23.09.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Třinec třemi góly otočil derby ve Vítkovicích a drží se v popředí tabulky

Foto: Lukáš Zetek (mfkv.cz)
Ostrava – Dlouho se potvrzovalo, že derby nemají vyloženého favorita. Jedno takové se hrálo v rámci 9. kola Fortuna národní ligy ve Vítkovicích a domácí vstoupili lépe do obou poločasů. Hosté z Třince však vždy brzy srovnali krok, postupně převzali otěže a nakonec zápas dovedli do vítězného konce i přes divoké nastavení. Potřetí za sebou vstřelili 3 góly, potřetí v sezóně vyhráli na hřišti soupeře a stále se drží v popředí tabulky, kde je nikdo nečekal.
9' Urbančok
90' Reintam (vl)
29' Šumbera
69' Juřena
90' Velner
56' Cverna
81' Matěj
75' Reintam
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Dramé (46. Kučera), Prajza – Twardzik, Matěj – Ožvolda, Urbančok (84. Szotkowski), Vasiljev (70. Mrázek) – Mišinský
Na lavičce: Nemrava, Honiš, Bzirský, Pavelka
Trenér: Lubomír Adler
Paleček – Ilko, M. Čelůstka (46. Janošík), Reintam, Bedecs, Janoščín – Ižvolt (87. Velner), R. Vaněk, Kateřiňák, Šumbera – Juřena (79. Dedič)
Na lavičce: Adamuška, Joukl, Masař, Samiec
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Lerch – Boček, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 472

Komentář

Za Vítkovice nemohl nastoupit Motyčka, který je v klubu na hostování právě z Třince a mateřský klub mu start nedovolil. Spoluhráčům to však nevadilo, vstoupili do zápasu velmi dobře. Hned z druhého útoku se protáhl až do střelecké pozice Mišinský, ale mířil jen doprostřed. Stejně se vedlo vzápětí na druhé straně Juřenovi, který měl po dlouhém nákopu ještě větší šanci, ale jeho čas měl teprve přijít.

Domácí svůj dobrý výkon úvodních minut potvrdili v 9. minutě, kdy šli ve druhém domácím zápase za sebou do vedení. Stalo se tak po rohovém kopu, nejistém zásahu brankáře Palečka a pohotové dorážce Dominika Urbančoka, který se prosadil již ve druhém ze tří zápasů po přesunu ze Znojma. Ostravané i po gólu pokračovali v dobré aktivní hře, na což zareagovala třinecká lavička, změnila rozestavení a najednou se obraz hry velmi rychle změnil.

Hosté zhruba po dvaceti minutách ovládli střed hřiště a velmi rychle si začali vypracovávat šance. Nejprve se ocitl sám před Květonem kapitán Čelůstka, ale špatné zpracování mu zhatilo jasnou příležitost. Vítkovičtí však toto varování nevzali vážně a ve 29. minutě na to doplatili po parádní střele Šimona Šumbery z nějakých 18 metrů přesně k tyči. Domácí se ani poté nedokázali adaptovat na změny ve hře soupeře, avšak ten se přes územní převahu a útočnou aktivitu již do dalších větších příležitostí dostat nedokázal. Přesto mohl jít Třinec do vedení, sražený centr Ilka rychle mířil k bližší tyči, ale brankář Květon zareagoval rychle a dokázal zabránit nejhoršímu.

Do druhé půle oba týmy vystřídaly a zpočátku se zdálo, že to více svědčí znovu Vítkovicím. Ty se vrátily do zápasu, dokonce získaly mírnou územní převahu, ke které jim dopomohlo několik rohových a trestných kopů. Ani z jednoho se však nedostaly do pozice, ze které by mohly strhnout vedení zpět na svoji stranu.

Vývoj z prvního poločasu se však opakoval a od zhruba 60. minuty to byli opět oceláři, kteří začali diktovat tempo. Nebezpeční byli hlavně z křídel, centry létaly jeden za druhým. Klíčovým se ukázal ten přízemní z pravé strany v 69. minutě, který dokázal ve skluzu se štěstím těsně před brankářem usměrnit do sítě nejlepší střelec Třince Václav Juřena. Tentýž hráč mohl vzápětí definitivně srazit soupeře do kolen, ale samostatný únik neproměnil.

Domácí byli několik minut jako opaření, ale poté se zvedli a poměrně rychle mohli vyrovnat, ovšem ze zmatků před Palečkem po trestném kopu vyšla pouze Mrázkova střela do boční sítě. Vítkovice se tlačily dál dopředu, ale o nějaký trvalý tlak nešlo. Hosté dokázali hrát aktivně a nebyli neustále zalezlí. Zápas se chýlil ke konci, Vítkovice se poněkud křečovitě snažily vyrovnat, ale nakonec se porazily samy.

Stalo se tak již v nastavení a smutným hrdinou se stal brankář Květon. Ten vyrazil daleko z pokutového území až téměř ke střídačkám, aby zastavil hrozící brejk Janošíka. Odkopem však trefil právě tohoto hráče, ten si potáhl míč do křídla a přesným zpětným centrem k hranici šestnáctky našel z druhé vlny přibíhajícího Michala Velnera, který byl na hřišti pouhé 4 minuty, ale z voleje přesně trefil prázdnou branku, do které se Květon nestihl vrátit. Na vítězství Třince již nic nezměnila ani překvapivá vlastní branka, kterou si po velkých zmatcích ve vápně v posledních sekundách nastavení dal dezorientovaný estonský legionář Mikk Reintam.

Třinec se minimálně do neděle posunul na druhé místo tabulky a bude čekat na výsledky Českých Budějovic a Hradce Králové. Vítkovice ani na devátý pokus v sezóně nevyhrály, spadly na poslední místo o skóre za Varnsdorf a jejich situace již je velmi vážná.

Ohlasy trenérů

Lubomír Adler (MFK Vítkovice): "Dáváme si branky sami. Jsou to stále stejné naivní chyby a to už se mi nelíbí. Není to profesionální a dít se to nesmí. To, že chvílemi hrajeme dobře, nestačí. Na profesionální fotbal ve druhé lize je to málo. Začátek nebyl špatný. Nemyslím si, že bychom Třinec překvapili, ale bylo tam vidět odhodlání. Dáme gól a v tu chvíli se všechno změní. Strašně dlouho jsme reagovali na změny soupeře v rozestavení a přestali jsme hrát. Bohužel v současnosti nemáme švih na to, abychom se v zápase zase nakopli. A když už do druhé půle nastoupíme docela dobře, dostaneme gól z takové šance nešance. Vůbec mi z toho není dobře."

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): "Do zápasu jsme nastoupili hrozně špatně. Samozřejmě Lubomír nás velmi dobře zná a zvolil super taktiku. Po 15 minutách jsme to na hřišti museli přehodit, protože nám to vůbec neklapalo. Podařilo se nám vyrovnat a myslím si, že ve druhém poločase se to začalo trochu obracet. Měli jsme tam větší kvalitu dopředu, což si myslím, že rozhodlo. Samozřejmě náš poslední gól byl vinou špatného rozhodnutí brankáře a je to závažná chyba, když to vede ke gólu na 3:1. Navíc, když si to ještě v závěru zkomplikujeme. Ale je to 5 gólů, troška zvratů a to i v dešti musí diváky docela bavit."