22.09.2017 | Zdeněk Kamínek st. | Zápas

Varnsdorf si odváží bod z Ústí nad Labem, na výhru však stále čeká

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Dělbou bodů skončilo utkání 9. kola Fortuna národní ligy mezi FK Ústí nad Labem a FK Varnsdorf. Ústečtí fotbalisté na svém trávníku zápas dobře rozehráli a vedli 1:0 po brance Štěpána Kacafírka. Ještě do přestávky srovnal skóre na konečných 1:1 Stanislav Klobása. Ve druhém dějství se diváci branky nedočkali a severočeské derby tak tentokrát vítěze nepoznalo.
36' Kacafírek
45' Klobása
59' Peterka
71' Richter
79' Miskovič
90' Jindráček
38' Zieris
65' Chlumecký
74' Bláha
90' Zbrožek
90' Breda
90' Zieris
Sestavy
Kotěra – M. Zeman, M. Richter, L. Vaněk, Leibl (69. Šnirc) – J. Peterka, Miskovič – P. Pilík, Matějka, D. Procházka (61. P. Výborný) – Kacafírek (61. Jindráček)
Na lavičce: Tvrdoň, Martykán, Richter, Zoubek
Trenér: Jiří Skála
Porcal – Cennerazzo, Zbrožek, Zieris, Chlumecký, Dordič (59. Kocourek) – Durdević, Bláha, D. Breda – Klobása (79. Bílek), W. Da Silva (86. Kozma)
Na lavičce: Samoel, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Nenadál – Vít, Novák • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 658

Komentář

Oba týmy se nenacházely před derby v tabulce v ideálním postavení. Ústí nad Labem patřila třináctá příčka se ziskem sedmi bodů a poslední Varnsdorf získal o čtyři body méně. Na hráčích obou mužstev byla v úvodu střetnutí vidět patřičná nervozita. Ve 14. minutě Michal Zeman viděl ve vápně postaveného Pavla Pilíka, který po těžce zpracovatelném míči nastřelil pouze hostujícího brankáře Radka Porcala. Za patnáct minut pro změnu Pavel Pilík naservíroval po rohovém kopu míč Michalu Zemanovi, ale ústecký obránce mířil těsně nad branku. 

Domácí mužstvo podržel ve 29. minutě brankář Jakub Kotěra, když jedovatou střelu Wesleyho Da Silvy vytlačil konečky prstů nad svojí svatyni. Na první branku se čekalo až do 36. minuty. Daniel Procházka si všiml, že gólman Radek Porcal je vyběhnutý z branky a Štěpán Kacafírek po krásné přihrávce svého spoluhráče neměl problém již vstřelit gól do odkryté branky hostujícího celku – 1:0. 

Nechybělo mnoho a Štěpán Kacafírek mohl ve 39. minutě skórovat podruhé. Míč za zády brankáře Radka Porcala ústecký útočník nedokázal protlačit. Varnsdorf se nechtěl spokojit s tím, že do kabin půjde za nepříznivého stavu. Po standardní situaci míč přistál v pokutovém území na hlavičce Stanislava Klobásy a nová varnsdorfská posila se mohla těšit z vyrovnávací branky.

V úvodu druhého poločasu se hosté usadili na polovině domácího mužstva, ale svoji neplodnou převahu nedokázali vyjádřit střelecky. Velkou příležitost měl ve 48. minutě Fahrudin Durdević, ale Jakuba Kotěru nepřekonal.

Ve druhém poločase se nehrál moc pohledný fotbal a k vidění bylo vidět mnoho nepřesností na obou stranách. Dramatická byla koncovka zápasu. Rozhodčí Martin Nenadál v 93. minutě dal červenou kartu ústeckému Martinu Jindráčkovi a varnsdorfskému Petru Zierisovi.

Oba týmy měly možnost v poslední minutě nastavení rozhodnout utkání. Po trestném kopu Pavla Pilíka z hranice velkého vápna se vyznamenal Radek Porcal, který míč vyrazil mimo svoji branku. Z rychlého protiútoku se ocitl v pokutovém území osamocený hostující Michal Bílek, jenže na Jakuba Kotěru nevyzrál. Severočeské derby nakonec skončilo zaslouženou dělbou bodů.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): „Pro nás to byla další ztráta na domácím hřišti, ale na druhou stranu to bylo derby, které má určitá specifika. Jestli si někdo myslel, že Varnsdorf je slabý tým, tak se mýlil. Vnímal jsem kvalitu Varnsdorfu, přestože je na posledním místě. Má bojovné mužstvo se skvěle vybavenými rychlostními hráči. Věděl jsem, že budeme mít určité problémy, pokud nebudeme plnit to, co máme, a to se nakonec potvrdilo. Nespokojení jsme, protože jsme měli získat tři body. Podřídili jsme tomu všechno. Bohužel nechali jsme si dát hloupě gól ve 44. minutě. Mužstvo není tak zkušené, aby si tyto věci pohlídalo. Ve druhém poločase měl Varnsdorf dvě šance a při největší v závěru zápasu nás brankář Kotěra podržel. Z tohoto pohledu je remíza zasloužená.“

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): „V Ústí nad Labem jsme nevyhráli, protože jsme neproměnili naše šance. Znovu opakuji, pokud nedáme více gólů než soupeř, tak nemůžeme vyhrát. Bylo to výborné utkání plné emocí, ale je rozdíl mezi tvrdou hrou a brutální hrou. Je rozdíl mezi tím, jak se k tomu postaví někteří lidé, protože hraničilo se zdravím hráčů a to je špatné. Nebylo to postavením obou týmů v tabulce, ale to se připustí na hřišti. Bylo to derby a logicky se hráči chovají v určitých situacích jinak než v jiných zápasech. Máme z tohoto zápasu zlomenou ruku a vymlácené zuby. Jestli za takové zákroky nedostanou hráči ani žlutou kartu a to je právě to, co způsobilo závěr celého utkání. Hráči cítili frustraci z určitých situacích, které se posuzovaly úplně jinak proti nám. To nemění nic na tom, že jsme měli více šancí než domácí. Je to bod z venku, který se počítá. Rádi bychom si odvezli tři body, ale mohli jsme je i ztratit. Kdyby soupeř proměnil šanci v poslední minutě, tak mohlo být vše jinak. Z protiútoku jsme šli sami na bránu a mohli jsme se radovat my. Byl to zápas plný zvratů, emocí a bohužel i zraněných.“