16.09.2017 | Martin Pištora | Zápas

Olympia uštědřila Příbrami lekci z produktivity, nezastavilo ji ani vyloučení

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Osmé kolo Fortuna národní ligy proti sobě svedlo dva středočeské celky. Domácí Příbram s ambicemi na postup zpět do první ligy proti nováčkovi soutěže z Olympie Praha. Příbram začala utkání aktivně se snahou připsat si další tři body do tabulky, hosté ale dali domácím lekci z produktivity a odvážejí si domů tři body.
69' Skácel (pen)
45' Ruml
47' Frizoni
76' Liener
29' Januška
30' Kilián
75' Matoušek
77' Květ
83' Skácel
83' Grajciar
7' Verner
15' Duben
53' Opluštil
60' Duben
69' Soukup
83' Jukl
85' Liener
Sestavy
Boháč – Skácel, Tregler, Kodr, Holý – Kilián (64. Květ), Danoski (58. Černý) – Grajciar, Januška (46. Matoušek), Fantiš – Ayong
Na lavičce: Kočí, Kvída, Zápotočný, Jandera
Trenér: Josef Csaplár
Soukup – Frizoni, Duben, Žežulka, Vopat (66. Jukl) – Katidis, Ruml, Liener (85. Rothe), Opluštil – Verner, Hejný (72. Dordević)
Na lavičce: Frydrych, Bareš, Kuťák
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Orel – Kubec, Kožár • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 965

Komentář

Domácí Příbram vstoupila do utkání se snahou být aktivní a to se v prvních chvílích také dařilo. Olympia byla zalezlá na své polovině hřiště v hlubokém bloku a čekala, co Příbram vymyslí. Bohužel pro domácí celek chyběla kvalita finálních přihrávek. Aktivní byl na pravé straně hlavně Fantiš, který zásoboval své spoluhráče centry ze všech možných pozic. Ve 22. minutě se domácí křídelník dostával do slibného zakončení, ale na kluzkém terénu mu jeho střílený centr nevyšel a skončil pouze v rukavicích brankáře Soukupa.

O deset minut později předvedl Fantiš skvělou individuální akci, když se v pokutovém území zbavil svých protihráčů a připravil brankovou příležitost pro Ayonga, ale tentokrát tato spolupráce brankou jako proti Českým Budějovicím neskončila.

Další velkou šanci si Ayong připravil sám, když se přes tři hráče protlačil do pokutového území, ale z nadějné šance branku netrefil.

To, co se nepovedlo za celý poločas domácímu celku, se podařilo ve 45. minutě hostům. Ojedinělý útok vedl po pravé straně Miroslav Verner, který svým centrem za obranu našel hlavu svého spoluhráče Ondřeje Rumla. Ten se nemýlil a krásným lobem přehodil brankáře Boháče. Tato branka byla pro Příbram krutá, protože Olympia v tuto chvíli trefila branku snad poprvé v zápase.

Branka před koncem poločasu dodala Olympii potřebné sebevědomí a ihned po startu poločasu druhého se dostala do vedení dvoubrankového. Po akci vedené po pravé straně dokázal Boháč proti střele Hejného zasáhnout, na dorážku Bernarda Frizoniho už ale nedosáhl.

Chvíle mezi 48. až 50. minutou si pro sebe zarezervoval brankář Soukup, když se vytáhl proti přímým kopům Grajciara a následně proti šanci Danoského z malého pokutového území.

Jedinou branku ze své snahy Příbram dokázala vstřelit v minutě 69. Rudolf Skácel se dostával do pokutového území, kde byl sražen Opluštilem. Sám faulovaný si postavil míč na penaltový puntík a s přehledem zakončil po levé ruce brankáře.

Toto však byl poslední světlý okamžik ze strany Příbrami. Hra byla kouskována četnými fauly hostující Olympie a domácí se nemohli dostat do žádného velkého tlaku. Tato zdržení hrála do karet hostům, navíc přišla i třetí branka, když si Erik Liener chytře všiml špatně postaveného brankáře Boháče a dokázal vstřelit branku z přímého volného kopu. Tou dobou již hráli Pražané více jak čtvrthodinu bez vyloučeného hráče, do sprch zamířil v 60. minutě předčasně Jiří Duben.

Další průběh utkání se nesl v duchu nepřesných zakončení příbramských fotbalistů a kvalitní defenzivy hostí. Olympia se tak postarala o překvapení a odvezla si z půdy favorita tři body.

Ohlasy trenérů

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Divák viděl hezké, kvalitní utkání. Odcházel smutný a zklamaný stejně jako já, protože jsme jej 3:1 prohráli. Prohráli jsme si ho ale sami."