11.09.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice poprvé v sezóně vedly, přesto s Táborskem málem prohrály

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Od dohrávky 7. kola Fortuna národní ligy mezi MFK Vítkovice a FC MAS Táborsko se žádný extra fotbal nečekal. Nakonec si však diváci přišli na své, ačkoliv se jim to nejspíše líbilo jen v jednom poločase. Zápas, který se celých 90 minut hrál na jednu branku. Ta druhá kdyby na stadionu nebyla, vůbec nic by se nestalo. V prvním poločase vládli na hřišti domácí, ve druhém Jihočeši. Z množství šancí daly oba týmy jen po gólu a remíza je ve výsledku zasloužená.
14' Urbančok
72' Štohanzl
49' Urbančok
83' Mikula
bez karet
Sestavy
Květon – Prajza, Mikula, Dramé, Twardzik – Motyčka (82. Mišinský), Matěj – Cverna (60. Ožvolda), Urbančok, Vasiljev – Mrázek (73. Szotkowski)
Na lavičce: Nemrava, Honiš, Hýbl, Pavelka
Trenér: Lubomír Adler
Toma – Prošek, Navrátil, Klusák, Souček (37. Hell) – Kučera – Štohanzl, Nešický, Kopřiva (29. Mysliveček, 85. Blecha), Mršić – Musiol
Na lavičce: Zadražil, Vozihnoj, Kostka, Peterka
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Klíma – Černý, Vodrážka • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 589

Komentář

Zpočátku to ale vůbec nevypadalo, že by měli Ostravané vládnout prvnímu dějství. Nastoupili se všemi třemi posilami, ale také s úplně jiným rozestavením a někteří hráči hráli na ne úplně obvyklých postech. Možná chvíli trvalo, než si to sedlo, takže Jihočeši byli v prvních minutách více na míči, byli aktivnější, ale s výjimkou jednoho rohu se k ničemu většímu nedostali.

Kolem desáté minuty se Vítkovice dostaly do hry a začaly přebírat otěže utkání. Výrazně jim k tomu pomohl gól z první střely na branku v 16. minutě. Dominik Urbančok, který se připojil ke svému novému týmu pouhé 2 dny před zápasem, využil mokrého povrchu, napřáhl z 25 metrů a po zemi o tyč nedal brankáři šanci.

Domácí hráče to nakoplo a na zbytek poločasu v podstatě vymazali protivníka ze hřiště. Neustále útočili, tlačili soupeře, výborně kombinovali a vytvářeli si další šance. Opět Urbančok po zemi z půlkruhu těsně minul, Mrázek se dokonce ocitl sám před Tomou, ale v zakončení se poněkud unáhlil a také střílel jen centimetry vedle tyče. Aktivní Urbančok se před poločasem sólovou akcí dostal až před brankáře, ale byl tísněn a nedokázal pořádně zamířit. V několika dalších střeleckých příležitostech narazili například Vasiljev a Twardzik na neprůstřelné protihráče. To Táborsko se zmohlo jen na několik náznaků, v tom nejzajímavějším zabránil na poslední chvíli ve střelbě zblízka Štohanzlovi Dramé. Hosté za celý první poločas nevyslali ani jeden střelecký pokus a zdálo se, že karty jsou rozdány jasně.

Po bouři trenéra Nádvorníka v kabině, která byla slyšet téměř po celé hlavní tribuně, se však na hřišti po změně stran ukázalo zcela jiné Táborsko. Okamžitě na soupeře nastoupilo, zatlačilo ho do obrany a nedalo mu vydechnout. Domácí hráči se navíc začali bát cokoliv udělat a některé šance připravili Jihočechům sami vlastními chybami. První šanci měl Mršić po průniku zprava, ale brankáře střelou na zadní tyč nepřekonal. Vzápětí prošli hosté znovu obranou Vítkovic jako nůž máslem, Mysliveček se ocitl na levé straně sám před Květonem, ale neprostřelil ho. Domácí byli v tu chvíli zralí na ručník, přestože vedli.

Gól byl vyloženě na spadnutí, přesto se na něj čekalo až do 72. minuty. Nejprve utekl opět Mysliveček, z pravé strany se dostal před brankáře, střílel nahoru, ale Květon dokázal vyrazit míč na roh. Z něj se již hosté dočkali. Hellovu hlavičku ještě dokázal brankář vytlačit na břevno, dorážející Jan Štohanzl však zblízka prostřelil hradbu těl a vyrovnal.

Jihočechům to ale nestačilo. Dál bušili na zataženého soupeře, který jen málokdy dokázal udržet míč na kopačkách a vyrazit dopředu. Přesto mohl jít znovu do vedení. Ožvolda po výborném průniku vybídl zpětnou přihrávkou k ráně z první na vápně Twardzika, ale ten ani nadvakrát nedokázal zakončit. To byla po hříchu největší možnost domácích po změně stran.

Ačkoliv se zdálo, že na konci Ostravané přeci jen vyrovnali hru a zbytek zápasu již zvládnou, přeci jen se dopustili obrovské hrubky a málem dostali gól v poslední minutě. Nadějný útok sami zazdili takovým způsobem, že Táborsko šlo do brejku 3 na 2, který vyústil v Blechův úprk na branku. Hráč, který byl na hřišti pouhých 5 minut, střílel po zemi na pravou ruku brankáře Květona, avšak ten fantastickým zákrokem dostal onu ruku včas na zem a zachránil remízu. Ta je sice zasloužená, ale minimálně v Ostravě s ní spokojeni rozhodně nebudou, protože vzhledem k situaci v tabulce již nutně potřebovali vyhrát.

Ohlasy trenérů

Lubomír Adler (MFK Vítkovice): "Chtěli jsme jít do zápasu s tím, že vyhrajeme. Myslím si, že na hráčích byla vidět snaha, plnili to, co jsme po nich chtěli a v dlouhé přestávce do nich dostávali. V prvním poločase to bylo vidět, hra byla zlepšená. Bohužel se hraje na góly. Šancí jsme měli hodně, mohli jsme jít do vyššího vedení a uklidnit se. Soupeř ale má svoji kvalitu a ve druhé půlce to ukázal. Nakonec jsme ještě mohli jít s brekem, když v poslední minutě šel hráč sám na bránu. To by nás hodně mrzelo. Ale vypadli jsme z role. Hráči si přestali věřit. Proč, to nevím. Musíme to zanalyzovat."

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): "Jeli jsme sem s jasným úkolem neprohrát. Nepustit Vítkovice, aby se dotáhly. Ale v prvním poločase jsme si mysleli, že nám to spadne do klína samo. Nehráli jsme podle mých představ, takže jsem do sestavy rychle sáhl. Do toho jsme měli smůlu, že se nám dvě minuty poté zranil hráč a byli jsme brzo dva hráče mínus. Ale myslím si, že druhý poločas jsme hráli velice dobře a zasloužili jsme si za něj urvat tři body. Šance, které jsme měli, byly stoprocentní. Ale hráli jsme se třemi 19letými kluky v sestavě, takže pro nás je i toto dobré a hráčům musím za druhý poločas poděkovat."