, byli jsme pod tlakem, ale bojovností, srdíčkem a týmovým výkonem jsme dokázali utkání dotáhnout do vítězného konce."