13.10.2017 | Libor Štěpán | Zápas

První vítězství Vítkovic v sezóně! Nadšeně bojující tým přemohl Příbram

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Nové koště dobře mete? V září to ve Vítkovicích neplatilo, protože se nejednalo tak úplně o nové koště. Ale další změna hlavního trenéra nejspíše opravdu přinesla do týmu onen pověstný impuls. Hráči bojovali od začátku až do konce a na hřišti nechali duši. Na nenápaditou Příbram to stačilo. Středočeši sice byli většinu zápasu herně lepším týmem, ale šancí si vytvořili jen minimum a v koncovce nebezpeční nebyli. Ostravané se až v 11. kole Fortuna národní ligy dočkali vítězství a minimálně do soboty opouští poslední místo tabulky.
7' Vasiljev
bez branek
52' Twardzik
60' Prajza
54' Matoušek
83' Vávra
Sestavy
Květon – Prajza, Mikula, Dramé, Twardzik – Kučera (68. Cverna), Matěj, Urbančok (76. Bzirský), Vasiljev – Mišinský, Mrázek (81. Szotkowski)
Na lavičce: Nemrava, Kotouč, Motyčka, Pavelka
Trenér: Ludevít Grmela
Boháč – Zápotočný, Kodr, Tregler, Vávra – Fantiš, Květ, Matoušek (56. Danoski), Grajciar (76. Černý), Kilián (63. Januška) – Ayong
Na lavičce: Kočí, Kvída, Průcha, Tarczal
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Severýn – Hock, Dresler • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 401

Komentář

Příbramští se vydali do Ostravy v dobré náladě Pendolinem a od počátku vyrukovali na protivníka aktivním vysunutým presinkem, přesto do zápasu lépe vstoupili domácí. První brejk po pravé straně v podání Kučery byl varováním, které si hosté k srdci nevzali, takže již v 7. minutě udeřilo. Na skvostnou kolmici mezi stopery si naběhl Tomáš Vasiljev a svůj samostatný únik zakončil přesnou přízemní střelou, kterou poslal do sítě o levou tyč.

Vítkovice to povzbudilo a nadále se tlačily do útoku. Krátce po gólu vracel míč před branku Mišinský, ale Mrázek byl v poslední chvíli zablokován. Po následném rohu pálil z voleje mimo Twardzik. Příbram se dlouho nemohla vzpamatovat z nečekaného vývoje a první vlaštovkou se stal až brejk v podání Grajciara, který postupoval středem hřiště sám, ale v momentu střely byl zakřižován a byl z toho jen roh.

Až po dvaceti minutách hosté začali hrát a najednou jich bylo plné hřiště. Předváděli pohledný fotbal a kreativní kombinace, ale přes obrannou hráz postavenou ve dvou řadách před vápnem se dlouho nedokázali prosadit. Navíc mohli znovu inkasovat po rohovém kopu, kdy obrana vlastními zmatky připravila střeleckou pozici Twardzikovi, ale ten nedokázal prostřelit hradbu těl na malém vápně. Jinak ale Středočeši tlačili soupeře a začali střílet zpoza pokutového území, ale dlouho netrefovali branku. Mezi tyče namířil svoji bombu až před poločasem z dálky Grajciar, Květon míč vyrazil jen před sebe, dorážku z hranice šestnáctky však Matoušek poslal nad branku. Vzápětí měly Vítkovice nadějný brejk, Mišinský sprintoval přes půl hřiště s míčem, ale Boháče neobelstil.

Také do druhého poločasu vstoupili domácí šancí na zvýšení náskoku, opět Mišinský ale zblízka nedal. Příbram se sice snažila hrát nátlakově a ve středu pole měla převahu, jenže její pokusy ohrozit branku končily obvykle před pokutovým územím, případně nepřesnou střelou, což byl případ Zápotočného.

Celkově byl druhý poločas poněkud ospalejší než první. Ostravané hrozili hlavně z brejků, které obvykle táhli Vasiljev s Mišinským. Avšak do zakončení se z nich nedostávali. Čehož mohli litovat deset minut před koncem, kdy nezvládli situaci ve středu hřiště po odkopu od branky a Ayong se řítil na branku. Sám mohl střílet, byl v jasné gólové šanci, rozhodl se ale pro přihrávku na zadní tyč do prázdné branky, čímž sice vyzrál na Květona, ale do přihrávky skvělým skluzem skočil Dramé, srazil míč na roh a uhasil největší příbramskou šanci v celém zápasu.

Závěrečné minuty připomínaly ze strany hostů spíše křeč. Žádný velký tlak se nekonal a domácí obrana se v pohodě bránila. Vítkovice byly navíc paradoxně mnohem nebezpečnější z brejků, kterým ale chyběla finální myšlenka. Když už před koncem jednu situaci vyřešily tak, že střídající Szotkowski uháněl sám na Boháče, dopadlo to neslavně. První ránu brankář kryl a žádná další již nepřišla, protože Szotkowski se místo dorážky utopil v kličkách na hranici pokutového území.

Vadit to ale ostravskému týmu nemuselo. Bezpečně ubránil první vítězství v sezóně, čemuž hráči hostů jako by nechtěli uvěřit a po závěrečném hvizdu popadali na trávník jako jeden muž. Přestože Středočeši vyslali celkem 14 střeleckých pokusů, mezi tři tyče mířil jediný. Místo těsnějšího kontaktu se špičkou tabulky se tak propadnou více do jejího středu. Vítkovice naopak po několika týdnech minimálně na jeden den opouští poslední příčku a aktuálně dokonce nejsou ani na sestupové pozici. Trenér Grmela zvládl svoji premiéru na domácí lavičce na jedničku.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Potřebovali jsme 3 body a myslím si, že to bylo vidět. Byla tam bojovnost, dobrá organizace hry, měli jsme i dost šancí. Příbram sice byla nebezpečná, ale šance jako takové v podstatě neměla. I když nás přitlačila, vrhla všechno do útoku a riskovala, tak jsme vyhráli. Potěšilo mě, že se hráči rvali do posledního hvizdu. Měli toho plné zuby, ale pořád se rvali. Vidíte sami, jak jsou teď v kabině šťastní. Je to velmi důležitý krok."

Josef Csaplár (1.FK Příbram): "Jsem zklamaný výsledkem i způsobem hry. Nehráli jsme dobře, dělali jsme spoustu individuálních chyb. Může mě těšit, že přes řadu šancí jsme v poločase prohrávali jen 1:0, ale potom jsme Vítkovice zmáčkli, měli jsme tam řadu střel, soupeř hrál v podstatě jen na brejky. S tím jsme sice počítali. I v jiných zápasech jsme dostali rychlé góly a museli jsme je otáčet. Dnes jsme taky byli schopni to otočit, v prvním poločase krásné akce z dotyku, ale nebyli jsme efektivní v koncovce. Druhý poločas byl spíše křeč."