22.08.2017 | Pavlína Kočová | Zápas

Opava vydřela výhru nad Táborskem a vyšvihla se zpět do čela soutěže

Foto: Jan Pitřík
Opava – V úvodním duelu pátého kola hostila ambiciózní Opava trápící se Táborsko, které stále čekalo na první výhru v nové sezoně. Slezský celek nakonec houževnatého soupeře udolal, když po brankách Václava Jurečky a Jana Žídka vyhrál 2:1 a minimálně do středy se vyhoupl do čela druholigové tabulky. Tři body si ale klidně mohli odvést i hosté...
10' Jurečka
80' Žídek
42' Mršič
90' Jurečka
77' Musiol
78' Nešický
84' Klusák
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, Stříž – Kayamba (85. Mozol), Schaffartzik, Jursa (65. Zapalač) – Zavadil – Jurečka, Kuzmanović (73. Smola)
Na lavičce: Šrom, Helebrand, Radič, Puškáč
Trenér: Roman Skuhravý
Toma – Navrátil, Souček, Kučera, Klusák – Prošek, Nešický, Mršić, Štohanzl – Musiol, Mysliveček (83. Kostka)
Na lavičce: Matoušek, Blecha, Kopřiva, Mácha, Veselý, Vozihnoj
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Berka – Fišer, Horák (Vojkovský) • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2333

Komentář

Opavský celek vlétl do utkání velmi aktivně a první branky se dočkal už v 10. minutě, kdy se ve vápně Táborska výborně uvolnil Jan Schaffartzik, který následně poslal míč mezi penaltu a malé vápno a Václav Jurečka ho s pomocí tyče uklidil za Tomu. 

O osm minut později to mohlo být o dvě branky. Po chybě v obraně šel Václav Jurečka sám na brankáře, kterého sice obstřelil, ale míč skončil několik decimetrů vedle levé tyče. Ve 24. minutě to vyzkoušel ze standardní situace Nemanja Kuzmanovič, ale branku Táborska těsně minul. 

Po půlhodině se ve vápně Táborska dostal k míči obránce Dominik Simerský, ale Toma si s jeho pokusem výborně poradil. Táborsko se na konci prvního poločasu dočkalo vyrovnání, když se po centru Proška trefil hlavou Matej Mršič a hostující celek tady udeřil z první střely na branku.

Začátek druhého poločasu patřil Opavě. Hned ve 49. minutě napřáhl z dobrých dvaceti metrů Nemanja Kuzmanovič a jeho rána nebyla vůbec špatná, ovšem pár decimetrů jí chybělo a Toma byl bez práce. V 53. minutě vystřihl nestárnoucí Pavel Zavadil nůžky, ovšem míč skončil nad brankou Táborska. 

Po rychlé akci zahrozilo v 57. minutě Táborsko, když to z úhlu zkoušel zkušený Jan Štohanzl, ale míč skončil jen na boční síti. Po rohovém kopu v 60. minutě zakončoval domácí Simerský, ale poslal míč jen do míst, kde byl pozorný Toma. Domácí se stále tlačili dopředu a další šance přišla v 76. minutě, kdy vypálil střídající Petr Zapalač, ale Toma výborným zákrokem balon vyrazil. 

Deset minut před koncem se hnali hosté tři na jednoho a následně šel Aleš Nešický sám na Fendricha, ale toho nepřekonal. A poté se potvrdilo staré známé, nedáš – dostaneš. Na druhé straně se po centru dostal k hlavičce Jan Žídek, který to měl na malém vápně lehké a překonal bezmocného Tomu. Opava šla do vedení 2:1. 

Tři minuty před koncem se ještě na hranici velkého vápna dostal k míči Václav Mozol, který vystřelil, ale pravou tyč těsně minul. V závěru duelu se hosté snažili něco vymyslet, ale už se k ničemu nedostali a v Opavě prohráli.

Ohlasy trenérů

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): „V první řadě musím říci, že se mi hodně líbil výkon soupeře. Stejně si ale myslím, že naše vítězství je zcela zasloužené. Jsou fáze zápasu, kdy nám jdou tři na jednoho, mohli jsme prohrát, ale myslím, že jsme měli dostatek šancí na to, abychom to zvládli. Zápas měl vše, co měl mít. Moc dobře jsme věděli, že Táborsko hraje výborný fotbal, v minulém kole s Příbramí bylo jasně lepší. Téhle výhry si hodně ceníme.“

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): „Kromě deseti minut jsme odehráli fantastický první poločas. Soupeře jsme k ničemu nepustili. Měli jsme gólové šance, hráli jsme vysoký presing. Nezalezli jsme, hráli jsme od začátku fotbal. Soupeře jsme od první minuty honili. Měl desetiminutovku, kdy nás přehrál a tlačil nás, ale jinak musím hráčům poděkovat. Jsem samozřejmě zklamaný z toho, že jdeme za stavu 1:1 sami na bránu, máme jít deset minut před koncem do vedení a zápas zvládnout, ale gól nedáme a soupeř nás potrestá. To jsou přesně ty zkušenosti, které zatím nemáme. Ostudu jsme ale určitě neudělali.“